02 august 2012

Cam ce cred eu că se va întâmpla până pe 12 septembrie



- Se va umbla la legea de funcționare a CCR, ca validarea referendumurilor să se facă cu 5 voturi din 9 (deci, majoritatea reală, USL+UDMR). Nu întâmplător, pronunțarea e programată după convocarea parlamentului, din 21 august. Ce, nu e constituțională modificarea legii CCR ? Ba da, este, cu 5/9, USLDMR.

- Datele listelor electorale vor fi raportate în principal de primari USL, majoritari după alegerile locale. Așadar, cifre mai mici. Fraude ? Hai-hai...

- Se va ataca cu ferocitate și se va desființa pragul de validare de 50%, măsură profilactică în vederea pregătirii transpartinice a referendumului constituțional din 2013, cu regionalizare și limită de deficit. Un furt pe față, ca cel din 2003, e mult mai costisitor acum, în era internetului. Se va invoca Europa (Comisia de la Veneția), deși bizonului i s-a interpretat până acum de către USL aria cocoșismului național (fals, desigur).

- Este posibil un nou referendum de demitere, cuplat cu alegerile generale (anticipate sau nu), pe noua cifră a electoratului și cu legea CCR modificată. 

- În mod normal, leul ar trebui s-o ia la vale după toate astea, dacă va rezista va fi ori din cauză că așa s-a planificat, ori se vor cheltui sume importante din rezerva BNR în acest scop.

- Nu se va decide nimic clar pe 12 septembrie, decât în cazul în care unul dintre cei patru judecători băsiști va schimba tabăra, la ordin sau din proprie inițiativă. Eventuala lege cu 5/9 nu poate opera retroactiv.

Un comentariu :

Riddick spunea...

Un motiv important pentru care ar fi totuși improbabil un al doilea referendum de demitere, eventual suprapus cu alegerile generale:

Cei 940.000 cu NU vor fi receptivi de data asta la apelul la boicot.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: