12 martie 2014

Pentru ei ”proiectul România” e prea mic. Lor daţi-le ”Proiectul” şi vor ţine în degetul mic Universul!


Ziarul Financiar:

De dimineaţă până seara, de ani şi ani, ei tot caută. Sub plapuma de scoarţă de dosare şi coperţi de CD-uri expirate, ei caută. Au fost într-o vreme seducători şi au convins şi pe alţii că, fără căutarea lor, în faţă se aşterne pustiul, iar în spate potopul. De la tribune publice roase de coatele căutărilor lor sau corodate de saliva lor, ei azvârle braţele spre cer şi invocă precum străjerii dimineaţa, “Proiectul”.

Pentru ei nu este de-ajuns un proiect micuţ – cum ar fi acela că, în acest colţ ostenit de lume, oamenii nu doar să nu mai pară, ci chiar să nu mai fie atât de încruntaţi şi îngrijoraţi de ce o să fie mâine. Un proiect doar un pic mai măricel decât cel micuţ de dinainte, cum ar fi creşterea cu o idee a bunăstării oamenilor în urma deciziilor de bun simţ care pot fi luate la nivel de politici publice, nu este o încercare pe măsura virtuţilor lor, astfel încât acesta să primească termene măcar aproximative de realizare, cum ar primi “Marele Proiect”.

Zarea este oarbă, iar aşteptarea asta îi seacă. Dacă Dumnezeu şi-ar mai întoarce o dată faţa către ei să le descopere Marele Proiect atunci, da!, s-ar dedica lui cu ardoarea cu care Noe s-a înhămat la munca batjocorită de semeni a construcţiei corăbiei mântuirii sau cu credinţa blestemată de îndoială cu care preoţii vechimilor ardeau în altare sângele şi carnea jertfelor de tot.

Aşa? Ce haz are dacă nimeni nu observă cum se bat ei pentru neam?

Aici este una dintre explicaţiile pentru care programul pentru care îşi angajează astăzi răspunderea în Parlament este minimalizat în fel şi chip. Nu e ”program de guvernare”, nu e un program de ceva mai de Doamne-ajută!, e pur şi simplu ”program” – o chestie mică, pentru o ”acţiune” mică (posibil ”program de acţiune”), în fine ceva banal.

Plictiseli şi obsesii din astea cu reducerea taxelor, cu creşterea de salarii, cu soarta românilor plecaţi, cu familii destrămate, cu spitale mizerabile, cu şcoli dărăpănate, cu români, ţigani sau unguri chinuiţi deopotrivă de traiul lor – acestea nu sunt probleme ce merită termene precise de rezolvare. Vor vedea ei ce-o fi, ”dacă va fi spaţiu fiscal!”

Proiectul, în schimb Proiectul, da! Aderarea la euro? Oooo! Ar putea fi ea Proiectul “atât de major” precum aderarea la NATO, la UE? Atunci un altul, ceva acolo măreţ, nu nimicuri precum traiul zilnic, nu gândacii din Spitalul Municipal Constanţa. Catedrale nu bisericuţe!

”Jalnic ard de vii chinuiţi ca Nessus,/Ori ca Hercule înveninat de haina-i;/Focul lor a-l stinge nu pot/Cu toate apele mării!”

Pentru ei ”proiectul România” nu există sau e prea mic. Lor, daţi-le ”PROIECTUL” şi vor ţine în degetul mic Universul!

11 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Super scris !

Crystal Clear spunea...

Pare că nimic nu se rezolvă şi nici speranţe nu sunt...

Riddick spunea...

Da. E cam la fel ca păţania unui amic de-al meu cu banca: "Domnuu', noi aici ne ocupăm de credite serioase !" (încercase un credit pentru o Dacie "papuc"):

http://riddickro.blogspot.ro/2014/03/daca-vom-arunca-banii-pentru-salvarea.html?showComment=1394559072923#c6803300505396683545

Crystal Clear spunea...

Suntem ai nimănui.
Nici poliţia nu ne apară de infractori,dacă primesc spagă de la cei care te-au vătămat. Mi-a lovit unul maşina, a fugit fără să-mi dea RCA şi Politia mă pune să declar că renunţ la căutare...Deşi are proba video..

Riddick spunea...

Nu renunţi la nimic, nu semnezi aşa ceva, chit că ai intrat la cheltuială.

Au luat probe de vopsea "de-a inamicului" ? (imposibil să nu fi lasat urme). Dacă nu, e clar.

Crystal Clear spunea...

L-au dentificat, în Buzau-proprietarul este o firmă dar nu-mi vor să-mi spună cum se numeşte.
Problema este că din 22-1-14 umblu cu maşina lovită : are uşa, aripa înfundate.Arată ca dracu'
Am fost în audienţă la Udrişte...ce circ si acolo,

Riddick spunea...

Sesizare la Parchet, ar fi pasul următor. Atenţie la termenul de decădere.

Crystal Clear spunea...

Aha...
Cred c-o să caut un avocat să-l întreb.Oare or mai fi avocaţi de serviciu ?
Chiar am drum pe la Tribunal

Crystal Clear spunea...

Aha...
Cred c-o să caut un avocat să-l întreb.Oare or mai fi avocaţi de serviciu ?
Chiar am drum pe la Tribunal

Riddick spunea...

La "Tribunalul mare" era - cândva - "fumoarul" (la parter). Acolo pot fi găsiţi, ori la Bibliotecă (la etajul 1, de-o mai fi şi aia). Vorbesc de ce ştiam prin 1997. :)

Crystal Clear spunea...

O să merg pe acolo.
Şi eu ţin minte de prin '90 :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: