08 noiembrie 2010

De ce Barroso şi nu Václav Klaus ?




José Manuel Durão Barroso, lider al Federaţiei Studenţilor Marxişti-Leninişti şi unul din liderii MRPP/ Mişcarea de Reorganizare a Partidului Proletariatului



Onoruri discutabile pentru administratorul blocului european

de Tom  Gallagher (în România liberă)


Universitatea Bucureşti îi va conferi, astăzi, preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso titlul de doctor honoris causa. Este vorba, prin urmare, de recunoaşterea unor merite ale domnului Barroso care mie, unul, îmi scapă - în opinia mea, eforturile domniei sale sunt, în esenţă, similare cu cele ale unui administrator de bloc, doar că Barroso a avut norocul să-şi poată depăşi condiţia, respectiv să nimerească în final într-un bloc mai elegant, din "zona bună", şi nu într-unul de la periferia oraşului.

În rest dispune de toate particularităţile tipice acestei tagme: este pătruns de propria-i importanţă, imperativ cu cei pe care-i percepe drept obstacole, dispus să facă din ţânţar armăsar când este vorba de chestiuni mărunte, dar atent să ignore orice problemă cu adevărat majoră. Întreaga Uniune Europeană, compusă astăzi din 27 de state membre, seamănă de fapt cu un bloc ceauşist de acum 30 de ani: Construcţia urmăreşte tot crearea "omului nou", de data aceasta de tip Homo Europeanicus, mentenanţa şi modernizarea edificiului fiind însă, învariabil, neglijate de seria administratorilor care îşi văd liniştiţi de interesele lor nicidecum măreţe.

Domnul Barroso are, fireşte, timp de asemenea vizite - că doar cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy îl scutesc de ceva timp de luarea deciziilor la vârful UE. Libertatea de acţiune pe care Barroso a acordat-o comisarului european pentru justiţie Viviane Reding, decisă la un moment dat să sancţioneze Parisul în problema expulzării romilor, i-a scăzut drastic credibilitatea în ochii lideror europeni alarmaţi de rezistenţa populaţiei europene faţă de multiculturalism - principiu de căpătâi al eurocraţilor. Preşedintele CE îşi va petrece, neîndoielnic, următorii patru ani de mandat adunând alte şi alte titluri de doctor şi pregătindu-se în rest pentru o pensie călduţă, asigurată - printre altele - şi de seria consultanţelor oferite unor ţări bogate în petrol precum Angola, cu care a ştiut să strângă relaţiile.

În 2004, membrii mai idealişti ai UE sperau că alegerea lui Barroso în actuala sa funcţie va constitui un catalizator pentru o reformare "pe bune" a unor cadidaţi la aderare de genul României. Dar fostul militant marxist a considerat că importanţa rolului său în cadrul procesului de aderare a unei ţări este relevată mai degrabă prin aprobarea unor sume enorme destinate finanţării unor megaproiecte, pentru ca apoi să tacă discret în momentul în care apar întrebări legate de soarta consistentelor ajutoare de preaderare dispărute aparent în neant, din moment ce România continuă să nu dispună de niciun proiect notabil de infrastructură. Cât priveşte starea justiţiei şi a luptei împotriva corupţiei în România - capitole la care ţara este constant şi aspru criticată în rapoartele Comisiei -, domnul Barroso nu prea s-a obosit cu intervenţii în vederea susţinerii reformelor juridice iniţiate de Monica Macovei în perioada 2005-2007, nici măcar în sprijinul multdiscutatei ANI, deşi oficial Comisia se aştepta ca tocmai această instituţie să monitorizeze elitele româneşti cu dare de mână.

În 2009, când Bulgaria i-a solicitat preşedintelui CE trimiterea unui task-force la Sofia pentru a sprijini autorităţile la soluţionarea unei serii de probleme post-aderare, Barroso a refuzat cererea. Omul avea alte probleme, anume electorale, pe cap, fiind preocupat să câştige sprijinul liderilor de frunte ai UE pentru a-şi putea asigura cel de-al doilea mandat. Odată reales, au început şi rivalităţile dintre el, Herman Van Rompuy şi Catherine Ashton, aleşi la rândul lor în funcţii de prim rang în cadrul UE ca urmare Tratatului de la Lisabona - ratificat, de altfel, fără ca majoritatea europenilor să fi păşit la urne. Barroso şi-a mai adjudecat o victorie prin impunerea unui protejat mediocru de-al său, portughezul Joao Vale de Almeida, ca ambasador al UE la Washington - unde cel din urmă a şi proclamat că ar fi persoana desemnată să trateze, de-acum, cu autorităţile americane în numele Marii Britanii şi al Franţei toate chestiunile legate de politica externă a UE precum şi de securitatea europeană.

Nu mă miră defel că se mai găsesc români care să-l admire pe Barroso pentru stilul său birocratic, preferând să uite că laşitatea şi autosuficienţa domniei sale din perioada 2005-2007 au pironit România la periferia UE. Admiratorii săi din rândurile funcţionărimii române vor fi, probabil, în deplin acord cu o afirmaţie pe care preşedintele CE a catadicsit s-o facă de curând: "Deciziile instituţiilor celor mai democratice din lume se demonstrează adesea complet eronate" - Barroso dorind să sugereze astfel că UE ar fi cu atât mai eficientă, cu cât nu va ceda în faţa principiului democratic al răspunderii.

Sunt chiar curios să aflu ce merite i-a găsit rectoratul Universităţii Bucureşti domnului Barroso în afara faptului de a fi "cineva". Onorabilul gremiu pare a fi uitat că doar cu câţiva ani în urmă CE a decis în mod deliberat (ce-i drept, sub precedentul ei preşedinte) să nu prioritizeze în niciun fel¸ pe parcursul perioadei de preadere, sistemul educaţional din România, preferând să avanseze alte pretenţii - categoric costisitoare - cu privire la securizarea frontierelor, protecţia mediului etc. care au afectat, vrând-nevrând, şi bugetul oricum strâmtorat al educaţiei.

Domnul Barroso va părăsi Bucureştiul fericit şi cu încă un titlu de doctor în buzunar. Fericite sunt, indubitabil, şi marile concerne occidentale - toate binecunoscute preşedintelui CE - care au profitat din plin de pe urma lamentabilului mod în care UE a ştiut să ghideze paşii spre aderare a celui de-al 27-lea membru al ei.


* Václav Klaus - What is Europeism?

* [...] One of the more memorable episodes of Barroso’s period of Maoist MRPP activism was his theft of several items of furniture from the dean’s office of the Lisbon University Faculty of Law. The several items of furniture, including chairs and a desk, were transported by Barroso in a truck from Lisbon University to MRPP headquarters where the party’s then leader, Arnaldo Matos, ordered Barroso to return the stolen property immediately. In December 1980, Barroso joined the right-of-centre PPD (Democratic Popular Party, later PPD/PSD-Social Democratic Party), where he remains to the present day. [...]
http://en.wikiactu.com/?page_id=505

6 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Comentariul unui anonim la articolul la care m-a dus linkul de la "Duda zilei"

"Asta o fi expresia suprema a autonomiei universitare: pupincurismul desantat?"

Este chiar scarbos sa vezi asa ceva dupa ziua de ieri cu Paunescu.

Vad ca si Tom Gallagher e scarbit

Nici nu mai stii pe ce continent sa te duci ca sa fii liber pentru ca toata Europa este pur si simplu invadata de comunisti.America poate scapa in 2012.
Trebuie initiata neaparat o miscare puternica anti Lisbon Treaty -altfel se ajunge la razboi,in cativa ani.

Riddick spunea...

Ehe... 2014 este crucial, trebuie organizată treaba deja până atunci, partidele care fac agenda la Bruxelles (PPE, PES, ALDE, Verzi, comunişti-GUE/NGL) trebuie rase de prin guvernele naţionale.

Deja Olanda a cam început, Belgia la fel, să-l vedem pe Viktor Orban la anul, va fi interesant).

Riddick spunea...

Adică, ma aştept ca Fidesz şi PDL să iasă din cloaca PPE.

Crystal Clear spunea...

Daca PDL nu iese din PPE e de rau,pentru ca nu stiu care alt partid mai poate fi anti-Lisbon Treaty si sa fie primit in ECR,pentru ca banuiesc ca nu este usor de intrat acolo

Riddick spunea...

Sunt pesimist.

Crystal Clear spunea...

Si eu.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: