03 iunie 2011

E mult până te-ai scris la Colectivă...



Apar noi şi noi aberaţii ale EuroKolhozului, cum ar fi listele pan-europene de candidaţi la alegerile pentru Parlamentul European, "statutul european" al partidelor din statele membre ale UE, iar ultima găselniţă - previzibilă, dealtfel - "ministrul de finanţe al UE":

Jean Claude Trichet, guvernatorul BCE al carui mandat expira in Octombrie 2011, a declarat joi, 2 iunie,  raspicat ceea ce se soptea in culisele institutiilor europene de cateva luni de zile. Cu ocazia primirii prestigiosului premiu Charlemagne 2011 pentru unitatea Europeana, Dl Trichet s-a intrebat retoric daca „ar fi prea indraznet, in domeniul economic, cu o piata unica, o moneda unica si o banca centrala unica, sa ne gandim la un minister de finante al uniunii”? Din continuarea declaratiei au reiesit si o serie de caracteristici ale unei astfel de institutii care, prin detaliul lor, dovedesc un proces de conceptie destul de elaborat. Nu trebuie uitat ca dl Trichet este unul din parintii Tratatului de la Maastricht care a pus bazele monedei unice europene dar ca o astfel de institutie europeana ar necesita o modificare a Tratatului de la Lisabona din 2010. [...]

Ce inseamna aceste evolutii pentru Romania. In primul rand constientizarea ca aderarea la euro, care este politica oficiala guvernamentala si a BNR, inseamna transferarea unei serii importante de responsabilitati la nivel european. Europa ne va dicta moneda, dobanzile, fiscalitatea, subventiile si tarifele comerciale si se va uita peste umarul nostru la principalele cheltuieli guvernamentale si la modul de colectare a taxelor. Imi pot imagina cu usurinta ca vom putea spune adio control asupra ratei de schimb de catre BNR; adio modificari de TVA peste noapte sau impozitare diferentiata de catre Guvern; presiune crescanda asupra taxelor pe profit (in sensul ridicarii); aprobarea oricaror subventii majore pentru investitii sau a favorizarii companiilor locale. Bine ati venit controale si raportari regulate de cheltuieli bugetare si de fonduri europene precum si bine ati venit inspectorilor fiscali din alte tari europene. Daca viziunea dlui Trichet se implementeaza fie si partial, pretul prosperitatii si stabilitatii economice va fi inevitabil diminuarea suveranitatii nationale – ceea ce nu e neaparat un lucru rau.

Mihnea Vasilache (Contributors.ro) - (Euro)Ministerul de Finanţe


>> Trichet: I have a dream (an EU finance minister)

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Cine opreste tavalugul asta, cine ?
Nu vad nici o scapare

Riddick spunea...

Articolele precum cel pe care l-am comentat aici sună extrem de neplăcut pentru majoritate. Deja se pun întrebări - "Ce dracu' mai vor şi ăştia ?|".

Crystal Clear spunea...

Eu daca mai aud de inca o taxa si mai ales la UE vand tot si plec in lume !
Sa vezi cum m-a luat peste picior un mare "beneficiar" de fonduri UE. Nu stiu ce dracu grad o avea ,cert este ca banii ( 1 mil eur) i-a pus pe numele "concubinei" care a cumparat o fabrica pe care acum el o conduce.
Habar n-are de nimic, de tehnologie, de amanunte pe care le inveti intr-o facultate si apoi intr-o viata intreaga, de etica comerciala, de relatii comerciale.Nimic, nimic, nimic.
Un mitocan care ma trateaza de parca face clientilor o favoare ca vinde marfa si care creste pretul la fiecare 2-3 luni.
Un parvenit care cu banii de la UE a pavat toata fabrica cu palmieri din plastic....

Riddick spunea...

Greu. Mă gândesc şi eu să strâng cortul dacă în 2016 tot cu de-alde ăştia avem de-a face. 2012 e "risc asumat", ca să zic aşa.

Crystal Clear spunea...

Da, alta solutie nu este.
M-am hotarat si incep sa caut solutii
Voi incerca si la loteria vizelor.
Nu stiu ce sanse mai am dar incerc .
Voi incerca in toate felurile desi muncesc de imi ies ochii.....

La anul o sa iasa "reformagii" care o sa se faca preş la UE


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: