06 martie 2012

WikiLeaks: Rusia şi Germania au bătut palma în privinţa Moldovei



Filat l-a felicitat pe Putin pentru victoria în alegeri. Pe lângă trepăduşii lui din CSI, l-au mai felicitat regele Iordaniei, preşedintele Bulgariei, premierul Japoniei, Bashar al-Assad şi cancelarul Angela Merkel. Mesaje pozitive vin şi din partea UE şi a Departamentului de Stat al SUA.

Ziarul Timpul din Moldova publică traducerea unor documente WikiLeaks din care reiese coordonarea ruso-germană pe chestiuni importante care au legătură cu Republica Moldova:

Pe 27 februarie, Wikileaks a început să publice peste 5 milioane de e-mailuri de la agenția Stratfor care scrie analize inclusiv pentru departamentul de apărare al SUA.  

În timpul întâlnirii de la Geneva din 1 iunie 2011, dintre cancelarul german, Angela Merkel şi premierul rus, Vladimir Putin, s-a decis asupra unui acord, care vizează ţara noastră. Este vorba despre plasarea securităţii RM sub influenţa Moscovei - o „propunere germană” oferită R. Moldova şi Transnistriei, iar ruşii au ajutat la scrierea ei.

Propunerea constă în reprezentarea Transnistriei în Parlamentul RM: între 5 şi 15 %. Acest lucru ar răsturna Guvernul de la Chişinău, pentru că transnistrenii s-ar alia cu comuniştii şi i-ar depăşi numeric pe cei din Alianţa pro-europeană. Prin urmare, Rusia va avea un executiv pro-rus stabil în Moldova, nu unul haotic. Iar în schimb, Moscova se declară „deschisă” pentru a permite pacificatorilor UE şi OSCE să patruleze alături de militarii ruşi. Asta nu înseamnă că o vor face. Rusia se simte confortabil cu o asemenea opţiune, deoarece oricum îşi va păstra militarii la Nistru, dar şi un guvern pro-rus la Chişinău.

Această propunere germano-rusă însă aparţine aşa-numitului Consiliu de securitate şi politici externe UE-Rusia care nu este un organ al UE. Discută doar Berlinul şi Moscova. Chişinăul ia în serios această propunere, deoarece vine din partea Germaniei, iar acest lucru îi face pe moldoveni să se simtă importanţi. În plus, germanii le oferă câţiva morcovi - investiţii economice şi alte legături.

... Premierul moldovean Vlad Filat crede că dacă va obţine un acord în privinţa Transnistriei, dar şi anumite investiţii germane, popularitatea sa va creşte. Filat nu este pentru Vest sau pentru Rusia, el este pentru sine însuşi, el are grijă de viitorul său politic. Acum, teoretic, orice negociere dintre partea moldovenească şi germano-rusă va însemna o propunere pentru formatul 5+2. Dar germanii şi ruşii ştiu că aceasta nu va fi agreată de Washington sau Bruxelles. Prin urmare, ei cred că dacă reuşesc să-i convingă pe moldoveni şi pe transnistreni, totul e ca şi rezolvat.

În acest moment, SUA nu poate veni în favoarea RM şi să se împotrivească Rusiei, din cauza altor probleme dintre Moscova şi Washington. Prin urmare, SUA va ruga părţi terţe - Lituania, Polonia, România sau Marea Britanie - să-i preseze pe moldoveni să nu accepte acordul germano-rus.

România a renunţat să mai ajute RM, pentru că ştie că SUA este în apropiere şi are garanţia ei de securitate. Totodată, influenţa rusă nu a lipsit niciodată în R. Moldova. Aproape toţi politicienii nu sunt niciodată serioşi când spun că sunt dispuşi să meargă spre Vest. AIE ar fi putut fi mai populară dacă ar mai fi avut un an de guvernare. Coaliţia a început o serie de reforme serioase în acest an, dar oamenii nu vor vedea efectele decât peste un an. Oamenilor nu le pasă, ei vor rezultate palpabile chiar acum. Apropo, această Alianţă nu a fost niciodată una pro-europeană din moment ce atât Filat, cât şi Lupu lucrează constant cu ruşii. Rusia i-a cerut lui Voronin să se alieze fie cu Lupu, fie cu Filat. Voronin refuză să se alieze cu Lupu. Prin urmare, cel mai probabil rezultat va fi o coaliţie cu Filat...

În orice caz, Rusia va avea o victorie importantă prin eliminarea taberei româneşti a lui Mihai Ghimpu. El este unica forţă care nu este prietenoasă cu Rusia.

Traducere după Wikileaks, care la începutul acestui an a publicat o serie de e-mailuri confidenţiale expediate de experţii agenţiei americane de analize strategice Stratfor. Aceasta scrie analize inclusiv pentru departamentul de apărare al SUA


Traducerea: TIMPUL.MD

Sursa:
Wikileaks

>> Ostpolitik sau sfârşitul ruso-german al unităţii Republicii Moldova ?

5 comentarii :

Anonim spunea...

Felicitările după cîştigarea alegerilor sînt de complezenţă, nu se pot trage concluzii pe seama lor. Dacă Transnistria va fi reintegrată, e normal să existe transnistreni şi în parlamentul de la Chişinău, proporţional cu populaţia, deci nu văd nimic anormal în dezvăluirea respectivă. Doar procentul de 5% e anormal, fiindcă populaţia Transnistriei e mai multe de 5% din populaţia R. Moldova, probabil în jur de 15% ar fi corect.
Că s-ar balansa vremelnic echilibrul politic spre forţe pro-ruseşti nu e grav. Echilibrul politic în Basarabia fără Transnistria a fost ani de zile în favoarea ruşilor. Ce contează e evoluţia pe termen lung.

Riddick spunea...

Nu văd o posibilitate reală ca Transnistria să se reintegreze, cel mult ar fi o chestie să nu ajungă teritoriu rusesc ci să treacă la Ucraina, eventual cu ceva compensaţii de la statul ucrainean.

Anonim spunea...

În 1990, cînd încă nu începuse războiul la Nistru (dar tensiuni se simţeau), propuneam în presa chişinăuană un schimb de teritorii între Moldova şi Ucraina. Dar nu aveam în vedere renunţarea completă la Transnistria, ci numai la zonele cu populaţie slavă majoritară şi nici nu credeam că trebuie cerut întreg sudul Basabiei şi întreaga regiune Cernăuţi, ci numai zonele cu populaţie majoritar moldovenească. După recensămîntul din 1989 erau 64,5% moldoveni în RSS Moldovenească şi la Moscova se discuta despre condiţiile în care o republică ar putea părăsi URSS (drept prevăzut în chiar constituţia URSS) - vorbindu-se în cercuri gorbacioviste de un referendum care să arate 2/3 susţinători ai independenţei (nu mai ştiu dacă au apucat să dea şi o lege care să prevadă asta). De aceea propuneam un schimb de teritorii cu Ucraina care să ridice procentajul de "moldoveni" la peste 2/3. La vremea aceea, existînd încă URSS, schimbul de teritorii era mai lesne de realizat şi poate ar fi evitat războiul de la Nistru.
http://mariusmioc.wordpress.com/2009/05/11/adversarul-vostru-electoral-e-partidul-comunist/

Riddick spunea...

Cred că la acest moment treaba e în așa fel aranjată, încât dacă elementul pro-românesc autentic preia controlul la Chișinău, urmează secesiunea reală a Transnistriei.

Riddick spunea...

Cred că la acest moment treaba e în așa fel aranjată, încât dacă elementul pro-românesc autentic preia controlul la Chișinău, urmează secesiunea reală a Transnistriei.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: