Probabil că urmează să aflăm în curând că nu mai există (în aceeaşi formulă) majoritatea parlamentar-guvernamentală. Prin migrarea unor "pontişti" de la PSD şi a "marginalizaţilor" de la ALDE către un partid nou. Majoritatea însă se va recompune pe baza unui compromis, fiind posibilă şi asocierea UDMR. Desigur, vom mai afla că urmează nişte ajustări de program, pe linia de-acum clasică pornită cu jocul UnPR (2010-2012), spargerea USL şi predarea puterii către tehnocraţi ("eh, aţi văzut că noi am vrut, dar iată că nu mai este posibil").

© my angry rants

13 aprilie 2016

Clonarea mediului politic, oligarhia modificată genetic


Cu lozinci anti-corupție, PR și acțiuni în forță ale "organelor” se înlătură o clasă politică mai degrabă coruptă dar din care puteau răsări vagi pusee de independență și politici naționale, și se înlocuiește cu una mai degrabă obedientă care va înghiți pe nemestecate orice sugestii primite de la Marea Poartă de la Bruxelles, idealul lor în viață și carieră.
ActiveNews:

Un efect pervers al agitației binomului DNA-SRI

[...]  Eradicarea sau măcar diminuarea percepției legate de corupție pe termen lung nu prea se produce dacă te focalizezi doar pe corupți iar corupătorul, local sau străin, e trecut cu vederea. Or, n-am văzut dosare în care, de exemplu, mari lanțuri de retail să fie acuzate că au mituit autorități locale în activitatea de autorizare, găsirea unui sediu în buricul târgului, politica pe care o au faţă de producătorii locali. Companii de utilități care să fi obținut tarife preferențiale, mult peste costurile implicate? "Cointeresarea” decidenților români pentru obținerea de contracte avantajoase la înnoirea parcurilor auto, IT, etc?

Apoi, care este portretul-robot al parlamentarului sau baronului local vânat acum de binom? Îmbogățit repede, influent, perceput ca un centru local de putere... Genul de personaj care a ajuns la un grad de stabilitate care-i permite să nu mai fie ușor de influențat prin mită, poate doar șantajat... Practic, baronii din politica românească au ajuns prin furt la independența pe care o avere dobândită cinstit înainte de mandat le-ar fi asigurat-o cu vârf și îndesat (numai că votul cenzitar nu se mai practică iar averea personală a fost până de curând un handicap în alegeri nu un atuu). Binomul SRI-DNA face deci curățenie printre aceste personaje potente din politică eliberând locul pentru... Cine vine însă din spate?

Oameni săraci și cinstiți gata să se pună în slujba celor mulți? Mă îndoiesc că asta va fi motivația principală a celor care vânează funcții politice acum. Cred că vor veni din spate carieriștii care vor poziții în Parlamentul European, foarte bine retribuite, viitorii experți și comisari europeni (vezi Cioloș), obedienți față de structurile spre care tind sau de unde vin vremelnic în administrația locală, considerate "lumea bună”.

Cu lozinci anti-corupție, PR și acțiuni în forță ale "organelor” se înlătură o clasă politică mai degrabă coruptă dar din care puteau răsări vagi pusee de independență și politici naționale, și se înlocuiește cu una mai degrabă obedientă care va înghiți pe nemestecate orice sugestii primite de la Marea Poartă de la Bruxelles, idealul lor în viață și carieră. Reducerea decalajului de venituri între România și media europeană va fi considerată mai departe un atentat la competivitate deși suntem o țară preponderent de consum, înarmarea cu tehnică de lupta second-hand la costuri de prima mână va fi privită că o bună oportunitate pentru securitatea națională și zonală uitând că avem restante mari la sănătate și învățământ și oricum nu ne creștem prea mult șansele dacă reducem cu câteva procente un decalaj ca de la cer la pământ raportat la dotările principalului inamic....

4 comentarii :

Simeone spunea...

Ce a comentat un om...

In anii '46-'60 eram campioni la lupta impotriva ''burghezo-mosierimii'' !
Purtatorii majoritari ai stindardului acelei ''lupte'' erau , aproape toti, alogeni , oamenii Moscovei staliniste, in timp ce victimele definitive erau, in majoritate, Romani.
Vedeti vreo asemanare cu vremutile actuale( nu spun ''noastre'' fiindca nu ma simt ca apartinindu-le) ?!

http://www.activenews.ro/stiri-politic/Un-efect-pervers-al-agitatiei-binomului-DNA-SRI-132147

Riddick spunea...

E același pattern, bineînțeles.

Simeone spunea...

Difera doar culoarea vopselei.

Presa din colonia RoMania...

"UE va vâna firmele care ascund banii în paradisuri fiscale"
http://adevarul.ro/news/eveniment/povestea-luxemburg-leaks-fratele-vitreg-scandalului-panama-papers-1_570e78675ab6550cb8f32ba0/index.html


In realitate...
"The proposed EU legislation on 'Trade Secrets Protection' creates excessive secrecy rights for businesses."
http://www.theecologist.org/blogs_and_comments/commentators/2987557/under_eu_trade_secrets_directive_no_more_panama_papers.html


Riddick spunea...

Protecţia e pentru cei "agreaţi". Incomozii şi neafiliaţii nu intră în "program".


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Gabriel Andreescu, 2001: "În jurul anului 2006 ar fi necesar ca arhitecţii Uniunii Europene să ia deciziile pentru o reformă radicală a Uniunii; deciziile privind Europa federală. Ca acest lucru să fie posibil, sînt necesari cîţiva ani pentru pregătirea locuitorilor Europei, ca să înţeleagă şi să accepte un asemenea proiect. Iată de ce într-un an-doi, ideea unei Europe federale trebuie să prindă un contur operaţional, iar în doi-trei ani, ea trebuie să se afle pe masa de lucru a actorilor politici şi în dezbaterea opiniei publice europene".

Postări populare (nu P.P.E. !):