11 aprilie 2016

Eurodemocraţia originală


(Nu numai Ilici e cu "democraţia originală"...)

Conform unui scrib europeist (purtător de cuvânt al Uniunii Federaliştilor Europeni), votul de la referendumul olandez privind acordul de asociere UE-Ucraina "n-ar fi fost democratic":
Unii au proclamat rezultatul votului ca fiind un succes în numele democrației. Însă s-a întâmplat exact contrariul, pentru că mai puțin de 1% dintre europeni au decis în numele întregii Uniuni Europene.
Desigur, dacă olandezii votau cum trebuie şi nu respingeau acordul - cu peste 60%, la o participare de peste 32% -, atunci (n'aşa ?) era democratic. Cvorumul de validare este (ca şi în România) de 30% - acesta nu este atacat ca nedemocratic. Un referendum normal ar trebui să aibă drept condiţie de validare o participare de minim 50% din electorat, iar invalidarea să însemne respingerea propunerii supusă referendumului ("referendum pozitiv").

Singularitatea Olandei, care a organizat referendum pe o temă de interes european, este privită ca o bizarerie - şi nu faptul că alte state din UE n-au organizat şi ele referendumuri similare:
Votul din Olanda, asupra acordului între Uniunea Europeană și Ucraina, este singurul organizat până în prezent, în privința acestui subiect.
Democraţia indirectă este considerată preferabilă democraţiei directe, iar "reprezentanţii" sunt consideraţi loiali:
Europenii s-au exprimat deja asupra acestui acord prin votul reprezentanților lor din Parlamentul European și acordul șefilor de stat și de guvern din fiecare țară.
De la acest punct, începe jocul cu conceptele. Suveranitate "distribuită" ("a cetăţenilor"); suveranitate "europeană" văzută ca prioritară faţă de suveranităţile naţionale; spaţiu electoral transfrontalier; eliminarea statelor şi a electoratelor naţionale ca factori de decizie (dispare dreptul de veto); decizia urmând a se stabili "în mod majoritar" la nivel european - deci, cu ignorarea intereselor şi opţiunilor naţionale.
Cel mai simplu ar fi de organizat un referendum pan-european. Pe de o parte, acesta ar permite crearea unui context european și nu un vot în favoarea sau împotriva apartenenței sau împotriva liderilor. Pe de altă parte, rezultatul ar fi mai clar pentru toată lumea.
Suveranitatea cetățenilor este în joc. Crezând că suveranitatea națională a olandezilor este mai importantă decât a celorlalți cetățeni este o mare greșeală: subiectul îi privește pe toți europenii. Nu vorbim de o suveranitate națională în această privință, ci de una europeană în întreg ansamblul ei.
Nu putea lipsi Sperietoarea Putin. Instigări la ignorarea votului popular, la presiuni asupra guvernului olandez şi la presiuni pentru un viitor vot "corect, de data asta":
Astăzi mai există acordul de asociere? Vor vota din nou olandezii? Acest fapt ar fi foarte negativ: le-am putea forța mâna spunându-le că au votat incorect, sau putem negocia pentru a obține acordul împotriva unor cetățeni ai altor țări (cazul Irlandei în 2008). În așteptare, Putin își freacă mâinile de bucurie în fața nehotărârii europenilor.

12 comentarii :

Riddick spunea...

N-aş minimaliza "opinia" articolului, aici vedem clar care este concepţia Lor despre democraţie şi ne putem face idee despre cum ar arăta o lume condusă pe faţă după aceste "principii".

Anonim spunea...

E ceva in neregula cu caracterele titlurilor de pe latura stinga a paginii de start .
Sint minuscule si nu le vad nici cu ochelatii astia noi !

Riddick spunea...

Dacă e vorba despre cele zece de deasupra Arhivei, cunosc problema. Apare mai ales la vizionarea cu browserul Chrome. O voi remedia spre seară. Dacă e vorba despre blogroll, nu văd să fie vreo problemă iar dacă ar fi este mai greu de remediat.

Anonim spunea...

E vorba despre cele scrise deasupra arhivei !
Seara buna !

Anonim spunea...

http://www.activenews.ro/externe/Marine-Le-Pen-vine-in-Romania.-Miscarea-pentru-o-Europa-a-Natiunilor-si-Libertatilor-va-organiza-la-Sinaia-in-16-aprilie-conferinta-internationala-Europa-noastra-–-Europa-Natiunilor-132107

Participa si un olandez !

Riddick spunea...

Seara bună ! Încep să mă ocup.

Aşteptăm cu interes evenimentul de la Sinaia.

Anonim spunea...

Ia sa vezi !

http://www.stiripesurse.ro/bomba-firma-care-a-spionat-o-pe-kovesi-face-noi-precizari-am-avut-accept-de-la-cel-mai-inalt-nivel_990406.html

Riddick spunea...

Pâi, da. O să vedem la proces, mai clar. De va fi proces şi nu va urma o "eliberare cu NUP şi scuze". Cred că ori e vorba de conflictul între facţiuni (RO) pro-Berlin vs pro-Washington, ori între facţiuni pro-Obama vs anti-Obama.

Anonim spunea...

Mare greseala trebuie ca au facut unii cind au agresat Biserica !
Ei nu vad ca oamenii fara speranta se aduna instinctiv, atavic, in jurul Credintei, oricare fie aceasta, si lupta in continuare pentru a nu disparea din istorie.
Pacat ca asa se ajunge la extremism, dar vina nu este decit a celor care vor, cu orice chip, sa strice rinduiala normala a lucrurilor.
De aceea, oricit singe ar varsa si oricite nenorociri vor provoca oamenilor, ei nu vor birui si nu-si vor putea pune in practica planurile diabolice decit, poate, pe termen scurt.

http://www.activenews.ro/stiri-social/Un-preot-calugar-scrisoare-deschisa-lui-Iohannis-Nimic-NU-dovedeste-ca-respectati-CREDINTA-si-valorile-acestui-NEAM.-Vreti-sa-fiti-presedintele-nostru-sau-un-STAPAN-STRAIN-peste-hotarele-Romaniei-132185

Riddick spunea...

La BOR capul (Daniel) este mai mult decât suspect. E de-al LOR. Nu-i destul doar atitudinea unui sau unor călugări, trebuie "activată" Biserica, gen Grecia.

Anonim spunea...

Ultima Armata a Tarii care mai functioneaza, este Biserica !
Ultima, si ma tem ca am o nefericita dreptate !!!
Nici nu mai conteaza daca Ciobotea e sau nu e suspect, desi unii dintre cei care l-au sustinut sa devina Patriarh( in competitie cu Anania, daca nu ma insel) sint niste patrioti adevarati !

Conteaza ca Poporul, de la tineri la cei de virsta a treia, face zid in jurul Ei, adica Ea este un liant veritabil si un lider redutabil .
Sa ne vedem interesul si sa gestionam cu parcimoniece ne-a mai ramas ca posibilitate de actiune !

Riddick spunea...

Când din Laicatul Ortodox fac parte masoni "oficiali" şi ăştia mai şi participă la alegerea patriarhului (2007), ceva e foarte putred. Şi nu numai masonii, ci şi alţi incompatibili.

Să susţinem Biserica, nu şerpii infiltraţi în ea.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: