16 iulie 2010

Redistribuiţilor le-a intrat morcovul !


După ce au scos pe piaţă sondaje SF, în care PSD avea circa 42%, PNL 23-25% şi PDL vreo 18%, Partidul Redistribuiţilor (cunoscut şi sub denumirea de PNL) începe să revină la realitate, contracarând o eventuală schimbare a legii electorale în sensul dorit de electorat, care s-a exprimat la referendum (vot uninominal). 
Un sistem electoral cu două tururi de scrutin nu ar mai permite intrarea în parlament de pe poziţiile 2 şi 3, cum au intrat peste 50% din parlamentarii PNL, datorită legii "votului uninominal parţial" de la alegerile din 2008.

Victor Paul Dobre, vicepreşedinte PNL, declară că va propune revenirea la votul pe listă:

"Părerea mea este că e cazul să ne întoarcem la votul proporţional, sistemul de vot pe liste, şi aş face chiar un pas înainte - liste naţionale", a declarat Victor Paul Dobre. Liberalul spune că în acest fel s-ar reduce costurile cu organizarea alegerilor chiar şi cu 60 la sută, deoarece nu ar mai fi necesară tipărirea de buletine de vot pe fiecare colegiu pentru senatori şi deputaţi, apoi s-ar scurta şi perioada de funcţionare a birourilor electorale judeţene, precum şi cea a Biroului Electoral Central.

"Ar dispărea uninominalul, colegiile, ar fi birourile secţiilor de votare, un singur tur. La nivelul judeţelor sunt birourile judeţene care funcţionează o lună şi stau şi aşteaptă mai mult, ar funcţiona cu o zi-două înaintea birourilor de secţii şi îşi termină treaba când ar centraliza buletinele de vot la nivelul judeţelor, apoi se fac procesele-verbale şi se expediază la Bucureşti. Nici BEC mai mult de o lună nu ar funcţiona. Ar semăna destul de mult cu alegerile europarlamentare", a explicat liberalul. 

Dobre consideră că este necesar ca şi campania electorală să se scurteze la maxim două săptămâni. "Dacă ne uităm la ultima campanie totul a fost o minciună şi cred că două săptămâni sunt suficiente. Nu trebuie o lună sau o lună şi jumătate", a mai spus Dobre. În opinia acestuia, sistemul de vot uninominal a dezamăgit şi din acest motiv este de părere că este nevoie să se revină la votul pe liste. "Noi avem în momentul de faţă o lege electorală care cred că, deşi s-au pus mari speranţe în sistemul uninominal, ea a dezamăgit, şi în modul cum au fost aleşi aleşii, şi în modul în care a funcţionat şi până la urmă fiecare suntem dependenţi de partidul pe lista căruia am fost. Aţi văzut - votăm toţi cu bilele la vedere. Pe de altă parte, s-a creat şi un fenomen unic, s-a creat în Parlament un partid nou. Deci din acest punct de vedere eu cred că uninominalul aşa cum se aplică la noi este un eşec", a afirmat Dobre. 

Să fie oare o coincidenţă ? Cu o zi înainte (pe 14 iulie), şi  Adrian Năstase avea cam aceeaşi părere: ”Jumătate din mandate să fie atribuite în circumscripţii uninominale, în baza regulii majorităţii, iar cealaltă jumătate în baza listelor de partid, prin sistemul de reprezentare proporţională. Pe această listă ar intra numai profesioniştii care nu au notorietatea, charisma sau fondurile pentru a candida uninominal”.

5 comentarii :

Marius Delaepicentru spunea...

Nemernicii ăştia încă mai încearcă să ne convingă că 85 de nominaci şi 249 de listaci reprezintă culmea votului uninominal. După ce că au făcut praf dreptul de a fi ales, prin perpetuarea pragului electoral, imbecilimea naţional-socialistă şi liberală ar putea cel puţin să relaxeze condiţiile la înfiinţarea partidelor politice. E inadmisibil ca, într-un stat democratic, 25.000 să reprezinte limita minimă a dreptului de asociere.

Riddick spunea...

De acord, aş reduce pragul la 2000-2500 de persoane (în 1990 era de 250, dar pentru alte scopuri - ocuparea de locuri în CPUN în dauna opoziţiei reale).

Deasemenea, aş pune prevederea ca la neintrarea în parlament la 3 alegeri consecutive, să se reia procedura de înscriere ca partid politic.

Crystal Clear spunea...

Dupa ei ar trebui sa se desfiinteze alegerile.
Dictatura i-ar prinde cel mai bine.

O mizerie crunta !

Riddick spunea...

Se dau singuri de gol.

Crystal Clear spunea...

Da, exact !

Daca imi spunea cineva in 1990 sau in 1995 cand m-am intors din Canada ca se va ajunge aici n-as fi crezut in ruptul capului.M-am intors fortata de imprejurari


Vin vremuri rele, rele.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: