10 august 2019

Coaliţia din Repmoldova se descompune


Constituţia dispune cu claritate procedura în cazul procurorului general. Că n-o fi "convenabil" preşedintele (Dodon), asta-i altă chestie. Şi ce "lege"? Mai întâi, poate una de revizuire a Constituţiei, însă 2/3 din 101 (67 ",") n-au nici toţi ceilalţi la un loc, fără cele 35 de mandate ale socialiştilor.

Nu cred că "CSM"-ul din Repmoldova joacă de capul lui, încât şi socialiştii (parte din majoritate) să adere la chioveşizarea enunţată ca intenţie de Maia Sandu, şi să admită aducerea de experţi "internaţionali" (străini!) care să amestece-n ciorbă în felul în care ar vrea adevăraţii lor stăpâni. Se rupe căruţa, şi iute.

Constituţia Republicii Moldova 29 iulie 1994:

Articolul 125
Procurorul
1. Procurorul General este numit în funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Maia Sandu:

„Au lansat acest concurs chiar dacă există un proiect de lege votat în prima lectură de Parlament prin care se schimbă procedura de alegere a procurorului general. Se pare că CSP nu a înțeles că perioada în care puteau numi în calitate de procurori personaje corupte de genul Harunjen, Popa sau Bețișor, a trecut. CSP vrea să ne spună că-i va sluji pe corupți în continuare așa cum l-a slijit pe Plahotniuc”, a declarat prim-ministrul.

Premierul a spus că Guvernul se va implica în reforma justiției iar la următoare ședință a Guvernului se va discuta crearea de urgență a biroului de combatere a corupției și reforma justiției pe lângă prim-ministru, care va include pe lângă reprezentanții socității civile și experți internaționali.

„Vom insista pe comisii de evaluare externă cu implicarea experților străini începând cu cel mai înalt nivel al sistemului judecătoresc și al organelor procuraturii. Vom insista pe un sistem riguros de alegere a noului procuror general”, a menționa Maia Sandu.



Nu cred că "steagul" UE a apărut la paritate cu cel naţional odată cu această coaliţie, ci poate de mai-nainte (Filip, Leancă, Filat...). Cam ca la noi, când apare la Cotroceni prin 1998-1999 (Ţapu'), n-am reţinut dacă şi la guvern tot de pe atunci. Mai dinainte de aderare, ca semn de suprem pupcurism ce se vrea diseminat, imitat şi acceptat.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: