05 aprilie 2011

Aparent, un lucru bun. Poate se aplică şi asupra mandatului de negociere cu care preşedintele României se prezintă la summit-urile UE.



Spun aparent, fiindcă propunerea pare să vina doar după unele critici ale lui Geoană privind împrumuturile externe, nu împotriva atitudinii României privind UE şi eurozona:

DAE scrie o lege privind controlul Parlamentului asupra Executivului in chestiuni ce tin de UE

Secretarul de stat si seful MAE, Bogdan Manoiu, a anuntat marti la o dezbatere in cadrul Senatului ca institutia pe care o reprezinta are in lucru un proiect de lege prin care se reglementeaza controlul Parlamentului asupra Guvernului in ceea ce priveste afacerile europene.

Astfel, Executivul ar urma sa fie obligat sa ia un mandat de la Parlament pe temele europene privitoare la angajarea Romaniei din punct de vedere economic, financiar sau bugetar. Manoiu a precizat ca proiectul de lege inca nu a fost discutat la nivelul Guvernului.

Afirmatiile sefului DAE au venit dupa o serie de critici aduse de presedintele Senatului, Mircea Geoana, in privinta controlului parlamentar asupra Guvernului in ceea ce priveste ultimele angajamente asumate de Romania la nivel european. "In Romania nu exista niciun fel de regula despre cum angajeaza Guvernul pozitia Romaniei in chestiuni europene importante, ceea ce este inacceptabil", a sustinut Geoana, referindu-se la deciziile luate de Guvern si Presedintie in cazul planul financiar al UE pentru 2014-2020 fara un mandat din partea Parlamentului.

The Epoch Times

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Geoana face doar propaganda.A vazut ca exista voci critice si hop si el ca sa se faca remarcat....

Riddick spunea...

A dat un comunicat.

Fragment:

Referindu-se la Pactul Euro Plus, Mircea Geoana a criticat modul in care statul roman si-a asumat anumite angajamente, fara consultarea prealabila a Parlamentului. 'Romania se angajeaza prin vocea Presedintelui si a Guvernului Romaniei la un set de obligatii nationale extrem de constrangatoare si extrem de complexe, care, in opinia mea cel putin, ar fi trebuit sa fie precedate de o conversatie nationala', a mai declarat Presedintele Senatului. El a aratat ca o discutie prealabila ar fi putut sa dea raspuns unor intrebari esentiale in ceea ce priveste acest Pact. 'Ar fi trebuit sa stim inainte daca plata impozitului pe profit al corporatiilor se face la nivel national sau la nivel european, ce impact are asupra veniturilor bugetare, ce impact are asupra intereselor Romaniei. Acest tip de angajament solemn si formal care obliga Romania pentru urmatorii 10 ani de zile nu poate fi adoptat fara macar o conversatie educata in Parlamentul national. Este inacceptabil. Este o chestiune care este periculoasa pentru modul in care noi functionam', a mai spus Geoana.

Comunicat de presa Mircea Geoana: Suntem singura tara UE fara un cadru legal privind controlul Parlamentului asupra Guvernului in problematica europeana

Crystal Clear spunea...

Nu inteleg de ce a asteptat aproape 2 saptamani ca sa faca declaratia asta.
Pana la urma este ,din pacate, singura voce care protesteaza,dar vorba ta, este doar un protest "aparent"

Riddick spunea...

Acum au fost audierile la Comisia pentru afaceri europene a Senatului.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: