16 iulie 2010

Redistribuiţilor le-a intrat morcovul !


După ce au scos pe piaţă sondaje SF, în care PSD avea circa 42%, PNL 23-25% şi PDL vreo 18%, Partidul Redistribuiţilor (cunoscut şi sub denumirea de PNL) începe să revină la realitate, contracarând o eventuală schimbare a legii electorale în sensul dorit de electorat, care s-a exprimat la referendum (vot uninominal). 
Un sistem electoral cu două tururi de scrutin nu ar mai permite intrarea în parlament de pe poziţiile 2 şi 3, cum au intrat peste 50% din parlamentarii PNL, datorită legii "votului uninominal parţial" de la alegerile din 2008.

Victor Paul Dobre, vicepreşedinte PNL, declară că va propune revenirea la votul pe listă:

"Părerea mea este că e cazul să ne întoarcem la votul proporţional, sistemul de vot pe liste, şi aş face chiar un pas înainte - liste naţionale", a declarat Victor Paul Dobre. Liberalul spune că în acest fel s-ar reduce costurile cu organizarea alegerilor chiar şi cu 60 la sută, deoarece nu ar mai fi necesară tipărirea de buletine de vot pe fiecare colegiu pentru senatori şi deputaţi, apoi s-ar scurta şi perioada de funcţionare a birourilor electorale judeţene, precum şi cea a Biroului Electoral Central.

"Ar dispărea uninominalul, colegiile, ar fi birourile secţiilor de votare, un singur tur. La nivelul judeţelor sunt birourile judeţene care funcţionează o lună şi stau şi aşteaptă mai mult, ar funcţiona cu o zi-două înaintea birourilor de secţii şi îşi termină treaba când ar centraliza buletinele de vot la nivelul judeţelor, apoi se fac procesele-verbale şi se expediază la Bucureşti. Nici BEC mai mult de o lună nu ar funcţiona. Ar semăna destul de mult cu alegerile europarlamentare", a explicat liberalul. 

Dobre consideră că este necesar ca şi campania electorală să se scurteze la maxim două săptămâni. "Dacă ne uităm la ultima campanie totul a fost o minciună şi cred că două săptămâni sunt suficiente. Nu trebuie o lună sau o lună şi jumătate", a mai spus Dobre. În opinia acestuia, sistemul de vot uninominal a dezamăgit şi din acest motiv este de părere că este nevoie să se revină la votul pe liste. "Noi avem în momentul de faţă o lege electorală care cred că, deşi s-au pus mari speranţe în sistemul uninominal, ea a dezamăgit, şi în modul cum au fost aleşi aleşii, şi în modul în care a funcţionat şi până la urmă fiecare suntem dependenţi de partidul pe lista căruia am fost. Aţi văzut - votăm toţi cu bilele la vedere. Pe de altă parte, s-a creat şi un fenomen unic, s-a creat în Parlament un partid nou. Deci din acest punct de vedere eu cred că uninominalul aşa cum se aplică la noi este un eşec", a afirmat Dobre. 

Să fie oare o coincidenţă ? Cu o zi înainte (pe 14 iulie), şi  Adrian Năstase avea cam aceeaşi părere: ”Jumătate din mandate să fie atribuite în circumscripţii uninominale, în baza regulii majorităţii, iar cealaltă jumătate în baza listelor de partid, prin sistemul de reprezentare proporţională. Pe această listă ar intra numai profesioniştii care nu au notorietatea, charisma sau fondurile pentru a candida uninominal”.

5 comentarii :

Marius Delaepicentru spunea...

Nemernicii ăştia încă mai încearcă să ne convingă că 85 de nominaci şi 249 de listaci reprezintă culmea votului uninominal. După ce că au făcut praf dreptul de a fi ales, prin perpetuarea pragului electoral, imbecilimea naţional-socialistă şi liberală ar putea cel puţin să relaxeze condiţiile la înfiinţarea partidelor politice. E inadmisibil ca, într-un stat democratic, 25.000 să reprezinte limita minimă a dreptului de asociere.

Riddick spunea...

De acord, aş reduce pragul la 2000-2500 de persoane (în 1990 era de 250, dar pentru alte scopuri - ocuparea de locuri în CPUN în dauna opoziţiei reale).

Deasemenea, aş pune prevederea ca la neintrarea în parlament la 3 alegeri consecutive, să se reia procedura de înscriere ca partid politic.

Crystal Clear spunea...

Dupa ei ar trebui sa se desfiinteze alegerile.
Dictatura i-ar prinde cel mai bine.

O mizerie crunta !

Riddick spunea...

Se dau singuri de gol.

Crystal Clear spunea...

Da, exact !

Daca imi spunea cineva in 1990 sau in 1995 cand m-am intors din Canada ca se va ajunge aici n-as fi crezut in ruptul capului.M-am intors fortata de imprejurari


Vin vremuri rele, rele.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: