05 aprilie 2011

Parcă-mi pare rău că n-a ieşit Geoană preşedinte: "această schimbare dramatică de secvenţă şi acest abandon de suveranitate naţională"



Dar este doar retorică ieftină (dealtfel, Geoană nu critică prezentarea bugetului naţional la Bruxelles, ca atare, ci doar jocul de proceduri interne în jurul acestui "eveniment"). Piesa e scrisă de alţii,  aşa-zişii noştri aleşi nu ne reprezintă interesele. Nu de noi ascultă ei. Deocamdată...

La audierea reprezentanţilor Guvernului României pe tema stadiului legislaţiei privind controlul parlamentar asupra Guvernului în domeniul afacerilor europene, la Comisia pentru Afaceri Europene din cadrul Senatului, Geoană a făcut nişte declaraţii interesante, care apar într-un comunicat:

[...] Referindu-se la Pactul Euro Plus, Mircea Geoana a criticat modul in care statul roman si-a asumat anumite angajamente, fara consultarea prealabila a Parlamentului. 'Romania se angajeaza prin vocea Presedintelui si a Guvernului Romaniei la un set de obligatii nationale extrem de constrangatoare si extrem de complexe, care, in opinia mea cel putin, ar fi trebuit sa fie precedate de o conversatie nationala', a mai declarat Presedintele Senatului. El a aratat ca o discutie prealabila ar fi putut sa dea raspuns unor intrebari esentiale in ceea ce priveste acest Pact. 'Ar fi trebuit sa stim inainte daca plata impozitului pe profit al corporatiilor se face la nivel national sau la nivel european, ce impact are asupra veniturilor bugetare, ce impact are asupra intereselor Romaniei. Acest tip de angajament solemn si formal care obliga Romania pentru urmatorii 10 ani de zile nu poate fi adoptat fara macar o conversatie educata in Parlamentul national. Este inacceptabil. Este o chestiune care este periculoasa pentru modul in care noi functionam', a mai spus Geoana.

Presedintele Senatului a mai aratat ca, avand in vedere modificarea mecanismului de guvernanta economica europeana, Guvernul Romaniei va trebui sa trimita la Bruxelles pana la finalul lunii aprilie, inceputul lunii mai, Planul National de Reforma, document ce urmeaza sa fie dezbatut de catre Comisia Europeana si pe baza caruia este apoi construit bugetul de stat pe 2012. De aceea, a subliniat Geoana, acest lucru impune, cel tarziu in aprilie, o consultare obligatorie a Guvernului cu Parlamentul, pentru ca atunci cand Executivul va prezenta proiectul de buget in toamna, sa fie deja clare elementele care au fost negociate deja intre Guvern si Comisia Europeana, in asa fel incat Legislativul sa-si poata indeplini adevarata sa functie de institutie reprezenativa si de instrument de echilibrare a puterii Executive.

'Din punct de vedere al rolului Parlamentului in legatura cu aceasta schimbare dramatica de secventa si acest abandon de suveranitate nationala, nu este normal ca noi sa discutam impreuna cu Guvernul si sa vedem care este mecanismul cel mai corect si cel mai suplu pe care il putem avea in vedere? Asta va insemna o modificare importanta a modului in care comisiile de buget-finante vor opera in Parlamentul Romaniei. Este clar ca Guvernul va trebui sa vina in fata noastra, in aprilie, inainte sa trimita Planul National de Reforma la Bruxelles pentru a lua un pre-mandat macar din partea Parlamentului National, pentru ca altfel cum putem sa acceptam ca Guvernul sa vina in fata noastra undeva in octombrie cu o schita de buget, cand deja o parte importanta a bugetului a fost deja pre-discutata la nivel european', a sustinut Mircea Geoana. 

 Presedintele Senatului a mai spus ca toate aceste modificari institutionale sunt binevenite 'pentru ca disciplinarea modului in care facem treaba in Romania este un lucru bun'. Cu toate acestea, el a sustint ca Romania se afla pe un teren subred in ceea ce priveste 'absenta acestui candru de dezbatere, de decizie, de mandatare'.

La finalul interventiei sale, Mircea Geoana le-a spus celor prezenti ca acest subiect a fost si pe agenda reuniunii Presedintilor de Parlamente din UE, eveniment la care Presedintele Senatului a participat luni, 4 aprilie. 'Chiar se propune ideea unei conferinte cvasi-permanente a presedintilor comisiilor de buget-finante din Parlamentele nationale, tocmai pentru a incerca sa se anticipeze putin nevoia de discutie mult mai timpurie din in anul bugetar decat eram obisnuiti pana acum', a spus Geoana. El a cerut reprezentantilor Guvernului sa le spuna parlamentarilor cum crede Executivul ca ar putea sa fie mai bine pus in valoare rolul sporit al Parlamentului national si cum ar putea acest rol sa fie cel mai bine reflectat intr-un cadru institutional care sa formalizeze aceasta regula a jocului in Romania, mai ales in ceea ce priveste zonele unde Parlamentele nationale se bucura de o competenta suplimentara explicita in urma Tratatului de la Lisabona.

2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Opozitia speculeaza orice.

Geoana ne-ar vinde la randul lui , rusilor cat ai clipi.
Unii ne vand nemtilor, altii rusilor.

Vai de noi....

Riddick spunea...

Aşa-i.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: