14 februarie 2011

Vaaai... ce guvern "nereformist"...



Stop! Look and listen baby, that's my philosophy.
It's called rubberneckin' baby, but that's alright with me.
Stop! Look and listen baby, that's my philosophy.
It's called rubberneckin' baby, but that's alright with me.
Elvis Presley - Rubberneckin'

În sfârşit, un guvern român afirmă, cu subiect şi predicat, că este împotriva căsătoriilor şi "parteneriatelor civile" între persoane de acelaşi sex:

Guvernul nu e de acord cu instituirea în legislaţia naţională a parteneriatului civil, prin care se pot oficializa concubinajul, dar şi convieţuirea între două persoane de acelaşi sex, motivând că singura relaţie de familie recunoscută de Codul Civil este căsătoria între persoane de sex diferit. 

Executivul va transmite acest punct de vedere Parlamentului ca răspuns la o iniţiativă legislativă a deputatului PDL Viorel Arion, prin care acesta propune stabilirea cadrului legal şi efectelor juridice ale parteneriatului civil, potrivit unui document guvernamental obţinut de MEDIAFAX. 

Propunerea legislativă a deputatului PDL are în vedere conferirea unui caracter legal convieţurii dintre două persoane , ca alternativă la căsătorie, prin încheierea, la notar, a unui contract de parteneriat civil, care să prevadă obligaţii şi drepturi în privinţa cheltuielilor şi bunurilor comune.

Proiectul de lege nu menţionează însă drept condiţie pentru încheierea unui asemenea partaneriat faptul ca partenerii să fie de sex diferit şi permite, prin urmare, încheierea unui parteneriat civil între doua persoane de acelaşi sex. 

"Deschiderea către relaţiile de convieţuire sub diferitele forme ale sale răspunde unei cerinţe sociale care se înscrie într-o mişcare generală de reaplicare a principiului egalităţii, despre care trebuie să vorbim o dată cu lupta împotriva discriminării, aplicarea drepturilor existente, precum şi crearea noilor drepturi", sunt argumente prin care îşi motivează deputatul PDL iniţiativa legislativă.

Viorel Arion menţionează totodată că parteneriatul civil este recunoscut în mai multe state europene, iar Marea Britanie chiar a extins, prin crearea acestui parteneriat, drepturile căsătoriei şi pentru persoanele de acelaşi sex.

Conform documentului guvernamental însă, Ministerul Muncii a făcut observaţia că propunerea legislativă ar trebui să cuprindă prevederi referitoare la copiii minori ai partenerilor, remarcând totodată că aceasta presupune modificarea reglementărilor noului Cod Civil în materie de familie.

Ministerul Justiţiei a arătat totodată că o astfel de iniţiativă nu poate fi susţinută conform prevederilor noului Cod Civil, adoptat prin angajarea răspunderii Guvernului în iunie 2009.

"O dată cu adoptarea noului Cod Civil, atât Guvernul, prin iniţierea proiectului, cât mai ales forul legiuitor, prin adoptarea în formă modificată a Codului, şi-au exprimat deja opţiunile de politică legislativă în materia relaţiilor de familie, reglementând, ca unică formă de convieţuire recunoscută, căsătoria între persoane de sex diferit", se arată în documentul citat.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă a deputatului PDL, dar a atras atenţia că noul Cod Civil interzice căsătoria între persoane de acelaşi sex şi că nici parteneriatele civile din străinătate nu sunt recunoscute în România.

MEDIAFAX

Să vedem acum ce or să zică  Viviane Reding şi Renate Weber.

7 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Am vazut si eu mai devreme si mi-a crescut inima !
Eu astep sa vad ce declara Monica Macovei :)

Riddick spunea...

Nu cred că se bagă, are acum alte priorităţi. Să vedem ce votează parlamentul. Mă întreb câţi bani a primit Arion ăla ca să împingă proiectul de lege (au ales unul dintr-un partid de la guvernare, pentru a avea mai multe şanse).

Riddick spunea...

Chestii de genul ăsta nu apar spontan, gratuit ("m-am gândit eu să fac această lege"), numai dacă eşti Marele Tăntălău.

Crystal Clear spunea...

Bineinteles ca asa ceva nu apare spontan la noi !

Crystal Clear spunea...

Nu vad pe nicaieri ceva despre dialogul Plesu-Michnik de astazi

Riddick spunea...

A început (dacă a început) la 18:30, s-o fi terminat de 2-3 ore.

Va scrie precis ori la Adevărul, la Dilema veche, ori la CriticAtac.

Crystal Clear spunea...

Asteptam..


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: