08 noiembrie 2010

Unii mai trăiesc mental în anii '80



Mihnea Măruţă a scris un interesant articol la Impact News (Nuanţe după moartea lui Adrian Păunescu), în care arată diversele reacţii în urma morţii lui Adrian Păunescu:

[...] Viaţa în trecut. Funeraliile lui Adrian Păunescu ne-au arătat, mai clar decât orice studiu sociologic, că există o felie de populaţie - oameni cu vârste diferite, de la tineri la moşnegi - care trăieşte mental în anii '80, influenţată definitiv de propaganda comunistă sau de amintirile pe care ea le-a lăsat în familii. Naţionalismul orizontal, al lamentării înfrânte, nevoia de a găsi vinovaţi pentru implacabil, o prăfuire patetică, autoamăgirea şi pierderea lucidităţii valorice sunt tot atâtea semne pentru incapacitatea sau, mai grav, pentru lipsa dorinţei de a prinde prezentul din urmă. Pentru aceşti oameni, viitorul nu poate părea bun decât dacă seamănă cu acel trecut. Şi, totuşi, nimeni nu are dreptul de a le ignora alegerile. Ei nu sunt mai puţin români decât alţii.

Paradoxul. Acuzatorii lui Păunescu se întâlnesc, toţi, în acelaşi punct negru al ţintei: cultul personalităţii lui Ceauşescu. Pentru ei, aceasta e vina de neiertat a poetului, cauză a sentinţei pe care nu i-o mai vor comutată. Cunoaşteţi şi pledoaria lui, la fel de şubredă: acesta ar fi fost preţul pentru a putea face bine din interior, pentru a obţine şi iertări, şi favoruri, ba chiar, uneori, pentru a rosti adevăruri care l-ar fi tras de mânecă pe „Măria Sa”.

Să procedăm invers: să nu-l judecăm cu mintea de acum pentru ce-a făcut atunci, ci să ne imaginăm că am putea vedea, aflându-ne în anii '80, cum evoluează Adrian Păunescu după revoluţie. Care bucată e mai urâtă? Compromisul din timpul dictaturii sau consecvenţa în a-l elogia din libertate? [...]

7 comentarii :

John Galt spunea...

Timpul lor s-a scurs..

:)

Riddick spunea...

Pâi să se scurgă, naibii, că ăştia vor să ne tragă în jos, după ei.

"Boicotul istoriei" nu mai este o soluţie, nu mai suntem în Evul Mediu, acum vin după noi prin peşteri sau alte coclauri.

Anonim spunea...

În toate discuţiile astea, lipseşte un aspect al personalităţii poetului: Adrian Păunescu, apărător al criminalilor din decembrie 1989.
Păunescu este omul care a cerut amnistie pentru crimele lui decembrie 1989 http://timisoara.com/newmioc/50.htm (nu e singurul, şi anticomunişti feroci precum Constantin Dudu Ionescu, fost PNŢCD acum PDL, au cerut asta) şi a pregătit propagandistic graţierea de către Ion Iliescu a criminalilor găsiţi vinovaţi de măcelul din Calea Lipovei - Timişoara, 17 decembrie 1989.
Eu am comentat aspectul la vremea respectivă, dar văd că alţii îl consideră neglijabil: http://wp.me/pjejF-2g6

John Galt spunea...

Toti suntem datori cu o moarte, asta nu vor sa accepte leftistii. Nici Lenin cu tot mausoleul lui nu a scapat de acest ADEVAR, iar acest fapt ii enerveaza la maxim pentru ca le confirma ratarea existentiala, compromisul si sclavia in care traiesc respectivii zi de zi.

Imagineaza-ti ce chitara in cap si-ar fi luat Paunescu daca ar fi incercat sa-l "parafrazeze" pe Covaci in timpul piesei. Asta e diferenta intre un spirit liber si o trompeta a sistemului.

Riddick spunea...

@Marius Mioc: Ştiu despre treaba cu amnistia, se pare că au abandonat ideea din teamă că vor pierde voturi.

@John Galt: Unii doar atât pot.

Crystal Clear spunea...

Asta-i bullshit :

" Aceleaşi generaţii de la Cenaclu au cântat şi-n Piaţa Universităţii şi tot ele au votat împotriva lumii reprezentate de Adrian Păunescu, atunci când el nu mai era decât prizonierul egoului său care mişca mulţimi"

De unde stie el asa ceva?
vrea sa discrediteze Piata Universitatii?

Riddick spunea...

Măruţă... C'mon... ;-)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: