13 iulie 2012

Parlamentul va scoate condiția de validare prin participarea a minim 50% pentru TOATE referendumurile



Scrisesemnu e (numai) pentru Băsescu, ci și pentru referendumul de revizuire a Constituției. S-ar putea să mai fie și pentru altceva, anume pentru noul Tratat UE (post - Tratatul de la Lisabona), precum și pentru un posibil al doilea referendum constituțional care ar urma să implementeze clauzele noului tratat european. Doar guvernul a comunicat "poziția României" față de această chestiune (și cum ar putea USL să se opună "proiectului" ?)

M-ar confirma și Cotidianul: "CCR nu ţine cont de organismele Comisiei Europene. Parlamentul va decide dacă va fi sau nu cvorum la referendum".

S-a publicat în ultimele zile pasajul din Codul de bune practici in materie de referendum al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept ("Comisia de la Veneția"), în care scrie negru pe alb că nu este necesar cvorumul la un referendum ! Halal democrație modernă ! Probabil această recomandare a apărut după referendumurile  din 2005 care au avut loc în Franța și Olanda, și care au respins "Constituția Europeană".
7. Cvorum

Nu se recomandă următoarele:

a. un cvorum (prag, procentaj minimal) de participare, întrucât îi asimilează pe cei care se abţin cu partizanii votului negativ;

b. un cvorum de aprobare (acceptarea de către un procentaj minimal din numărul alegătorilor înscrişi), întrucât riscă să creeze o situaţie politică dificilă în cazul când proiectul este adoptat cu o majoritate simplă, inferioară însă cvorumului (pragului) necesar.
Prea multe nu mai rămân de spus, decât că asistăm la atacuri furibunde împotriva democrației reprezentative, cu sprijin extern. Și aș putea plusa - chiar la comandă externă. Să nu pierdem din vedere că Gitenstein sprijină decizia lui Ponta de a se convoca parlamentul, deși se poate emite o altă ordonanță în acord cu decizia CCR, iar Barroso inventează reguli noi de alegere a Avocatului Poporului, când de fapt trebuie reparat abuzul și repusă în funcție  persoana demisă.

2 comentarii :

Riddick spunea...

Vor să treacă peste cenzura majorității, spre guvernul european, apoi spre cel mondial. Manufacturând procese democratice artificiale, de laborator.

1-Are demosul un viitor în epoca globalizării, a reţelelor de comunicare instant şi a frontierelor libere ?
2- Mai este încă "demos"-ul o noțiune compactă, un corp cu o "voinţă" şi o "identitate" care durează peste timpuri ?
3- Mai este demosul o noțiune coerentă în epoca bloggerilor politici ?
4- Mai este timp pentru o politică autentică, care să reflecte caracterul pluralist al realităţii ?

http://riddickro.blogspot.ro/2012/03/totalitarismul-inversat.html

Riddick spunea...

ÎNTREBAREA ÎNTREBĂRILOR :

VA CONTESTA PDL LA CURTEA CONSTITUȚIONALĂ LEGEA REFERENDUMULUI, DACĂ USL VA SCOATE CONDIȚIA DE VALIDARE, ADICĂ PARTICIPAREA A MINIM 50% DINTRE ALEGĂTORI ?


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: