07 ianuarie 2014

Planul merge înainte, se pare


Băsescu ne prosteşte în faţă că a promulgat legea referendumului modificată (cu prag de validare de 30%) "în ultimul moment posibil". Modificare declarată constituţională... de Echipa Băsescu de la CCR.

Dar iată că apar declaraţii cum că va fi programat un referendum constituţional cu prag de validare de 30% în ziua turului al doilea al alegerilor prezidenţiale. Referendumul trebuie organizat în maxim 30 de zile de la adoptarea textului final de către parlament.
”Obiectivul este să finalizăm actualul proiect până pe data de 31 ianuarie. Trebuie să analizăm observațiile venite de la Consiliul Legislativ și Comisia de la Veneția. Ulterior, proiectul va intra în dezbatere publică, va fi tradus în limba engleză și trimis Comisiei de la Veneția. Totodată, Constituția revizuită va fi trimisă și la Curtea Constituțională, care trebuie să își exprime punctul de vedere.”
Există, de asemenea, şi Planul B - regionalizarea ocolind Constituţia şi referendumul, prin comasarea de judeţe şi tratarea "judeţelor mari" ca regiuni. Asta pregăteşte "legea Dragnea", de văzut pe 10 ianuarie ce va decide CCR asupra constituţionalităţii acestei legi.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: