13 iunie 2012

Gazprom începe să preia Petrom



...Că doar ăsta era și planul inițial (mutările critice se fac în mai mulți pași, să nu se prindă bizonu' și să dea jos de la putere agenții facilitatori). Ca și în cazul celuilalt plan, complementar, de transport al petrolului rusesc prin România, cu risc permanent de poluare. Bulgarii au renunțat la un proiect similar (chiar de dimensiuni mai mici), conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis.

Focus Energetic: Gazprom vrea rafinărie

Compania petrolieră rusă Gazprom Neft, divizie a gigantul Gazprom, este interesat să cumpere rafinării petroliere în Europa şi Asia, a declarat directorul general de la Gazprom Neft, Aleksandr Diukov, transmite RBC, preluat de Agerpres. Pe piaţa din România sunt zvonuri că Gazprom Neft ar dori să preia Arpechim, precum şi peste 100 de benzinării de la Petrom.


Asta era de prin iarnă:
Statul roman va prelua in scurt timp rafinaria Arpechim de langa Pitesti, discutiile purtate in acest sens cu OMV Petrom fiind in faza finala, a anuntat luni prefectul judetului Arges, Gheorghe Davidescu, citat de Agerpres.
"Statul roman va prelua Arpechim, discutiile sunt in faza finala cu OMV. (...) Cel mai tarziu in aprilie, Arpechim va functiona sub tutela statului roman", a declarat prefectul, care a precizat ca informatia privind preluarea i-a parvenit inca de la sfarsitul saptamanii trecute.

Gheorghe Davidescu sustine ca negocierile privind posibila preluare a rafinariei de catre stat au fost intarziate nu de reprezentantii OMV Petrom, ci de unii functionari din interiorul Ministerului Economiei.


"Am aflat ca erau frane si piedici din interiorul Ministerului Economiei. Cei de la OMV nu au fost chiar atat de refractari, functionarii din minister sunt cei care au tergiversat"', a afirmat prefectul.


Davidescu a mai spus ca, dupa preluare, urmatorul pas va fi privatizarea Arpechim la pachet cu Oltchim.
‎ 
2011. Minciuni, minciuni, minciuni. Acum - direct Gazprom, fără interpuși.
Petrom a dezminţit, joi, informaţiile apărute în presă potrivit cărora ar negocia pentru vânzarea a 139 benzinării către compania sârbă NIS, controlată de divizia Gazprom Neft a gigantului rus Gazprom, potrivit unui comunicat al Petrom.
'Compania evaluează în mod constant performanţa benzinăriilor din reţeaua proprie în vederea optimizării acesteia', este menţionat în comunicat.

Conform informaţiilor apărute în presă, Petrom, controlată de austriecii de la OMV, ar analiza varianta vânzării a circa 130 de benzinării, aproape un sfert din întreaga sa reţea de distribuţie a carburanţilor, purtând negocieri în acest scop cu compania sârbă NIS.


Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operată sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea din România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de Petrom. OMV Petrom Marketing operează 546 staţii de distribuţie, dintre care 389 Petrom şi 157 OMV.


Grupul deţine, de asemenea, o reţea internaţională de circa 250 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: