16 august 2020

Când a fost împiedicat al doilea "1453"


Plănuit de data asta nu de musulmani/de Islam, ci de "creştinii" catolici, europeni. Nu-i vorbă, şi primul a fost facilitat tot de aceiaşi.

Filmul istoric rusesc "1612: Хроники смутного времени" (1612: Cronicile unor vremuri tulburi) tratează perioada Vremurilor Tulburi, cea în care Imperiul Rus era slăbit extrem şi chiar în pragul disoluţiei. Şi odată cu el, ortodoxia. Fiindcă - pe lângă inamicii "deja consacraţi" - reapare dinspre vest vechiul inamic, catolicismul, oprit la 1242 de Aleksandr Nevski în "Bătalia de pe Gheaţă". Hmm, cu doar un an înainte a avut loc Marea Invazie Tătară în Europa, încă neîncheiată în 1242. Deci "cruciaţii nordici/baltici" aveau treabă cu alţii, nu cu tătarii. 

Filmul a fost denigrat ca fiind "de propagandă rusească", speculându-se faptul că a fost o comandă de stat, însă deranja fiindcă arăta rezistenţa ortodoxă de masă în faţa agresiunii catolicismului. Apare o Polonie la expansiunea sa maximă, atunci în primele sale acţiuni ca instrument al catolicismului, de atac antislav şi antiortodox pe direcţia Est. Cu rădăcini slave şi iniţial ea însăşi ţintă a atacului din partea "vestului" (a catolicismului, mai ales prin Ordinul Cavalerilor Teutoni), între secolele XIII şi XVI, mai târziu Rzeczpospolita Polska devine inamicul principal al slavilor ortodocşi răsăriteni (ruşii), după ce pretextul combaterii "tătarilor şi cazacilor zaporojeni" dispare. Şi apare astfel "Ucraina", mai exact zona catolicizată prin invazie de la vest de Nipru, mai ales prin uniaţie ("greco"-catolicism). Spre jumătatea secolului XVII însă Polonia intră în declin pentru o lungă perioadă (invazia suedeză, etc.), ieşind abia după primul război mondial. Însă tot ca instrument al vestului, atunci prin dictatura lui Piłsudski, iar recent prin UENATO. Se face dinadins uitat episodul din 1938, când invadează Cehoslovacia "alături de Germania", ocupând un teritoriu pretins "polonez".


Filmul trebuie vizionat integral, chiar dacă are şi momente "de umplutură" care însă nu-i scad valoarea. Ca figură aparte este mercenarul spaniol care îşi dă seama că a ales tabăra greşită (cea poloneză). "Cornul de inorog" (de unicorn) care apare de mai multe ori ca obiect magic ori ornamental este de fapt vârful cornului (dintelui!) de narval (mamifer marin), care era prezentat de şarlatanii din Evul Mediu ca fiind altceva.

5 comentarii :

Riddick spunea...

"[...] Imperiul Rus era slăbit extrem şi chiar în pragul disoluţiei. Şi odată cu el, ortodoxia."

Rămăsese singura ţară ortodoxă suverană. Restul (Grecia, Ţările Române, Bulgaria, Serbia, Bosnia, Georgia/Iviria, Armenia...) erau ocupate. Majoritatea de Imperiul Otoman, şi unele chiar parţial islamizate.

Riddick spunea...

Sper că n-o să mi se spună că "absenţa guvernatorilor otomani" în Moldova, Muntenia şi parţial în Transilvania (cu excepţia vilayetului Timişoara) ar însemna că "n-a fost (chiar) ocupaţie" turcească/otomană.

Riddick spunea...

Uitasem Albania şi Muntenegru, la enumerare. Ciprul trecuse de la veneţieni la otomani.

Riddick spunea...

La început, ţarul-impostor umbla la o casetă în care se afla un "corn de inorog" mai mare. Nu putea fi decât un fildeş sculptat în formă spirală. De elefant dar mai probabil de... mamut. În Siberia se mai găsesc şi azi resturi de mamuţi, schelete sau chiar corpuri "congelate", sub permafrost. "Fiara Indrik" cu colţii mari, din legendele ruseşti (amintită în treacăt şi-n film), este exact descrierea unui asemenea mamut fosil, "reanimat".

Riddick spunea...

https://riddickro.blogspot.com/2022/02/se-pune-capat-inaintarii-vestului.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: