02 februarie 2017
Calculul densităţii populaţiei în Piaţa Victoriei
Am văzut "ştiri" care titrau "100.000 de demonstranţi în faţa sediului guvernului"; ba chiar "120.000". Cum ar veni, "simultan". Numai că-i niţel cam imposibil:
Aproximez Piaţa Victoriei sub forma unor dreptunghiuri şi pătrate. Distanţa dintre punctele A şi B este de 170 de metri, dintre B şi C de 110 metri, dintre C şi D de 50 de metri (via Google Maps, care permite măsurarea distanţelor dintre două puncte).
Ocupiştii au populat locul respectiv în "dreptunghiul" cu laturile AB şi BC (170x110=18.700 mp), şi în "pătratul" cu latura CD (50x50=2500 mp). Deci, suprafaţa ocupată este de 21.200 mp (18.700+2.500=21.200). Aplic un coeficient de siguranţă de 20% ("cei de pe străzile laterale") şi atunci avem 21.200x1,2=25.440 de "metri pătraţi utili".
"Amprenta la sol" a unui adult este de circa 0,6x0,5 metri (60/50 cm, cât să nu se atingă doi inşi stând în picioare unul lângă altul şi care se mişcă uşor pe loc), adică 0,3 mp/om, adică "3,33" oameni pe metru pătrat, şi deci la 25.440 mp am avea un maxim de 84.715 ocupişti (25.440x3,33=84.715).
Se cam apropie de "100.000", dar mai are până acolo destul. Şi am făcut simularea pentru unii care stau "ca-n lift" sau "ca-n tramvai la oră de vârf", nu pentru unii care se mişcă, sar în sus şi duc pancarte şi steaguri. Şi cu un plus de 20%.
Real, cu "faze dinamice" (alergări, încăierări cu forţele de ordine), şi fără busculade (n-a fost cazul), aş merge spre un maxim de vreo 25.000-30.000, care a scăzut când "s-a trecut la acţiune".
În Bucureşti locuiesc cam două milioane de oameni, şi s-a văzut clar care este opţiunea politică majoritară (bună-rea, asta a fost; şi s-a manifestat foarte recent). Haitele stradale nu trec de 2% din numărul bucureştenilor. Păpuşarii au scos/stârnit "maximul disponibil" de mercenari şi de fraieri, ăştia sunt toţi.
Notă personală. N-am "ieşit" nici acum, după cum n-am "ieşit" nici în 2012 (tot iarna!), când erau manifestaţii contra lui Băsescu şi MRU (mă rog, atunci doar o dată, "observator"; eram curios: "cum naiba Piaţa Universităţii a schimbat direcţia?!"). Atunci - ca şi acum - eram împotriva "părţii asediate", dar şi împotriva falsei alternative care era propusă. Am ajuns la o teorie: în lipsa unui partid alternativ (patriotic, naţionalist, conservator, eurosceptic) ni se serveşte mascarada "luptei" între facţiunile Sistemului, care au aceleaşi obiective şi primesc ordine din acelaşi loc. Scop: evitarea apariţiei "cererii" pentru un partid care să reprezinte real o majoritate.
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Naţional: Ponta, tandem cu Maior din decembrie Conform ultimului zvon de profil, pesedistii se bat degeaba pe mostenirea lui Ponta, ...
-
Şi nimeni (dintre politicieni) nu protestează; ba-l şi văd înregistrat "legal". De ce nu se face o razie la această oficină separ...
-
O astfel de poliţă de asigurare a fost creată prin proiectul de reorganizare a administraţiei fiscale. Şi chiar dacă nu se ştie dacă ţara va...
-
Via Conu Mişu : Lagărul UEist s-a construit Circul politic în care a eșuat dezastrul economic, produs al jafului incredibil prin ca...
-
Tonomatul Soros - actualmente setat pe eurobăsism - nu pierde prilejul de a-şi arăta iar dispreţul faţă de naţiune şi democraţie: De und...
-
Ba n-a-nceput nimic (semnificativ), dar sună bine. Ce să înceapă, cu aceleaşi partide rotite alternativ la putere ?! BusinessMagazin : ...
-
Cercurile naţionaliste din Rusia încep să aibă îndoieli chiar şi asupra lui Putin. Europuciul de la Kiev putea fi lichidat cu costuri mici ...
-
Open Europe: Hungarian government accuses EU Commissioner of being "extremely ignorant or lying" E U Justice Commiss...
-
Eu rămân la opinia că Dragnea este un simulant. A asigurat distragerea atenţiei de la cursul real ţinut de PSD, iar "puşcăria" e...
-
Christopher Edward Harle Story , scriitor, publicist, consilier guvernamental pe probleme economice şi de securitate din Marea Britanie, ...
15 comentarii :
Calculul e foarte corect, l-am refacut si eu. In conditii de maxima aglomeratie (ca sardelele, 4 oameni pe mp) in piața ar incapea cam 80000 de oameni, doar cu marja de 20% se apropie de 100000. Dar dupa cum vad in poze, nu erau asa inghesuiti. Era densitate mare in fata guvernului dar se rareau mai departe. In cel mai fericit caz 70000 - 80000. Multi au venit din tara - membri PNL si USR, ca nu-mi pot imagina multi oameni normali venind in cursul saptamanii cu masina la Bucuresti sa protesteze (pe Bd. Bucurestii Noi nu circula tramvaiul si pe linie este plin de masini din provincie si autocare).
Mai este și treaba cu umbrele, seara luminile stradale "umplu golurile" prin iluzia optică dată de umbre. Par mai mulți.
Pentru mine e clar: masele bucureștene boicotează evenimentul, acolo sunt maximul mobilizabil de retarzi, fanatici, romantici, naivi și mercenari.
Cifrele participării sunt mult mai mici.
E adevărat că există o dinamică, cu unii care vin și alții care pleacă, dar tocmai pentru a se putea întîmpla asta e nevoie de culoare de trecere. Dacă presupunem o mulțime relativ statică, cifra de ocupare a pieței la un moment dat trebuie comparată cu una care poate fi reprodusă permanent și pentru care s-au luat în calcul culoare de acces. Comparația nu e perfectă, dar nici nu e nevoie, răspunsul se observă imediat.
Compară cu amprenta Arenei Naționale, adică dreptunghiul în care se incadrează stadionul. Laturile, conform google maps, pentru a folosi același instrument de măsură, sunt de aproximativ 240m pe 190m (dimensiunile maxime 250 pe 200 și ceva, dar am ales un dreptunghi mai mic care să compenseze pentru forma eliptică. În general, se ocupă mai eficient o suprafață cu laturi în unghiuri drepte, așa că nu trișez cînd aproximez o elipsă cu un dreptunghi, dimpotrivă).
Dacă ai răbdare, încearcă să suprapui imaginea Arenei Naționale (strict stadionul, nu locul din jur) peste Piața Victoriei. Vorba vine peste PV, în realitate ocupă și Palatul Victoria cu tot spațiul din față, cu încă jumătate din spațiul din față în partea din spate, cu toată lățimea corespunzătoare lui Iancu de Hunedoara, etc. O poză cît 1000 de cuvinte, încearcă să le suprapui.
Se stă pe scaun, fiecare ocupă mai mult loc așa, dar nu se deplasează, iar cînd o fac, e o mișcare ordonată, nu browniană. În plus, o parte din locuri se suprapun peste celelalte.
Suprafața terenului de joc de la Arena Națională 105m x 68m, conform wikipedia, la care se adaugă cam 10m pentru fiecare latură (o medie, terenul e dreptunghi dar spatiul de protectie e un fel de elipsa imperfectă care-l circumscrie), deci undeva la 115 x 78 = 8970 m patrați.
Suprafața totală aprox. 240 x 190 = 43700 m pătrați - supraf. teren și protecție = 34730 mp - supraf. care revine zonei pentru spectatori, semnificativ mai mare decît cea calculată de tine la PV (de 25440 mp). În 34700 mp trebuie să încapă 55600 oameni, pe scaune, e drept, cu zonă de VIP, dar și cu suprapunere pentru o parte din tribune.
Cu alte cuvinte, dacă ar fi fost 100 de mii în piață, atunci în spațiul rezervat tribunelor (scoatem scaunele, se ocupă toate spațiile de acces, etc) ar putea încăpea 100000 x 1,36 (34730/25440) = 136 de mii, aproape de 2,5 ori mai mult decît capacitatea actuală (pe scaune). Mulțime perfect statică, disciplinată, ca și cum ar fi constrînsă de bariere invizibile să ocupe optim un spațiu standard pentru fiecare. Teoretic, se poate. În realitate, probabil se aplică o formulă stas pentru o suprafață dată, în cazul acesta au luat cifra maximă posibilă, adică omul sardină. 120 de mii era deja o supralicitare la supralicitare.
De observat docilitatea reproducătorilor de cifre de la televiziuni, nu critică niciodată, iau totul cum li se livrează, indiferent de "orientare".
Similar, suma pe țară a numărului de manifestanți nu se pupă deloc cu cifrele pe care le comunică pentru fiecare oraș în parte, fie chiar acelea neverosimile, gen PV. Numărul manifestanților pe țară nu mai are nicio pretenție de estimare, fie și exagerată, e psyop pe față.
Am realizat "mental" suprapunerea Naţional/Victoriei, este exact cum spui. O să merg şi la hărţi, după ce pun comentariul. Scara este cam de 1,3:1 (Naţional vs Victoriei).
Am observat că şi la Antena 3 s-a vehiculat cifra de "100.000". Dar nicio mirare, A3 este în reţeaua CNN, globalistă (colaborează, preia "informaţii" de la CNN şi - ocazional - invers).
Nu că m-aş lăuda, dar ActiveNews a preluat "după mine" subiectul:
http://www.activenews.ro/stiri-social/Minciuna-are-posturi-TV-multe-dar-scurte-In-Piata-Victoriei-nu-au-fost-nici-150.000-nici-200.000-de-oameni-ci-mult-mai-putini.-Legile-fizicii-nu-pot-fi-schimbate-nici-prin-OUG-nici-prin-ordin-de-la-Cotroceni-140671
Au folosit Google Maps area calculator, de care uitasem. Am eu, aşa, o impresie, că "sunt citit de cei de la ActiveNews". :)
I-a dat de gol trepanatul Tudor Chirilă (Vama Veche), care era exasperat că "n-am ieşit destui".
Țineți-vă bine! Le-au pus praf de copt, acu' s-au făcut 300000! Exact aceeaşi mulțime ca în zilele trecute, cu străzile laterale evident goale după cum s-a văzut clar la Digi, într-o filmare de jur împrejur de la înălțime, ba chiar şi cu un colț din Piața Victoriei gol, a ajuns la 300000! Dacă mai ține, ajung două milioane şi eu ajung să mă întreb dacă-s într-adevăr în casă sau în piață, după cum soția în seara asta a descoperit cu surprindere că a distribuit pe facebook o chemare la protest.
Am văzuuut. Antena 3 chiar relatează (uneori) cu entuziasm de la mitingul din Piaţa Victoriei. Se simte din ton, din intonaţie.
Off, baietii mosului... amatori... Doar o intrebare: de ce preferati atitudinea de parerolog de serviciu, si nu apelati la profesionisti? Ca nu e greu. Vedeti ca gasiti studiile aste facute de firme serioase- politiile de regula sunt beneficiarele de obicei - si in SUA , si in UK, ca sa nu spun de KGB.... O sa cadeti pe spate cand aflati realitatea...
Accept eticheta de "amatori" doar în sensul de "neremuneraţi".
Am participat la mitingul anti-FSN din 28 ianuarie 1990, când am asistat la tentativa lui Câmpeanu de a retrage din piaţă simpatizanţii PnL (au ascultat ordinul şi au plecat doar cei cu pancartele, si doar parţial). Am mai fost şi la alte mitinguri acolo (18 februarie 1990, etc).
Care este realitatea?
(Prima frază se referea la comentatorii de la postare, de fapt la mine; şi este adevarată. Acolo n-au fost numai "amatori".)
http://www.gkstill.com/Support/crowd-density/CrowdDensity-1.html
Aici aveti un studiu profesionist. Intre 1 si 10 oameni/mp Gabriel de ex. a apreciat : "maxima aglomeratie (ca sardelele, 4 oameni pe mp)". Profesionistii apreciaza dublu pentru aceeasi situatie. Restul comentatorilor s-au invartit tot pe prima parere. Un amic a ajuns la a doua trecere de pietoni de la piata pe Catargiu si n-a mai inaintat -zic eu vreo 400 m. Cred ca trebuie adunati si oamenii astia. Static vorbind cam iese calculul. Daca punem si plimbaretii venit- stat o ora si plecat cum a fost A., atunci cifra e subevaluata, ar mai intra ceva. ( da nici eu nu sunt profesionist !!)
Peste 4,5 oameni/mp ori o dăm în SF-uri, ori considerăm vreun concert în aer liber (şi doar partea dinspre scenă). Eu am luat un 3,3 spre 3,5 ca maxim. La "10" cred că apar probleme nu de respiraţie, ci de comprimare ("paralelipipede umane").
Mai nou, au apărut titluri de ştiri cu "200.000", 250.000", "300.000".
Vedeți concertul lui Robbie Williams de la București. 65 de spectatori pe o suprafață mai mare decât Piața Victoriei. Concert pe timp de vară, fără rucsac în spate, fără haine groase etc. Se poate face o comparație cu Piața Victoriei. Suprafețe aproape egale( un plus pentru Piața Constituției), aglomerare lângă scenă. Diferența este că acolo (Parlament) cifrele sunt aproape exacte, excluzînd staf, pază si câțiva intruși.
Văd c-au început s-o dea pe bune, se menţionează cifra de 70.000 pentru Piaţa Victoriei când e plină (inclusiv "buzunarele laterale").
Dar asta este excepţia, uzual vorbim de circa 25.000-30.000, şi încep să scadă.
Trimiteți un comentariu