12 martie 2012

Începe răscoala carbonului ?



Airbus şi şase companii aeriene europene şi-au exprimat la unison opoziţia faţă de taxa pe dioxidul de carbon implementată de Uniunea Europeană, în scrisori adresate şefilor de guvern francez, german, britanic şi spaniol, a declarat pentru France Presse o sursă apropiată de dosar.

Airbus şi companiile British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, Air France, Air Berlin şi Iberia, explică faptul că doresc să îi 'alerteze' pe liderii politici 'cu privire la consecinţele economice' ale acestei taxe, ce reprezintă o ameninţare 'inadmisibilă' pentru sectorul lor de activitate, potrivit aceleiaşi surse.

Iniţiativa, dezvăluită la sfârşitul zilei de duminică de Financial Times, are loc pe fondul unei polemici relansate în această săptămână de represalii comerciale chineze ce vizează Airbus, conform grupului EADS, compania-mamă a constructorului european de aeronave.

Patronul EADS, Louis Gallois, a anunţat joi că Beijingul refuză să aprobe comenzile pentru 45 de aparate /10 A380 şi 35 A330/ plasate de companii chineze, din cauza taxei pe carbon europene. Această taxă, intrată în vigoare pe hârtie începând cu 2012, obligă companiile care operează în Uniunea Europeană, indiferent de ţara de origine, să cumpere echivalentul a 15% din emisiile lor de CO2, adică 32 de milioane de tone, pentru a lupta împotriva încălzirii climatice. 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: