23 martie 2022

A "expediat" chestiunea Ucraina, dar a punctat bine dincoace: "cine l-a ascuns zece ani pe EuroBăse, de şi-a putut duce la capăt mandatele?"

L-am luat la ochi pe EuroBăse de pe vremea Convenţiei, când era în PD şi ministru în guvern, şi când ataca imagologic mai ales PnŢCD (dar şi PnL) sub pretextul că "(ministerele lor) nu vor să facă reforme". Nu eram eu entuziasmat de CDR, dar o vedeam ca partea mai pozitivă din alianţa CDR-PD-UDMR. Băsescu fusese racolat nu numai de Secu' dar şi de Factorul Extern, răspunzând ca ministru (după 1996) de programul PSAL, de "ajustare structurală". Care de fapt era un program de dezindustrializare, impus de FMI, BM şi UE ("Troika") şi acceptat de "guvernul României". Ieşirile lui publice de atunci, cu criticile împotriva "antireformiştilor", acopereau lobby-ul dezindustrializării *, care încă mai avea probleme în a se instala decisiv în ministerele economice, majoritatea la alte partide decât PD. Şi care reacţionau dar neadecvat şi parţial (când mai şi reacţionau...), nedemascând mobilul real şi comanditarii atacului, ci limitându-se la polemici ad personam.

Peste ani, singura calitate pe care i-o pot aprecia - tehnic - este talentul uimitor de disimulare, de dedublare (blending in), de persuasiune.

Statutul de "fost colaborator" este incriminat juridic, dar mai este şi acela de agent al unei/unor puteri străine - şi aici nici EuroBăse şi nici alţi aproape-dovediţi, nu sunt "deranjaţi". 

* evident, nu ştiam astea atunci - mult mai târziu m-am prins...

 

2 comentarii :

Anonim spunea...

Americanii !
Aveti vreo indoiala ?!

Riddick spunea...

Printre alţii. Da' în principal, ăia.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: