14 septembrie 2010

Socialismul, ca obiectiv de etapă

"Socialismul" (cu formula atenuantă "social-democraţia", pentru a nu se alarma naivii) nu este decât un obiectiv de etapă, un stadiu de tranziţie.




Socialismul înseamnă controlul asupra populaţiei şi a fiecarui individ în parte (statul "dă" locuri de muncă, învăţământ, sănătate gratuită, etc) nu trebuie să-şi mai bată capul individul cu măruntişuri de genul ăsta.

Dar, pentru aceasta, este nevoie de un stat puternic. Cei din conducerea sa cer puteri tot mai mari. 
La început, le obţineau prin represiune, mai apoi, prin propagandă şi spălarea creierelor - prin mass-media si sistemul şcolilor şi universităţilor de stat, precum şi prin mituirea unei mase de manevră, clientela politică.

Putem extinde observaţia la nivel de state. Dacă pe timpul Imperiului Roman, al lui Napoleon, Lenin, Stalin sau Hitler se lucra greoi, cu cadavre pe străzi şi alte aiureli, acum se foloseşte metoda soft - "munca de lămurire", până iese bine.

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Controlul populatiei de catre stat pleaca de la controlul economiei.

Aici este cel mai grav . Propaganda sa zicem ca nu se lipeste de toi, sunt unii care gandesc, dar cand este vorba de supravieture economica, sunt multi cate tac si se aseaza singuri in spatele cortinei de fier.
Cam asta spune tipul la sfarsit

costin spunea...

Riddick, parca ti-am mai lasat acum doua seri un comentariu... nu il gasesc acum. Vreau sa vorbesc putin cu tine. Imi trimiti, te rog, un mail la patrupedbun @ gmail.com ?
Mersi!
Costin

Riddick spunea...

@Crystal Clear: Foamea este un mijloc de control verificat.

@Costin: Sorry. Am trimis un e-mail cu adresa din profilul tau Blogger, trimit iar e-mail pe adresa pe care ai indicat-o. Ştersesem comment-ul tău, dupa aceea.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: