11 aprilie 2016

Eurodemocraţia originală


(Nu numai Ilici e cu "democraţia originală"...)

Conform unui scrib europeist (purtător de cuvânt al Uniunii Federaliştilor Europeni), votul de la referendumul olandez privind acordul de asociere UE-Ucraina "n-ar fi fost democratic":
Unii au proclamat rezultatul votului ca fiind un succes în numele democrației. Însă s-a întâmplat exact contrariul, pentru că mai puțin de 1% dintre europeni au decis în numele întregii Uniuni Europene.
Desigur, dacă olandezii votau cum trebuie şi nu respingeau acordul - cu peste 60%, la o participare de peste 32% -, atunci (n'aşa ?) era democratic. Cvorumul de validare este (ca şi în România) de 30% - acesta nu este atacat ca nedemocratic. Un referendum normal ar trebui să aibă drept condiţie de validare o participare de minim 50% din electorat, iar invalidarea să însemne respingerea propunerii supusă referendumului ("referendum pozitiv").

Singularitatea Olandei, care a organizat referendum pe o temă de interes european, este privită ca o bizarerie - şi nu faptul că alte state din UE n-au organizat şi ele referendumuri similare:
Votul din Olanda, asupra acordului între Uniunea Europeană și Ucraina, este singurul organizat până în prezent, în privința acestui subiect.
Democraţia indirectă este considerată preferabilă democraţiei directe, iar "reprezentanţii" sunt consideraţi loiali:
Europenii s-au exprimat deja asupra acestui acord prin votul reprezentanților lor din Parlamentul European și acordul șefilor de stat și de guvern din fiecare țară.
De la acest punct, începe jocul cu conceptele. Suveranitate "distribuită" ("a cetăţenilor"); suveranitate "europeană" văzută ca prioritară faţă de suveranităţile naţionale; spaţiu electoral transfrontalier; eliminarea statelor şi a electoratelor naţionale ca factori de decizie (dispare dreptul de veto); decizia urmând a se stabili "în mod majoritar" la nivel european - deci, cu ignorarea intereselor şi opţiunilor naţionale.
Cel mai simplu ar fi de organizat un referendum pan-european. Pe de o parte, acesta ar permite crearea unui context european și nu un vot în favoarea sau împotriva apartenenței sau împotriva liderilor. Pe de altă parte, rezultatul ar fi mai clar pentru toată lumea.
Suveranitatea cetățenilor este în joc. Crezând că suveranitatea națională a olandezilor este mai importantă decât a celorlalți cetățeni este o mare greșeală: subiectul îi privește pe toți europenii. Nu vorbim de o suveranitate națională în această privință, ci de una europeană în întreg ansamblul ei.
Nu putea lipsi Sperietoarea Putin. Instigări la ignorarea votului popular, la presiuni asupra guvernului olandez şi la presiuni pentru un viitor vot "corect, de data asta":
Astăzi mai există acordul de asociere? Vor vota din nou olandezii? Acest fapt ar fi foarte negativ: le-am putea forța mâna spunându-le că au votat incorect, sau putem negocia pentru a obține acordul împotriva unor cetățeni ai altor țări (cazul Irlandei în 2008). În așteptare, Putin își freacă mâinile de bucurie în fața nehotărârii europenilor.

12 comentarii :

Riddick spunea...

N-aş minimaliza "opinia" articolului, aici vedem clar care este concepţia Lor despre democraţie şi ne putem face idee despre cum ar arăta o lume condusă pe faţă după aceste "principii".

Anonim spunea...

E ceva in neregula cu caracterele titlurilor de pe latura stinga a paginii de start .
Sint minuscule si nu le vad nici cu ochelatii astia noi !

Riddick spunea...

Dacă e vorba despre cele zece de deasupra Arhivei, cunosc problema. Apare mai ales la vizionarea cu browserul Chrome. O voi remedia spre seară. Dacă e vorba despre blogroll, nu văd să fie vreo problemă iar dacă ar fi este mai greu de remediat.

Anonim spunea...

E vorba despre cele scrise deasupra arhivei !
Seara buna !

Anonim spunea...

http://www.activenews.ro/externe/Marine-Le-Pen-vine-in-Romania.-Miscarea-pentru-o-Europa-a-Natiunilor-si-Libertatilor-va-organiza-la-Sinaia-in-16-aprilie-conferinta-internationala-Europa-noastra-–-Europa-Natiunilor-132107

Participa si un olandez !

Riddick spunea...

Seara bună ! Încep să mă ocup.

Aşteptăm cu interes evenimentul de la Sinaia.

Anonim spunea...

Ia sa vezi !

http://www.stiripesurse.ro/bomba-firma-care-a-spionat-o-pe-kovesi-face-noi-precizari-am-avut-accept-de-la-cel-mai-inalt-nivel_990406.html

Riddick spunea...

Pâi, da. O să vedem la proces, mai clar. De va fi proces şi nu va urma o "eliberare cu NUP şi scuze". Cred că ori e vorba de conflictul între facţiuni (RO) pro-Berlin vs pro-Washington, ori între facţiuni pro-Obama vs anti-Obama.

Anonim spunea...

Mare greseala trebuie ca au facut unii cind au agresat Biserica !
Ei nu vad ca oamenii fara speranta se aduna instinctiv, atavic, in jurul Credintei, oricare fie aceasta, si lupta in continuare pentru a nu disparea din istorie.
Pacat ca asa se ajunge la extremism, dar vina nu este decit a celor care vor, cu orice chip, sa strice rinduiala normala a lucrurilor.
De aceea, oricit singe ar varsa si oricite nenorociri vor provoca oamenilor, ei nu vor birui si nu-si vor putea pune in practica planurile diabolice decit, poate, pe termen scurt.

http://www.activenews.ro/stiri-social/Un-preot-calugar-scrisoare-deschisa-lui-Iohannis-Nimic-NU-dovedeste-ca-respectati-CREDINTA-si-valorile-acestui-NEAM.-Vreti-sa-fiti-presedintele-nostru-sau-un-STAPAN-STRAIN-peste-hotarele-Romaniei-132185

Riddick spunea...

La BOR capul (Daniel) este mai mult decât suspect. E de-al LOR. Nu-i destul doar atitudinea unui sau unor călugări, trebuie "activată" Biserica, gen Grecia.

Anonim spunea...

Ultima Armata a Tarii care mai functioneaza, este Biserica !
Ultima, si ma tem ca am o nefericita dreptate !!!
Nici nu mai conteaza daca Ciobotea e sau nu e suspect, desi unii dintre cei care l-au sustinut sa devina Patriarh( in competitie cu Anania, daca nu ma insel) sint niste patrioti adevarati !

Conteaza ca Poporul, de la tineri la cei de virsta a treia, face zid in jurul Ei, adica Ea este un liant veritabil si un lider redutabil .
Sa ne vedem interesul si sa gestionam cu parcimoniece ne-a mai ramas ca posibilitate de actiune !

Riddick spunea...

Când din Laicatul Ortodox fac parte masoni "oficiali" şi ăştia mai şi participă la alegerea patriarhului (2007), ceva e foarte putred. Şi nu numai masonii, ci şi alţi incompatibili.

Să susţinem Biserica, nu şerpii infiltraţi în ea.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: