12 octombrie 2011

Slovacia a respins adoptarea "mecanismului de stabilitate" (EFSF)



Parlamentul slovac a respins consolidarea Fondului european de stabilitate financiară. Opoziţia vrea alegeri anticipate în schimbul votului
Opoziţia social-democrată slovacă s-a declarat dispusă să susţină consolidarea Fondului european de stabilitate financiară (EFSF), respinsă prin vot în Parlament marţi seară, în schimbul convocării de alegeri anticipate. "SMER-SD este dispus să susţină EFSF în schimbul unui acord pentru alegeri anticipate", a declarat fostul ministru de Finanţe slovac Jan Pocatek. "Dacă negocierile încep imediat, cred că votul ar putea avea loc în cursul acestei săptămâni", a spus el.
Deputaţii slovaci au respins marţi seară consolidarea Fondului, decizia acestora riscând să agraveze criza datoriilor în Uniunea monetară.
"Dintre cei 124 de deputaţi prezenţi, 55 au votat pentru, nouă au votat împotrivă şi 60 nu au votat deloc", a declarat vicepreşedintele Parlamentului, Pavol Hrusovsky.
Pentru aprobarea măsurii, Guvernul avea nevoie de votul unei majorităţi de 76 de deputaţi.
Rezultatul votului ar putea duce la căderea guvernului de centru dreapta condus de Iveta Radicova, care consideră votul de marţi drept moţiune de încredere în Cabinet. - Mediafax 

Slovacii au spus ,,NU" hotărât suplimentării fondului european de urgenţă
Parlamentul slovac a respins suplimentarea Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), de pe urma căruia au profitat până acum Grecia, Irlanda şi Portugalia. Doar 55 de deputaţi au votat în favoarea extinderii fondului, necesarul de voturi ca proiectul să treacă era de 76. Ministrul de Finanţe de la Bratislava, Ivan Miclos, asigură că Legislativul va da undă verde legii până la sfârşitul săptămânii. - Adevărul

Slovakia votes down eurozone bailout expansion plans 
Slovakia's parliament has voted against measures to bolster the powers of the eurozone bailout fund, seen as vital in combating the bloc's debt crisis. - BBC

10 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce varza !
UE o sa-si bage coada sa influenteze parlamentarii sa voteze DA pana la urma ....

Riddick spunea...

Nu, pe cei care nu au votat din coaliţie nu-i mai întoarce, dar s-ar putea ca la al doilea vot să voteze "da" socialiştii, care s-au abţinut la primul vot, deasemenea. Încep manevrele "dreptei PPE" (a lui Radicova) cu socialiştii. Ei cer ori remaniere, ori alegeri anticipate. Cum guvernul a căzut (dinadins !), se pot întâmpla multe chestii.

Crystal Clear spunea...

Cu siguranta ca socialistii vor vota "da" a doua oara...

Riddick spunea...

Dacă sunt alegeri anticipate, precis iese guvern stânga-dreapta. Nebuni ar fi cei de la partidul "nu" să mai rămână în coaliţie (presupunând că ea ar avea mai multe voturi decât stânga), dacă ar propune-o tot pe Radicova premier. Din punctul meu de vedere, cariera ei s-a încheiat, ca politician.

Crystal Clear spunea...

Corect !

Crystal Clear spunea...

Ce santaj si ce bataie de joc !

"Cooperarea va fi redusă la minimul necesar. Slovacii nu vor fi invitaţi la negocieri bilaterale în state democratice, nici măcar la discuţii cu vecinii; nu vor putea discuta despre investiţii majore cu oameni de afaceri din state democratice care, în afara posibilităţii aducerii de capital în Slovacia, ar putea furniza şi tehnologie avansată şi modalităţi serioase pentru mediile de afaceri.

Oricum, dacă Slovacia va ajunge la acest statut, acest lucru se va datora doar indirect refuzului Parlamentului de creştere a contribuţiilor la fondul de salvare a zonei euro. Se va ajunge la acest lucru în cazul în care căderea Guvernului Ivetei Radičová şi revenirea lui Robert Fico vor pune capăt scurtului episod de orientare pro-occidentală şi dezvoltare democratică a Slovaciei.

Politica externă a Slovaciei va reveni la orientarea spre Est, un lucru pe care Robert Fico l-a avut mereu la inimă, iar consecinţele vor fi cele pe care actualul guvern încerca să le remedieze – încălcări ale drepturilor democratice, încălcări ale libertăţii de exprimare, probleme privind respectarea legilor, oprimarea minorităţilor şi boicotarea activităţilor comerciale libere."
http://www.presseurop.eu/ro/content/article/1049201-inapoi-gaura-neagra-europei

Riddick spunea...

Daaa, bagă panică - "se îndreaptă ţara spre Est", iar Radicova e în tratative cu Fico si cu partidul lui. Ce să spun...

Crystal Clear spunea...

In ce hal au ajuns cu minciuna si manipularea....

Anonim spunea...

http://www.adevarul.ro/international/europa/Parlamentul-Slovacia-extindere-sustinere-financiara_0_571743454.html

Riddick spunea...

@Marius Mioc: Da, ştiu, am aflat. Am pus actualizare pe coloana din dreapta (DUDA ZILEI).


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: