30 septembrie 2012

Și de ce nu s-a făcut ? Ei, "de ce"...


CE a aprobat DUPĂ TREI ANI ajutorul de stat pentru Oltchim. PDL și USL nu au mai făcut apoi nimic !


Comisia Europeană a aprobat conversia în acțiuni a datoriei Oltchim la stat (martie 2012)

Comisia Europeana a aprobat conversia in actiuni a datoriei de circa 135 de milioane de euro a Oltchim (OLT) fata de AVAS, in urma operatiunii autoritatea urmand sa devina actionarul majoritar al combinatului chimic.

Romania a notificat in iulie 2009 doua masuri de sprijin in favoarea Oltchim. Prima masura implica o conversie a datoriei publice in valoare de aproximativ 135 de milioane euro in actiuni. Cea de a doua masura este o garantie de stat care acopera 80% dintr-un imprumut comercial in valoare de 424 de milioane euro, care va fi utilizat pentru modernizarea societatii si pentru investitii ulterioare. 


Videanu - Scandalul Oltchim: „Vă prezint proba prin care Victor Ponta este mincinosul național”. Ce-au semnat cot la cot PSD și PDL în 2009 

"În urmă cu câtea zile Victor Ponta a afirmat că, dincolo de faptul că în guvernul din care el a făcut parte s-a discutat că ministrul Videanu la acea vreme a venit cu anumite probleme legate de Oltchim, dar că nu s-a luat nicio decizie cât a fost el (Ponta - n.r.) membru al Guvernului. 

Vreau să vă prezint proba prin care Victor Ponta este mincinosul naţional şi vă prezint memorandumul aprobat pe 15 iulie 2009, nu numai că a fost participant la acea decizie în şedinţa de guvern, dar reprezentanţii PSD, prin preşedintele AVAS, domnul Ursache, şi prin viceprepemierul la acea vreme Dan Nica, a participat atât la elaborarea documentului, cât şi la avizarea lui.

Astfel, memorandumul prevedea majorarea capitalului social al Oltchim prin conversia în acţiuni a creanţelor AVAS şi acordarea unor garanţii ale statului în valoare totală de până la 339,2 milioane de euro, necesari angajării de către Oltchim a unor credite bancare în valoare cumulată de până la 424 de milioane de euro.

UPDATE

Explicația ar fi că guvernul (statul) mai avea doar 54% în AGA Oltchim, acționarii minoritari opunându-se conversiei care i-ar fi făcut mai minoritari (mai ales la dividende). Dar se putea rezolva pe cale juridică, invocând reaua-credință a acționarului.

Cum s-a ajuns aici ? O contribuție majoră a avut-o Tăriceanu, care a redus capitalul social al statului de la Oltchim.

3 comentarii :

Riddick spunea...

Deciziile importante din AGA (sau toate ?) trebuie luate cu minim 2/3 (66,67%) din voturi.

Anonim spunea...

Tot timpul ni se cere să ne formăm o opinie ca și cum istoria a început ieri. Nici măcar aruncarea vinii asupra rivalului politic care te-a precedat nu se face decît în termeni generali sau pe probleme secundare (și acelea standard, menite să asmută, să speculeze teme predigerate după scheme externe efortului individual de gîndire), nu cumva să trezești atenția publicului asupra schemei principale, mult mai distructive, cu etape care se înlănțuiesc logic spre un singur posibil final.

Exemplu de temă exploatată pînă la saturație - căpușele managerilor/liderilor sindicali etc. Dar nu și căpușa, umflată pînă la posibilitatea de a bloca deciziile cheie, unui acționar-firmă concurentă, vai, aparținînd unei corporații străine. Respectiva ciudățenie parcă ar fi manifestarea unui fenomen fizic, se întîmplă de zici că ar funcționa niște legi dincolo de voința umană, în schimb actele și acțiunile care dovedesc contrariul sînt trecute sub tăcere, iar cei ce îndrăznesc să coreleze elementele sînt priviți ca și cum ar răspîndi erezii periculoase.

Riddick spunea...

E interesant cum fiecare actor politic mai pune o cărămidă la temelia dezastrului,

Câte-un pic-pic-pic
Pâââ-năăă n-o mai rămânea nimic !

În fazele tranzitorii sunt acoperiți - "ei, ce dacă a mai scăzut nițel participația statului...", "statul e tot majoritar, iată - 54 % !", "am sesizat CE, vrem conversia, acum să așteptăm aprobarea...", and so on.

Și deodată, apare pe lista de obiective negociate cu FMI privatizarea Oltchim.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: