19 martie 2012

PDL vrea Constituție revizuită în două luni



PDL vrea referendum constituțional pe 10 iunie, odată cu alegerile locale, astfel încât alegerile generale să aibă loc conform noilor prevederi constituționale (Adevărul, Mediafax, Realitatea). Adică, parlament unicameral și maxim 300 de parlamentari.

S-ar scurtcircuita astfel dispoziția legală care interzice modificarea legii electorale la mai puțin de 12 luni înainte de alegeri, Constituția având prioritate. Nici recensământul nu mai poate fi util, în sensul reducerii numărului de parlamentari prin aplicarea normei de reprezentare la un număr total de locuitori mai mic cu circa 10%. De ce ? Fiindcă s-a ținut prea târziu recensământul, la mișto, iar Autoritatea Electorală Permanentă a menținut aceleași colegii ca în 2008, cu mici redesenări ale limitelor.

Dar oare numai asta se vrea, parlament unicameral și maxim 300 de parlamentari ?  Nu trebuie să fim naivi, asta cu votul popular la referendumul din 2009 e momeala pentru a se strecura și alte prevederi, precum valoarea maximă a deficitului (conform pactului fiscal) sau regionalizarea. Prima chestiune a fost acceptată de USL (sub rezerva adoptării ei de către viitoul parlament), cea de-a doua de PDL la negocierile semisecrete cu USL (propunerea este a USL - regiuni cu capitale și guverne regionale și Senatul transformat în Camera Regiunilor). UDMR susține deasemenea planul de regionalizare al USL.

7 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Nu se lasa ...
Sunt curioasa daca vine lumea la vot..

Riddick spunea...

Acum e imposibil, trebuie 2/3, înțelegerea lor este pentru 2013. Nu îmi dau seama de ce a ieșit Boc acum cu chestia asta, nu impresionează pe nimeni.

pase scurte spunea...

am votat odata chestiunea cu 300 de parlamentari, nu s-a putut a doua oara nu ma intereseaza

Riddick spunea...

Evident, chestia cu referendumul este un pretext pentru "lipirea" deficitului şi a regionalizării la lista de amerndamente. Am impresia că asta a fost intenţia de la bun început.

Crystal Clear spunea...

Sigur

Camelian Propinatiu spunea...

Daca puterea e bine consiliata, Constitutia ajunge mai putin importanta decât Curtea Constitutionala.

Riddick spunea...

Astea sunt utopii, trebuie ţinuţi din scurt.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: