08 februarie 2011

Criza politică din Egipt vizează ruperea relaţiilor cu SUA - Ion Mihai Pacepa



Articolul U.S.-Egypt Relations Under Attack, scris de Ion Mihai Pacepa pentru American Thinker, în traducere (The Epoch Times Romania):

Exista motive intemeiate sa se creada ca actuala criza politica din Egipt este orientata spre ruperea relatiei stranse a acestei tari cu SUA si nu spre instalarea democratiei in tara. Aceasta criza este o versiune actualizata a efortului extrem de secret depus de Kremlin in perioada Razboiului rece de a transforma lumea islamica intr-un inamic al Statelor Unite, este de parere Ion Mihai Pacepa, fostul adjunct al Departamentului de Informatii Externe (DIE) al Romaniei comuniste si consilier personal al lui Ceausescu, care in 1978 a cerut azil politic in SUA, semnatarul articolului publicat de American Thinker, in editia de luni.

''In perioada in care am fost o figura de top in cadrul comunitatii serviciilor de informatii ale KGB, am fost implicat in acest efort'', precizeaza Pacepa.

Semnatarul articolului tine sa remarce faptul ca actuala rebeliune din Orientul Mijlociu are loc doar in tarile islamice care sunt pro-americane si ca oamenii care cer democratie acolo dau foc steagului ce simbolizeaza democratia pentru cea mai mare parte a lumii - SUA. El subliniaza totodata ca aceste 'revolte de masa' au fost planificate in atat de mare secret incat intreaga comunitate de informatii a SUA a fost luata total prin surprindere. Presedintele Obama l-a admonestat pe directorul comunitatii nationale de informatii (National Intelligence), James Clapper, pentru 'esecul in a prezice izbucnirea acestor demonstratii'.

Un element chiar mai important, in opinia lui Pacepa, este ca reprezentanti ai Hezbollah, care au demonstrat in prima zi a revoltei de la Cairo, au purtat drapele ce afisau secera si ciocanul. A fost o greseala cauzata de excesul de zel - ''subordonatii mei tineri entuziasti din serviciul roman de informatii externe (DIE), obisnuiau uneori sa faca gafe similare'', comenteaza Pacepa. La Cairo, eroarea a fost corectata rapid, iar acum secera si ciocanul nu se mai vad nicaieri, precizeaza el.

Exista insa si cazurile armelor capturate de la Hezbollah de israelieni, care sunt marcate clar: 'Client: Ministerul Apararii al Siriei. Furnizor: KBP, Tula, Rusia'. Aceasta a fost o alta gafa si astfel de marcaje nu mai sunt vizibile in arsenalul Hezbollah. Cu toate acestea, este imposibil pentru Moscova sa ascunda faptul ca Hezbollah isi poarta razboiul impotriva aliatilor SUA din Orientul Mijlociu cu kalasnikov si katiuse sovietice, cu rachete Fajr-1 si Fajr-3 rusesti, rachete antitanc AT-5 Spandrel si rachete antitanc Kornet.

La fel de importante sunt si eforturile actuale depuse de ''ANSWER'' de a organiza demonstratii in stilul celor din Cairo anti-Mubarak, in SUA, considera Pacepa. ''ANSWER'', un grup de protest al carui nume este un acronim pentru ''Act Now to Stop War and End Racism'', este un vlastar al Workers World Party (WWP), o organizatie creata de comunitatea KGB in timp ce Pacepa se afla inca in Romania. WWP a avut ca scop expres acela de a crea o atmosfera favorabila pentru socialismul de tip sovietic in cadrul sindicatelor americane si al populatiei de culoare din SUA. Ziarul WWP, Workers World, care a fost tiparit initial de DIE in Romania, potrivit lui Pacepa, si traficat in SUA, obisnuia sa-i arate pe Lenin si Trotki care tineau un banner pe care era scris, 'Oameni de culoare si albi uniti-va si luptati pentru o lume a lucratorilor!''.

''ANSWER'' se erijeaza acum intr-o organizatie americana, cu un birou national in New York si 18 sedii regionale, dar are acelasi lider ca WWP (Larry Holmes). ''ANSWER este sprijinita de numeroase organizatii straine marxiste care pe vremea mea au fost finantate de KGB (de exemplu, Partidul Comunist libanez, Noul Partid Comunist din Olanda si Partido Comunista de la Argentina), precum si de alte organizatii anti-americane (Tribunalul italian privind delictele NATO, Green party USA, si Prietenia canadiano-cubaneza)'', aminteste Pacepa.

La 15 septembrie 2007, ''ANSWER'' a organizat o mare demonstratie anti-americana la Washington, la care a adus mii de oameni din toata tara pentru a protesta impotriva generalului David Petraeus, la vremea aceea comandantul SUA in Irak. Petraeus a venit la Washington pentru a raporta in Congres cu privire la succesul operatiunilor militare, dar succesul nu a fost ceva ce ''ANSWER'' a vrut ca oamenii sa inghita. Posterele sale imprimate, infatisandu-l pe general ca pe un tradator si un alt macelar in stil Vietnam, au fost distribuite din belsug demonstrantilor, comenteaza Pacepa.

Acum ''ANSWER'' s-a implicat in criza de la Cairo. La 1 ianuarie 2011, ''ANSWER'' a facut apel la 'oamenii din Statele Unite' sa se alature demonstratiilor anti-Mubarak organizate in 11 orase mari din tara, culminand cu un mars din 5 februarie spre Casa Alba. Toate aceste demonstratii 'spontane' au fost pregatite in stil tipic sovietic: participantii sunt adusi de ''ANSWER'', al carui web site contine si fluturasi anti-Mubarak gata de utilizare (de exemplu, 'Jos cu dictatura Mubarak sprijinita de SUA!'), care pot fi pur si simplu descarcati, imprimati si postati (cu instructiunile incluse).

''Avand in vedere ca nu mai locuiesc in vizuina ursului, nu am dovezi solide pentru a documenta ca Kremlinul are o mana in evenimentele actuale din Egipt. Stiu, totusi, ca putine lucruri au fost mai importante pentru liderii comunitatii KGB-ului, atunci cand eram unul dintre ei, precum cel de a lovi Statele Unite in Orientul Mijlociu si a ajuta Moscova sa preia controlul asupra rezervelor arabe de petrol. Kremlinul a dorit cu atata disperare sa atinga aceste obiective incat a fabricat chiar un lider palestinian anti-american'', noteaza Pacepa.

Comunitatea KGB a mers atat de departe incat a transformat un marxist nascut egiptean, Mohammed Abd al-Rahman Abd al-Raouf Arafat al-Qudwa al-Husseini, cu numele de razboi Abu Ammar, intr-un palestinian de origine, Yasser Arafat. ''Ne-a luat ani pentru a falsifica credibil certificatul de nastere si alte ID-uri, a-i construi un trecut nou si a-l antrena la scoala KGB Balasiha, de instruire in operatiuni speciale, aflata la est de Moscova. Ne-a luat mai multi ani si am avut nevoie de ajutorul fostului conducator egiptean Gamal Abdel Nasser, o alta marioneta sovietica, pentru a-l catapulta pe nou-creatul Arafat in pozitia sa de presedinte al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (de asemenea creata si finantata de KGB). Nu este de mirare ca, in 1970, atunci cand Nasser a murit, intreaga conducere a blocului sovietic a participat la funeraliile lui. In acei ani de inceput, Egiptul a fost literalmente condus de consilieri sovietici - KGB-ul si Armata Rosie au avut singure aproximativ 18.000 de consilieri acolo'', noteaza Pacepa.

Acum se pare ca exista un nou Arafat si care arata mai bine, considera semnatarul articolului: Mustafa Mohamed El Baradei, care recent a aparut in Cairo la fel cum a aparut Arafat cel fabricat la Cairo in 1966, cand Nasser l-a proclamat ''liderul palestinienilor'. Anterior, ca director general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), El Baradei a iesit in fata pentru a proteja eforturile arabe de a construi in secret arme nucleare. Intr-un articol publicat in New York Times, El Baradei si-a aratat adevarata fata, anti-occidentala, este de parere Pacepa: 'Trebuie sa renuntam la ideea inaplicabila ca este condamnabil moral pentru unele tari sa urmareasca armele de distrugere in masa, dar acceptabil moral pentru ca altii sa se bazeze pe ele pentru securitate - si intr-adevar sa continue sa perfectioneze capacitatile lor si sa postuleze planuri pentru utilizarea lor''.

''Nu m-am intalnit niciodata cu Hosni Mubarak, dar l-am cunoscut pe predecesorul sau, Anwar Sadat, destul de bine. Dupa ce a continuat cativa ani politicile lui Nasser, Sadat a pus capat comportamentului imoral - asa cum am facut si eu. I-a expulzat pe consilierii sovietici din Egipt (1972), a vizitat SUA (1975), l-a invitat pe pastorul evanghelic Billy Graham in Egipt (1975), a mers la Vatican (1976) si a devenit primul presedinte egiptean care a vizitat Israelul'', aminteste Pacepa.

Pacepa mai noteaza ca in primavara lui 1978 s-a deplasat la Cairo, ''cu scopul de a face presiuni asupra lui Sadat pentru a-l accepta pe Ceausescu ca mediator in cadrul unei conferinte de pace comune ce urma sa aiba loc impreuna cu premierul israelian Menachem Begin - o intalnire pe care Ceausescu visa sa o gazduiasca in fostul castel regal din orasul pitoresc de munte romanesc Sinaia. 'Sunt gata sa semnez un tratat cu Begin, generale, dar in Statele Unite', mi-a spus Sadat. Ceausescu nu putea sa creada ca Sadat a putut sa-i refuze oferta, asa ca m-a trimis inapoi la Cairo. Sadat nu s-a clintit. Apoi, Ceausescu insusi a facut-o in cadrul unei deplasari fara succes la Cairo, cu mine remorcat. Cateva saptamani mai tarziu, mi s-a acordat azil politic in SUA si am cooperat cu autoritatile americane in cadrul reuniunilor de la Camp David intre Sadat si Begin'', aminteste Pacepa.

''Mai degraba decat sa fie crucificat Mubarak pentru ca a refuzat sa devina o marioneta a Moscovei - asa cum au facut alti lideri arabi - guvernul Statelor Unite ar face bine sa ii multumeasca pentru cei 30 de ani de cooperare loiala si sa lucreze cu el in vederea pregatirii Egiptului pentru o tranzitie lina spre o versiune egipteana a democratiei. In caz contrar, Egiptul ar putea deveni un alt cosmar pe termen lung in Orientul Mijlociu. Sper ca Casa Alba si Congresul Statelor Unite sa fie de acord'', concluzioneaza Pacepa.

2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce bine-mi pare ca a aparut asa ceva !
Ar fi fost nemaipomenite niste imagini de steaguri rosii cu secera si ciocanul...

Riddick spunea...

S-or fi filmat, mai ştii ?


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: