22 iunie 2011

Germania şi Rusia: creşte cooperarea (theTrumpet.com)



Germany and Russia: Cooperation Increases 

June 21, 2011 | From theTrumpet.com 
What is behind Berlin and Moscow’s efforts to resolve the dispute between Moldova and the breakaway territory of Transnistria?


Berlinul şi Moscova colaborează pentru a soluţiona în mod oficial fricţiunile continue dintre Republica Moldova şi regiunea separatistă Transnistria. Aceste eforturi marchează primul indiciu demonstrabil privind colaborarea ruso-germană în rezolvarea problemelor de securitate europene.

Potrivit Stratfor Global Intelligence, cancelarul german Angela Merkel şi premierul rus Vladimir Putin au convenit asupra rezoluţiei în 14 iunie, când s-au întâlnit la Geneva, în Elveţia. Cele două părţi au stabilit detaliile privind Moldova şi Transnistria în timpul pregătirii unei reuniuni cu privire la această problemă, reuniune care are loc astăzi la Moscova.

Tensiunea a crescut între Republica Moldova şi Transnistria încă de când regiunea separatistă a obţinut independenţa de facto faţă de Moldova, la scurt timp după căderea Uniunii Sovietice. De atunci, Moscova a sprijinit teritoriul separatist, în parte prin staţionarea 500 de soldaţi ruşi în mica regiune. Republica Moldova înclină spre Europa în politicile sale, dar Transnistria este un aliat fidel al Rusiei. Noua rezoluţie este de aşteptat să acorde reprezentare Transnistriei în Parlamentul Republicii Moldova, şi să permită forţelor de securitate europene accesul în Transnistria pentru a ajuta trupele ruse de acolo.

Cu toate acestea, notează Stratfor, "Detaliile specifice ale acordului sunt mult mai puţin importante decât faptul că acesta este primul moment concret în care Rusia şi Germania lucrează în comun pentru a dicta condiţiile unei probleme-cheie a securităţii europene". Reuniunea de astăzi privind conflictul din Transnistria, a spus Stratfor, "ar putea avea efecte care se extind mult dincolo de Moldova".

Semnificaţia reală a acestei rezoluţii este că Berlinul şi Moscova speră că acordul va convinge lumea că o cooperare între Germania şi Rusia, care este în creştere în multe domenii, nu este o ameninţare.

La final, reprezentarea transnistreană în Parlamentul Republicii Moldova va duce probabil la înlocuirea actualei conduceri pro-europene cu o coaliţie pro-rusă. Nu face Germania un sacrificiu, pentru a oferi Republicii Moldova un guvern pro-rus stabil ?

Berlinul consideră că printr-o astfel de mişcare va convinge alte naţiuni europene, în special din Europa Centrală, că cooperarea ruso-germană ar trebui să fie privită ca o forţă care duce la pace şi la chestiuni pozitive în întreaga Europă. Germania este dispusă să vadă Republica Moldova îndreptându-se spre Rusia, în scopul de a "vinde" această idee.

Germania şi Rusia au fost în dezacord între ele de-a lungul istoriei. Perioadele de cooperare dintre ele, precum cele iniţiate prin tratatul de la Rapallo din 1922 şi prin pactul Ribbentrop-Molotov din 1939, au fost bazate pe necesităţi strategice reciproce în perioade de dinaintea unor conflicte majore.

În luna iunie a anului 2009, editorialistul Brad Macdonald de la Trumpet a scris:
Istoria este coerentă privind acest punct: Germania şi Rusia nu sunt prieteni apropiaţi, şi orice aparenţă că acestea sunt, este un vestitor de conflict... . Formarea unei axe ruso-germane este în prezent una dintre cele mai semnificative şi mai subestimate tendinţe de pe scena mondială ! ... Spre deosebire de America, Kremlinul este foarte conştient asupra istoriei europene şi consideră că Germania s-a restabilit ca puterea dominantă şi liderul natural al Europei. Prin forjarea de legături mai strânse cu Berlinul, ruşii ajung în termeni buni cu entitatea politică, militară şi economică ce va determina viitorul Europei.
Germania şi Rusia doresc ca lumea să creadă că încălzirea legăturilor dintre ele nu sunt o ameninţare pentru alte naţiuni europene. Germania este chiar dispusă să vadă Republica Moldova înscriindu-se într-o posibilă traiectorie, de la linia pro-europeană la una pro-rusă. Dar istoria arată clar unde va duce o încălzire a relaţiei ruso-germane. Dacă intensificarea cooperării între Germania şi Rusia va avea ca rezultat un pact, aceasta va indica faptul că una sau ambele părţi se pregătesc pentru o altă campanie imperialistă. Pentru a afla mai multe despre semnificaţia profetică a încălzirii relaţiilor dintre Rusia şi Germania, citiţi “Russia’s Attack Signals Dangerous New Era".

http://www.thetrumpet.com/?q=8382.7077.0.0

>> Not a good point !

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: