Pe măsură ce se apropie "inaugurarea" lui Trump, şobolănimea propagandei RO este tot mai plouată şi îşi ascunde tot mai greu ostilitatea faţă de el. Asta arată ceva foarte important: "centrul lor de comandă" nu este în zona guvernamentală SUA (acum, acolo "se întâmplă ceva").

13 octombrie 2014

România, sat fără câini: Cum reuşesc marile companii să raporteze pierderi ani la rândDailyBusiness:

Au afaceri de sute de milioane, insa raporteaza de ani de zile pierderi. De ce mai sunt tinute in viata aceste companii de catre corporatiile-mama si cum explica expertii acest paradox economic, intalnit in Romania inca dinainte de criza?

Scandalul Lukoil a readus in discutie, la cel mai inalt nivel, problema multinationalelor care declara pierderi din operatiuni locale ani la rand.

Unii experti considera suspecte aceste raportari de pierderi ale marilor companii, care evita astfel sa plateasca impozit pe profit la stat.

"Depinde de unde vin si pierderile. Trebuie analizat modul in care isi inregistreaza cheltuielile intragrup si la ce preturi de transfer", explica pentru DailyBusiness.ro Gabriel Biris, expert in fiscalitate.

Potrivit acestuia, multinationalele isi pot muta profitul din Romania in alta tara prin marirea cheltuielilor sau prin diminuarea veniturilor. Adica pot declara din tranzactiile cu firme ale gruplui din alta tara cheltuieli mai mari cu produsele/serviciile achizitionate sau venituri mai mici din vanzarile catre acestea.

Desi in Romania au fost implementate reglementari internationale cu privire la preturile de transfer, nu prea are cine sa le si aplice, mentioneaza Biris.

"Romania este sat fara caini. Avem legislatia. Din 2010 a fost cumparata baza de date pentru a compara preturi, sa se poate veridica daca sunt la nivelul pietei, dar oamenii pregatiti in asa ceva au plecat de la stat", continua expertul in fiscalitate.

In opinia sa, solutia consta in schimbarea modului in care sunt motivati oamenii din sistem. Iar asta nu inseamna neaparat salarii de 4.000 de euro ca in sectorul privat, ci un mediu de lucru in care specialistii sa aiba independenta deplina in exercitarea meseriei.

"Cainii din sistemul actual sunt niste catelusi. Controalele pe preturi de transfer sunt contestate adesea in instanta, pentru ca nu sunt facute profesionist", adauga Biris.

Afaceri mai mari, dar profit mai mic

In argumentarea ideii ca pierderile raportate de unele corporatii in Romania sunt suspecte, Biris face referire la o analiza a lui Cristian Grosu de la cursdeguvernare.ro.

Potrivit acesteia, firmele cu capital strain din Romania au cifra de afaceri mai mare si mai putin angajati decat firmele cu capital autohton, ceea ce arata o eficienta mai mare.

Insa, profitabilitatea per ansambu a firmelor straine este mai mica decat a celor romanesti, ceea ce arata ca ceva e putred, continua Biris.

"Poate ca preturile de transfer nu sunt cele mai corecte sau in Romania au doar unitati de manufactura cu valoarea adaugata mica", conchide expertul.

4 din 10 firme din Romania sunt pe minus

Din perspectiva profitabilitatii nete, din totalul de 590.033 de companii active in 2011, un procent de 42% dintre acestea au inregistrat pierderi nete (250.791 de companii), 39% au inregistrat profit net pozitiv (228.326 de firme), in timp ce 19% dintre acestea (110.532 de firme) au depus situatii financiare cu profit 0 si cifra de afaceri 0, potrivit radiografiei realizate de Era Romania la nivel micro-economic a companiilor romanesti pe baza bilanturilor depuse de acestea la Ministerul Finantelor.

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Dacă raportezi profit eşti luat de prost... Vin tot felul de tembeli care vor să-ţi dea o "diplomă de fruntaş" pe judeţ, pe care te pun s-o mai şi plăteşti .100 lei/ diploma...

Riddick spunea...

Multinaţionalele au "regim special", la IMM-uri vin portăreii sau direct buldozerele (primarul general al Bucureştiului, Băsescu, 2000-2004).

Crystal Clear spunea...

Mai nou vine şi TVR să-şi ia taxa de două ori , de parcă m-aş uita în acelaşi timp la două televizoare..., o dată ca persoană fizică, a doua oară ca persoană juridică...

Aş înţelege să plătesc pentru o televiziune naţională ADEVĂRATĂ , nu una la care este director Stelian Tănase. Mai bine aş -plăti cotizaţie la un partid antiue si anti-globalizare..

Riddick spunea...

Există posibilitatea virării a 2% din valoarea anuală a impozitului către "organizaţii obşteşti". Deducere, adică, la stat merge doar 98%.

Parcă doar pentru persoane fizice e valabil, firmele au alte reglementări pentru sponsorizări.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Teodor Baconschi, 2011: "România nu a ajuns târziu și din întâmplare în construcția Europei unite, ci a participat încă de la început, prin voci precum Gafencu și Ciorănescu, la gândirea acestui proiect.Totodată, îmi permit să evoc în acest ilustru sediu ideea federalismului european, concept creștin-democrat căzut în desuetudine. Consider că a reînvia astăzi ideea Statelor Unite ale Europei nu este lipsit de importanță, ba chiar de o anumită urgență. Asistăm cu toții nu doar la o criză de creștere sau la o reticenţă a lărgirii Uniunii (enlargement fatigue), ci la o adevărată criză a spiritului european. Criza actuală nu e pur economică sau financiară, ci e o criză a valorilor fondatoare, a viziunii și a identității europene. Mai mult ca oricând, trebuie să evităm riscul revenirii, pe fondul crizei, a discursurilor naționaliste, xenofobe, rasiste. Tentația închiderii în sine e mare. O Europă care se îndoiește de beneficiile euro sau ale spațiului Schengen este deja o Europă în devoluție. Tocmai fiindcă știm că alternativa la partidele populare riscă să fie partidele populiste, dorim să creăm în România o Mișcare Populară cu vocație majoritară, asemănătoare cu UMP în Franța sau PDL în Italia. Europa are nevoie să mențină în guvernele naționale partide populare capabile să răspundă întreitului imperativ al momentului: să reformeze în spiritul responsabilității, să se opună populismului crescând al stângii și al extremei drepte, și să continue construcția europeană. În fine, criza Europei nu are ca soluţie resurgența discursului naționalist și redescoperirea frontierelor, ci determinarea creștin-democraților, a tuturor guvernelor și partidelor afiliate PPE, de a continua până la capăt proiectul Statelor Unite ale Europei, oricât de extrem ar părea acest lucru."


Postări populare (nu P.P.E. !):