13 iunie 2011

UDMR supralicitează pe regionalizare, este de acord (pâi cum să nu ?!) cu propunerea USL, ca Senatul să fie o cameră a regiunilor



Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate András-Levente, a afirmat, duminică, pentru cursdeguvernare.ro, că actuala coaliţie de guvernare cu PDL nu mai poate funcţiona, dacă în viitoarea organizare administrativ-teritorială nu se va introduce un regim de autonomie teritorială pentru o regiune constituită de judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

El ar accepta planul PDL de reîmpărţire administrativă pe 8 superjudeţe, însă cu condiţia conferirii de autonomie teritorială judeţelor care corespund Ţinutului Secuiesc din Evul Mediu, după modelul regiunii Tirolul de Sud, din nordul Italiei, regiune care a aparţinut Austriei înainte de Primul Război Mondial.
Aş accepta (proiectul PDL cu cele 8 regiuni, n.r.) cu o singură condiţie – dacă pentru zona Covasna –Harghita -Mureş este un regim aşa cum există în alte state europene, de exemplu, Tirolul de Sud, de autonomie teritorială”, a spus liderul deputaţilor UDMR.

Întrebat dacă va vota pentru căderea Guvernului, dacă acesta îşi va angaja răspunderea pentru actualul proiect PDL de regionalizare, fără autonomia cerută de el, Mate a răspuns: ”Atunci, cred că această coaliţie nu mai poate continua. Tot ce e posibil, încă nu mă pot pronunţa”.

În context, el a lăsat loc de discuţii şi cu Opoziţia privind regionalizarea.

”Cred că ar trebui ca fiecare partid să stea la masă şi să facă o variantă care să fie acceptată şi acceptabilă de fiecare formaţiune politică. Noi am militat pentru 16 şi nu 8 judeţe şi sunt ferm convins că şi colegii mei din Covasna, Harghita şi Mureş doresc să fie o singură unitate administrativă, cu care eu pot fi solidar şi pot să-i susţin”, a mai afirmat deputatul de Cluj.

Liderul Grupului UDMR din Senat, Fekete-Szabo András-Levente, a afirmat, pentru cursdeguvernare.ro, că agreează propunerea USL de regionalizare, privind conferirea către Senat a unor atribuţii de legiferare şi reprezentare regională, în condiţiile în care încă de acum doi ani UDMR propusese acelaşi lucru.

”Legat de chestiunea cu Senatul, nu au ghicit ei, pentru că noi, UDMR, am spus de 2 ani de zile, că da, într-adevăr, trebuie separate chestiunile. Să fie Camera superioară care se ocupă de dezvoltarea regională, de politica externă, de apărare şi siguranţă naţională”, a spus Fekete-Szabo.

Referitor la viziunea USL de a păstra actualele judeţe şi de a adăuga regiuni de dezvoltare cu personalitate juridică, senatorul de Sălaj a arătat că pentru această prevedere este necesară modificarea Constituţiei, ca şi pentru cea privind atribuţiile Senatului, fapt care necesită un consens larg în Parlament.

Aceasta ar fi valabilă, dacă ar fi un consens cât de cât larg în Parlament, pentru a modifica Constituţia”, a spus senatorul UDMR, lăsând uşa deschisă negocierilor inclusiv cu Opoziţia.

cursdeguvernare.ro

2 comentarii :

Anonim spunea...

a durat 20 de ani pana sa recunoasca ceea ce negau ca fetele mari ,vor autonomie teritoriala! vadim avea dreptate,nu trebuie facuta nici o intelegere cu ei,le dai un deget si in cativa ani ti se urca in carca si te strang de gat.

Riddick spunea...

Ce bine-mi pare mie că se pun problemele astea înainte de alegeri...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: