20 martie 2016

Să vedem ce pretext ...


... va folosi PnL pentru a-l bloca pe deputatul care a iniţiat legea dării în plată şi care îl demască public pe Ciocloş, care a trimis aviz negativ la reexaminarea legii. Îl vor exclude, nu-l vor mai pune candidat din nou sau îl vor plasa într-un colegiu "imposibil de cucerit" ? Inutilă, perierea lui Iohannis din comunicat, ăla a fost doar mai abil şi de fapt el a returnat legea; indiferent de modul de formulare a obiecţiilor se ştiu clar potenţialii beneficiari ai modificărilor: băncile străine ! De urmărit votul partidelor pe legea trimisă la reexaminare.

Domnule prim-ministru,

Vă adresez această scrisoare deschisă pentru a vă cere, în al doisprezecelea ceas, să opriți minciuna, intoxicarea și abuzul împotriva Legii dării în plată și, pe cale de consecință, împotriva sutelor de mii de familii din România care așteaptă această lege sufocate de credite pe care nu le mai pot plăti nu din cauza lor, nu din rea-voință, ci din cauza crizei, produselor mincinoase vândute de bănci, clauzelor abuzive din contracte și lipsei de supraveghere a Băncii Naționale.

Vă scriu plin de revoltă că dumneavoastră, premierul României, ați ales să serviți interesele unor bancheri străini care în a doua cea mai săracă țară din Europa au făcut profit dublu față de media europeană, în loc să serviți demn interesele celor care cu adevărat aveau nevoie să fie reprezentați de dvs: cetățenii României! În timp ce o mână de bancheri s-au ales cu bonusuri, sute de mii de familii de români au viitorul sub spectrul ruinei.

În punctul de vedere pe care l-ați trimis Camerei Deputaților preluați, domnule prim-ministru, aproape cuvânt cu cuvânt atacurile mediului bancar la adresa acestei legi. Aici vă diferențiați major de Președintele României! Spre onoarea sa, Președintele României n-a preluat nimic din discursul apocaliptic, toxic, manipulator al băncilor atunci când a retrimis legea în Parlament, cerând doar lămurirea unor chestiuni de tehnică legislativă, așa cum chiar dumnealui s-a exprimat public. Spre deosebire de Președinte, care spune ferm și răspicat că legea este necesară și binevenită, dumneavoastră alegeți să faceți jocurile celor care doresc să o îngroape definitiv.

Dacă punctul de vedere al băncilor l-ați preluat cuvânt cu cuvânt, există vreo frază măcar pe care să o fi preluat și din pozițiile celor care își doresc această lege ? Sunteți și așa responsabil în fața cetățenilor României pentru lipsa de dialog cu cei năpăstuiți de bănci, dialog la care, de altfel, v-ați angajat public, sunteți și așa responsabil pentru lipsa de măsuri pe care să le fi luat pentru protecția lor, pentru ca acum să vă mai permiteți și să puneți umărul la rândul dvs la această campanie murdară de intoxicare pe care mediul bancar oricum o răspândește furibund cu reclame mincinoase plătite pe bani grei în presă.

Nu are nicio relevanță pentru dumneavoastră că toate aceste propuneri toxice pe care le-ați preluat de la bancheri au fost respinse chiar de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, aflată în subordinea Guvernului pe care îl conduceți? Nu are nicio relevanță că aceleași propuneri au fost respinse de două ori de Senatul României și, anterior, și de Camera Deputaților? Nu are nicio relevanță că nici Președintele României nu le-a preluat?

Cât despre neconstituționalitatea pe care o invocați, ce ar mai fi de spus după ce nici Președintele, ba chiar nici dumneavoastră, Guvernul, n-ați sesizat Curtea Constituțională după adoptarea Legii la sfârșitul anului trecut?

Domnule prim-ministru,

Spuneți, în declarația pe care personal ați făcut-o, că Legea dării în plată nu trebuie să încurajeze speculatorii imobiliari și că riscăm să blocăm accesul tinerilor la credite. Domnule prim-ministru, nu știu cine vă dezinformează, dar vă informez eu că, în urmă cu trei săptămâni, Senatul României a votat Legea dării în plată stabilind fără echivoc că speculatorii la care faceți dvs referire nu beneficiază de această lege. De altfel, nu beneficiau nici în formă inițială a acestui act normativ, întrucât el se adresează persoanelor fizice care au calitatea de consumatori.

În al doilea rând, domnule prim-ministru, în legătură cu accesul tinerilor la credite, dumneavoastră, ca un foarte bun cunoscător al legislației europene, știți cel mai bine că băncile vor mări avansul la credite nu din cauza Legii dării în plată, ci din cauza Directivei europene privind cerințele de capital (CRD IV) transpusă prin Legea 29/2015, așa cum arată și BNR în comunicatul de presă din 8 martie a.c.

Cât privește faptul că Legea dării în plată anulează garanția statului din programul Prima Casă, dumneavoastră știți foarte bine că nu este așa! Garanția statului nu poate fi anulată de această lege din cel puțin din două motive: garanția statului este suverană și, doi, Legea dării în plată se aplică persoanelor fizice precum și fideiusorilor care au calitatea de consumator, or statul român nu are această calitate. Oricum, am decis încă de pe 6 ianuarie, printr-un amendament depus la Camera Deputaților, să specificăm în lege, pentru liniștea tuturor, că dispozițiile prezentei legi nu afectează garanția statului român acordată în aplicarea OG 60/2009.

Decizia de a continua Programul Prima Casă vă aparține în exclusivitate, iar doamna ministru Dragu, încă dinainte de adoptarea Legii dării în plată, anunța public incertitudinea continuării programului din alte motive decât acesta lege. Ca atare, domnule prim-ministru, opriți minciuna!

Domnule prim-ministru,

Poziția pe care ați trimis-o Camerei Deputaților încununează demersurile extrem de nocive din partea Ministerului de Finanțe, recent secretarul de stat Enache Jiru susținând că deficitul bugetar al României ar putea crește cu un miliard de euro din cauza acestei legi. O asemenea declarație toxică și iresponsabilă trebuia sancționată de dvs dacă în mod real vă preocupa soarta tinerilor care vor să acceseze credite în această țară!

Azi înțeleg de ce nu ați făcut-o, dar vă cer public să vă opriți! Să opriți minciuna! Să opriți intoxicarea! Să opriți abuzul! Nu sunteți prim-ministrul celor 40 de bănci străine, sunteți premier peste o Românie în care aceste bănci și-au permis abuzuri și ilegalități pe care nu și le-au permis în nicio țară din Europa! O arată miile de procese câștigate de clienți împotriva băncilor!

Domnule prim-ministru,

Ca fost comisar european, nu cred că nu acordați importanță nici Rezoluției Parlamentului European din 8 octombrie 2015, nici pozițiilor exprimate de avocatul general al CJUE, nici de directorul general al Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC) în susținerea unei astfel de legi, PE recomandând chiar introducerea dării în plată în toate țările membre UE.

De asemenea, toate aceste surse subliniază faptul că băncile au vândut produse financiare înșelătoare, acest fapt fiind cauza crizei pe care o parcurg cei mai mulți dintre împrumutații aflați acum în situații dificile. Ca atare, domnule prim-ministru, încă un motiv pentru a opri minciuna!

Și cu siguranță dumneavoastră sunteți cel care trebuie să oprească minciuna legată de existența Legii insolvenței persoanelor fizice care i-ar ajuta pe împrumutații aflați acum în dificultate când chiar Guvernul condus de dvs a decis amânarea intrării ei în vigoare cu cel puțin un an! Ca atare, domnule prim-ministru, opriți minciuna!

Domnule prim-ministru,

Aș putea să vă răspund punct cu punct la observațiile pe care le-ați trimis Parlamentului. N-o voi face având convingerea că aveți pe masa dvs de lucru toate elementele care să vă fi ajutat să aveți un punct de vedere obiectiv în legătură cu această lege, fie și dacă le-ați fi preluat doar pe cele ale ANPC. Ați ales însă CONȘTIENT să vă poziționați de partea băncilor.

Domnule prim-ministru,

N-am să vă cer demisia pentru că am convingerea că, dacă n-ați făcut acest gest de onoare în cazul copiilor din Argeș, n-o veți face nici acum! Ca parlamentar și cetățean al acestei țări nu-mi rămâne decât să vă expun public incorectitudinea și să vă cer să vă opriți!

Deputat Daniel Zamfir

2 comentarii :

Anonim spunea...

Raspuns : mutileaza legea si dau satisfactie fiarelor cu singe in bale !!!

http://www.activenews.ro/economie-finante-banci/Au-cedat-presiunilor-PNL-cere-exceptarea-programului-Prima-Casa-din-Legea-darii-in-plata-131363

Riddick spunea...

Citisem adineauri ştirea, tot la Active News. Nici nu mă aşteptam la altceva de la PnL. Tare-aş vrea ca până la alegerile "mari" din toamnă să mai facă gafe de-astea, eventual să se mai pozeze alături de Merkel şi să mai behăie despre "necesitatea" austerităţii.

Totuşi, nu numai de PnL depinde votul. Văd că PSD tace, fac pe morţii-n păpuşoi.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: