16 februarie 2014

Îndeplinirea criteriilor euro: dezinformarea zilei

Cu 3 criterii nominale din 5 încă nebifate este greu de înţeles încercarea de dezinformare a Premierului Ponta inclusiv pe acest subiect. 
Deşi euro este un proiect politic, convergenţa reală a economiei României nu este asigurată de „dezvoltarea" economică din ultima perioadă.
Adevărul:

Când premierul Ponta atinge teme economice, audienţa trebuie să fie atentă la dezinformări şi manipulări. Nu este încă foarte clar dacă acestea sunt generate de însuşi premierul Ponta sau este chiar el dezinformat de consilieri.

Premierul Ponta a afirmat ieri că „Azi indeplinim toate criteriile de convergenta nominală pentru euro“

Realitatea este că astăzi (atunci când vorbea premierul, era aceeaşi situaţie) România nu îndeplineşte 3 din cele 5 criterii nominale. 

Cele 2 criterii îndeplinite sunt bifate de mai multă vreme: deficitul bugetar şi raportul datorie versus PIB

Cele 3 criterii care nu sunt îndeplinite se referă la: inflaţia medie, dobânda medie la datoria la 10 ani şi cursul de schimb în ERM2 pentru 2 ani. 

1) Referitor la inflaţia medie, România este departe de circa 2,5% 

„Creşterea medie a preţurilor per total, în ultimele 12 luni (ianuarie 2013 – decembrie 2013) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2012 – decembrie 2012), determinată pe baza IPC este 4%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,2%", se mai arată în comunicatul INS. 

Se pare că degeaba tot clarifică BNR-ul şi finanţiştii conceptele că nu se doreşte înţelegerea conceptelor la nivel politic. 

2) Media pe ultimul an al dobânzii la care au fost adjudecate titlurile la 10 ani nu este cu mai puţin de 2% peste benchmark. Ca să nu intrăm în detalii prezentăm doar ultimul succes menţionat de Guvern: 

„Titlurile la 10 ani au fost vândute la 220 puncte de bază (2,2 puncte procentuale) peste referinţa titlurilor de trezorerie SUA, potrivit Reuters. Astfel, randamentul emisiunii ar fi de 5,04%, potrivit Mediafax." 

3) Referitor la curs, ar fi aflat întregul public dacă am fi intrat în ERM2. Volatilitatea într-un astfel de sistem nu este aceeaşi cu cea într-un regim de curs pur discreţionar cum experimentează România în ultima perioadă, ceea ce sugerează corect că trecutul nu este un bun predictor pentru viitor în cazul cursului de schimb euro - leu. 

Cu 3 criterii nominale din 5 încă nebifate este greu de înţeles încercarea de dezinformare a Premierului Ponta inclusiv pe acest subiect. 

Deşi euro este un proiect politic, convergenţa reală a economiei României nu este asigurată de „dezvoltarea" economică din ultima perioadă .

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: