12 octombrie 2011

Dăianu vrea "o soluţie, acum"



O sută de "personalităţi europene" au dat publicităţii o scrisoare deschisă către liderii statelor din zona euro, în care cer "o soluţie, acum" pentru moneda euro. Ei susţin că "fără mai multă integrare, moneda euro va fi distrusă", şi propun înfiinţarea unui minister de finanţe al zonei euro. Acum două săptămâni, un articol scris de Soros cerea acelaşi lucru.

Din grup fac parte 10 foşti preşedinţi şi premieri, 10 foşti miniştri de externe şi 5 foşti miniştri de finanţe/economie. Aproximativ jumătate dintre semnatari sunt din state non-euro, din România fiind doi: Daniel Dăianu şi Ion Sturza. Toţi semnează "în nume propriu".

Apelul a fost publicat azi, în mai multe ziare europene de mare tiraj. Link-ul din The Irish Times - aici.


Către liderii zonei euro: O scrisoare deschisă din partea unor europeni îngrijoraţi

Criza EURO are nevoie de o soluţie, acum. Măsurile actuale sunt prea puţine, sunt luate prea târziu şi precipită criza financiară globală. Moneda euro este departe de a fi perfectă, după cum a dezvăluit această criză. Dar răspunsul este repararea defectelor sale, mai degrabă decât să le permitem să submineze şi poate să distrugă sistemul financiar global.

Noi, europeni îngrijoraţi, adresăm un apel guvernelor din zona euro spre a cădea de acord, în principiu, cu privire la necesitatea unui acord cu caracter obligatoriu, care ar urma să:

1. Înfiinţeze o trezorerie comună care să poată colecta fonduri pentru zona euro în ansamblu şi care să asigure că statele membre aderă la disciplina fiscală;

2. Consolideze supravegherea, reglementarea şi asigurarea depozitelor, în comun, în cadrul zonei euro;

3. Şi să dezvolte o strategie care va produce atât convergenţă economică cât şi creştere, deoarece problema datoriei nu poate fi rezolvată fără creştere.

În timp ce un acord juridic este în curs de negociere şi ratificare, guvernele din zona euro trebuie să împuternicească in interim Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară şi Banca Centrală Europeană să coopereze pentru a aduce criza sub control.

Aceste instituţii ar putea apoi garanta şi în cele din urmă recapitaliza sistemul bancar şi ar permite ţărilor care au nevoie să-şi refinanţeze datoriile lor, în limitele convenite, practic fără niciun cost, prin emiterea de certificate de trezorerie care pot fi rescontate la BCE.

Facem apel la legislaturile ţărilor din zona euro să recunoască faptul că moneda euro are nevoie de o soluţie europeană. Punerea în practică a unor soluţii naţionale nu poate duce decât la dizolvare.

9 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce porcarie !

Riddick spunea...

Da' ce porcărie ! E instigare directă la dictatură, sub pretextul "urgenţei" ! Tot e bine, ceva mă face să cred că lucrurile stau mult mai grav, iar pseudomoneda euro are mari şanse să "crape".

Crystal Clear spunea...

Exact de zice R Golban :
"Cu cat mai mult se poate influenta opinia publica in diversele tari pentru a trage concluziile ei proprii, cu atat mai bine. Astfel concluziona Ribbentrop interactiunea propagandista la nivel european, favoriza evident un model sugestiv, conform caruia tarile din Europa vin cu propuneri unificatoare la adresa Germaniei, care nu poate sa-i refuze. In timp ce Germania a impins Bruxelles-ul de pe piedestalul Europei formand centrul de forta al continentului la Berlin, rugamintea de a promova Europa unita nu poate veni decat de la periferie. Chiar in perioada de ocupatie germana a continentului, Germania cauta un model prin care statele sa dea dovada de credibilitate in restul lumii atunci cand renunta la suveranitate. O simpla victorie militara temporara nu ar fi fost suficienta de a uni Europa in timp de criza fiind nevoie de un set intreg de strategii unificatoare, precum utilizarea elementelor de sugerare a unitatii virtuale, care sa se asigure un grad ridicat de acceptanta atat in SUA si Marea Britanie cat si la populatia tarilor ocupate. Dupa Ribbentrop arta politica consta in proiectarea unei suveranitati pe moment care prin semnarea acutului constitutiv al Europei in mod festiv sa se si renunte la ea. O astfel de strategie ar inlatura dubiile ca dupa razboi statele ar fi conduse de o administratie militara germana. Un alt avantaj ar fi obstructionarea pe plan intern al politici din SUA si Marea Britanie instruind grupurile de opozitie cu sloganul precum "Ceea ce in America de Nord se poate, anume intemeierea SUA, nu s-ar putea refuza Europei".

Crystal Clear spunea...

Da , singurul lucru bun este ca se pare se prabuseste hardughia..
E graba a mare, mare...

Anonim spunea...

Cu mijloacele actuale de (dez)informare si (de)formare, se poate cladi in minti aproape orice. Inginerie cognitiva, in masa... Un mare numar de experti in media au aratat deja capitalul nelimitat de manipulabilitate a "publicului", penetrabilitatea sa stupefianta la publicitate, moda, si propaganda. Media nu mai e pusa sa reflecte lumea, ci sa o construiasca. Cine o domina, tine publicul de creier. Se intimpla asa, pentru ca materialul cognitiv e plastic. Sintem condamnati la devenire- sub influente, aceasta e conditia noastra spirituala.

Nu e adevarat ca oamenii sint ne-informabili, ne-educabili, ne-influentabili. Dimpotriva, sint poate prea maleabili... Resemnarea, in asteptarea generatiilor de miine, convine perfect Mafiei pe cale de a distruge Romania AZI. Si de ce noile generatii ar fi mai pasionate de munca, cinste, adevar, bine si justitie decit cele care sint pe cale de a le (de)forma ?

http://www.voceapoporului.com/dac/viewtopic.php?f=20&t=63

Riddick spunea...

Din 22 decembrie 1989, orele 14, s-a terminat "revoluţia" şi a început "altceva" (asta mi-a spus-o acum vreo 12 ani cineva care urmase cursuri la Colegiul Naţional de Aparare). N-a elaborat, dar am cam înţeles ce a vrut să spună.

Crystal Clear spunea...

Eu credeam ca pana la ora 15,00 ,cand au inceput sa spuna la televizor ca teroristii trag la gurile de metrou-ca sa nu mai venim in Piata...... :(
Eu chiar am plecat de acasa cu metroul ,dar am fost oprita sa urc in Piata pe scara de la Universitate pe motiv ca trag terosistii...M-am intors dezamagita acasa....

Anonim spunea...

Domnilor ! UE este unul dintre monstrii raniti care, pentru a nu sucomba, sint capabili sa faca dezastru in jurul lor! Este tot mai putin probabil ca acesti monstrii se vor salva si ca nu se vor anihila unii pe altii (razboiul fiind forma cea mai ''eficienta''). Conducatorii Lumii au decis sa-i mute centrul de greutate in Asia si nu cred ca vor renunta la plan, tocmai acum cind lucrurile merg asa de bine ! Inclin sa cred ca prabusirea Lumii Vechi e obligatorie, nu numai posibila !
Imi doresc profund sa ma insel !

Riddick spunea...

Da' de ce să ne prăbuşim, în loc să-i înşfăcăm pe nebuni şi să-i ducem la balamuc ?


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: