10 august 2019

Coaliţia din Repmoldova se descompune


Constituţia dispune cu claritate procedura în cazul procurorului general. Că n-o fi "convenabil" preşedintele (Dodon), asta-i altă chestie. Şi ce "lege"? Mai întâi, poate una de revizuire a Constituţiei, însă 2/3 din 101 (67 ",") n-au nici toţi ceilalţi la un loc, fără cele 35 de mandate ale socialiştilor.

Nu cred că "CSM"-ul din Repmoldova joacă de capul lui, încât şi socialiştii (parte din majoritate) să adere la chioveşizarea enunţată ca intenţie de Maia Sandu, şi să admită aducerea de experţi "internaţionali" (străini!) care să amestece-n ciorbă în felul în care ar vrea adevăraţii lor stăpâni. Se rupe căruţa, şi iute.

Constituţia Republicii Moldova 29 iulie 1994:

Articolul 125
Procurorul
1. Procurorul General este numit în funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Maia Sandu:

„Au lansat acest concurs chiar dacă există un proiect de lege votat în prima lectură de Parlament prin care se schimbă procedura de alegere a procurorului general. Se pare că CSP nu a înțeles că perioada în care puteau numi în calitate de procurori personaje corupte de genul Harunjen, Popa sau Bețișor, a trecut. CSP vrea să ne spună că-i va sluji pe corupți în continuare așa cum l-a slijit pe Plahotniuc”, a declarat prim-ministrul.

Premierul a spus că Guvernul se va implica în reforma justiției iar la următoare ședință a Guvernului se va discuta crearea de urgență a biroului de combatere a corupției și reforma justiției pe lângă prim-ministru, care va include pe lângă reprezentanții socității civile și experți internaționali.

„Vom insista pe comisii de evaluare externă cu implicarea experților străini începând cu cel mai înalt nivel al sistemului judecătoresc și al organelor procuraturii. Vom insista pe un sistem riguros de alegere a noului procuror general”, a menționa Maia Sandu.



Nu cred că "steagul" UE a apărut la paritate cu cel naţional odată cu această coaliţie, ci poate de mai-nainte (Filip, Leancă, Filat...). Cam ca la noi, când apare la Cotroceni prin 1998-1999 (Ţapu'), n-am reţinut dacă şi la guvern tot de pe atunci. Mai dinainte de aderare, ca semn de suprem pupcurism ce se vrea diseminat, imitat şi acceptat.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: