15 noiembrie 2010

Ceauşescu, "patriot"



Nicolae Ceauşescu a predat autorităţilor sovietice documentele pe care unul dintre liderii mişcării Frontul Național-Patriotic din Basarabia și Nordul Bucovinei, Alexandru Usatiuc-Bulgăr le adusese în România, expediindu-le de la o cutie poştală de lângă Gara de Nord din Bucureşti (1969). În anul următor, Alexandru Usatiuc-Bulgăr obţine o audienţă cu trei consilieri ai lui Nicolae Ceauşescu, lăsând alte documente la sediul Consiliului de Stat.

După circa două săptămâni, şeful Securităţii RSR îl informează pe şeful KGB (Iuri Andropov) despre vizita cetățeanului sovietic Usatiuc Alexandru, anexând şi documentele aduse de acesta.

În 1971, Alexandru Usatiuc-Bulgăr, împreună cu Valeriu Graur şi cu Gheorghe Ghimpu (fratele mai mare al preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu) sunt arestaţi şi condamnaţi, fiind trimişi în colonii penitenciare (GULAG).

Se mai vorbeşte despre un alt caz de returnare a unui "cetăţean sovietic" de origine română (anii '70), care s-a ascuns într-un vagon cu minereu de fier dintr-un tren care venea din URSS (Ucraina) pentru Combinatul Siderurgic Galaţi, acesta semnalându-şi prezenţa chiar înainte de bascularea vagonului pe banda care transporta minereul către furnalele Combinatului (operatorul de la instalaţia de basculare oprind în ultima clipă). În URSS, a fost condamnat (şi) pentru trecerea ilegală a frontierei.




Alexandru Usatiuc-Bulgăr primeşte 7 ani de GULAG plus încă alţi 6 de exil, Gheorghe Ghimpu - 7 ani, iar Valeriu Graur – 4. Singurul care se mai află în viaţă este Valeriu Graur.  După ce şi-au ispăşit pedeapsa, cei trei s-au întors acasă, dar au fost urmăriţi şi persecutaţi de Securitatea sovietică. Au fost reabilitaţi abia după declararea independenţei Republicii Moldova.

http://ghimpu.wordpress.com/2010/11/15/trada%C8%9Bi-de-securitatea-lui-ceau%C8%99escu-%C8%99i-da%C8%9Bi-pe-mana-sovieticilor/

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Foarte interesant !
Moldovenii il considerau pe Ceausescu
un erou care se pune contra rusilor.
Cata naivitate !

Riddick spunea...

Mulţi credeau asta şi prin România. Discursul faimos de la balconul CC, din 23 august 1968, i-a păcălit pe mulţi. Atunci a fost apogeul popularităţii lui Ceauşescu. Apăruseră zvonuri dirijate, cum că "armata ar fi topit cu lasere inventate de Coandă tancuri ruseşti care ar fi vrut sa intre în România" (fals, o invazie s-ar fi desfăşurat ca în Cehia (avioane cu trupe, după preluarea controlului unui aeroport) şi mai probabil ca în Afghanistan-1979, desant aerian masiv (paraşutişti).

Crystal Clear spunea...

N-am stiut de astfel de zvonaci SF :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: