04 august 2011

ONU recomandă subdezvoltarea



"Expertul" Călin Georgescu, cel care era dat pe surse ca posibil viitor premier tehnocrat, a dat un interviu pentru RomaniaPress în calitate de raportor special ONU (sper că nu desemnat sau recomandat de România !).

"Ideile de bază": dezvoltare durabilă fără energie nucleară ("referendumuri populare" pentru strategia energetică nucleară) si agricultură organică, care devine un fel de hobby, de artizanat, când gunoiul de grajd se găseşte doar la fermele mari. Nu poate fi vorba de producţie mare prin "agricultură ecologică". Să fertilizezi hectare cu bălegarul de la cele 2-3 vaci proprii - daca le ai şi pe alea - e o glumă:

In cursul lunii mai, Dr. Călin Georgescu, directorul Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă din Bucuresti, s-a aflat la Varsovia pentru pentru prima sa vizită de lucru în calitate de Raportor special ONU. Scopul misiunii conduse de reprezentantul roman a fost examinarea progreselor făcute și dificultățile cu care s-a confruntat Polonia în indeplinirea obligațiilor sale în privinta gestionarii eficiente a produselor și deșeurilor periculoase si impactul acestor masuri asupra exercitarii drepturilor omului.[...]

S.V. Premierul polonez Donald Tusk a anunțat decizia de a incepe construcția unei centrale nucleare care sa intre in functiune până în 2020. Mandatul Dv ca raportor ONU include si acest subiect?

Polonia este dependentă de cărbune în proporție de 90% pentru a-și acoperi necesarul de electricitate și are nevoie să își diversifice sursele de energie, optiunea nucleara fiind una dintre solutiile posibile. În același timp, energetica nucleara este inca un subiect controversat in cadrul Uniunii Europene. Cancelarul Angela Merkel a declarat recent că Germania își va închide toate centralele nucleare până în anul 2022, deși statul german depinde în prezent de energia atomică în proporție de 22,2%. În Polonia se desfasoara in prezent o dezbatere viguroasa intre cei care susțin că trecerea de la folosirea cărbunelui la energia nucleară va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă si cei care atrag atentia asupra riscurilor de accidente si pericolelor persistente ale deseurilor radioactive pentru sănătatea umană și pentru mediu. De aceea am sustinut, conform mandatului ONU, ca orice decizie cu privire la construirea unei centrale nucleare trebuie să se bazeze pe o consultare publică extinsă la nivel național. Am incurajat Parlamentul și Președinția Poloniei să organizeze un referendum pe această temă, precedat de o larga campanie de informare a cetățenilor cu privire la acest proiect. 

S.V. Am inteles ca, in cadrul vizitei in Polonia, ati participat si la o importanta reuniune pe tema agriculturii.

Intr-adevar, am fost prezent la Forumul de Marketing pentru Produsele Organice organizat de Centrul Internaţional pentru Agricultură Ecologică din Europa Centrală şi de Est (EkoConnect). Dezbaterea pe acestă tema este tot mai intensă iar numerosii experți prezenți la eveniment au accentuat ideea că siguranta alimentara este marea sfidare a secolului in care traim. Dezvoltarea agriculturii organice este un subiect de mare interes pentru autoritățile poloneze care investesc serios in acest domeniu si au reusit sa obtina un substantial sprijin international. Pe mine m-a interesat in mod special aceasta tema in dubla mea calitate, de specialist in dezvoltare durabila si de raportor ONU, pentru ca asigurarea hranei indestulatoare, sanatoase si sigure tine, dupa parerea mea, de drepturile fundamentale ale omului.

S.V. Unde se plasează România în acest context regional?

Ambele țări dețin un capital natural remarcabil și resurse bune pentru agricultură, in special pentru productia vegetala si animala de factura ecologica. S-ar putea spune chiar ca Romania dispune, cel putin teoretic, de conditii naturale mai favorabile intrucat are soluri cu cernoziom în proporție de 8,2% (fata de doar 1% in Polonia). Necazul este ca la noi s-a diminuat constant suprafața agricolă utilizată (din 2003 până în 2007 acesta a scăzut cu 10%), iar din cele 14,7 mil ha cu potențial arabil folosim mai puțin de jumătate.
Ceea ce m-a impresionat mai mult in Polonia a fost seriozitatea cu care autoritatile abordeaza problemele concrete ale dezvoltarii, intr-o viziune pe termen lung, cu tinte intermediare de etapa pe care le urmaresc în mod consecvent. In aceasta privinta, precum si in legatura cu folosirea optima a fondurilor de coeziune ale Uniunii Europene experienta colegilor polonezi este profund relevanta si foarte utila pentru noi. Dar mai presus de orice, am constatat in Polonia un respect real fata de profesionalism, fata de expertiza autentica. Intre specialisti dialogul se infiripeaza firesc si poate atinge profunzimi nebanuite, inclusiv in sfere care tin de decizia politica. In acest fel improvizatia si diletantismul se exclud de la sine. Important este si ca factorii politici sa resimta organic necesitatea de a se bizui pe expertii adevarati, a caror valoare a fost confirmata prin fapte. [...]

S.V. Putem invata ceva din experienta colegilor polonezi?

Avem foarte multe de invatat si de la polonezi, si de la altii. Trebuie sa ne deprindem, in sfarsit, cu gandul ca acum facem parte din marea familie a Uniunii Europene si sa ne comportam ca atare, cu responsabilitate si demnitate. Obligatiile pe care ni le-am asumat in calitate de stat membru al UE nu reprezinta un hatar pe care il facem unei indepartate birocratii de la Bruxelles ci o necesitate pentru dezvoltarea civilizata si prospera a propriului nostru popor. Sigur ca trebuie sa cunoastem atat izbanzile din alte tari pentru a vedea cum le putem aplica in conditiile noastre, cat si erorile pe care le-au facut pentru a nu le repeta ca orbetii. Dar problemele carora trebuie sa le facem fata sunt ale noastre iar solutiile trebuie trebuie sa fie tot ale noastre, gandite, pritocite si implementate de noi. S-a abuzat cam prea mult in ultima vreme de termenul de interes national pana la punctul de a fi golit de sens. Este menirea generatiei politice actuale de a-i recalibra continutul astfel incat orice cetatean sa regaseasca in obiectivele strategice ale tarii sale ceva bun pentru el si familia sa.


>> Interpelare parlamentară (deputat Marian Ghiveciu, PSD):

1.Ce măsuri aţi luat sau veţi lua  pentru a demonta promovarea şi susţinerea de către Politica Agricolă Comună a exploataţiilor mici ?

2. De ce României i se recomandă în mod special agricultura ecologică, pe care ţările din vestul Europei nu o practică ?

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Il tot promoveaza pe asta !

Sa vezi tu ce surprize vom avea ....

Riddick spunea...

Cică scenariul schimbării lui Emil Boc cu un tehnocrat nu a fost abandonat.

Crystal Clear spunea...

Sunt convinsa.....


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: