12 februarie 2014

Energia verde: amânările nu înlătură pericoleleArticol de Ilie Şerbănescu (Jurnalul Naţional):

Una din cele mai invazive moşteniri ale guvernului Boc, asumată din păcate de guvernul Ponta, este schema de promovare a energiei verzi. Adoptată în urma impunerii de către Comisia de la Bruxelles a obiectivului ca energia verde (eoliană, solară, biomasă) să ocupe cel puţin 20% în totalul furnizărilor de energie în fiecare ţară a UE, această schemă este un exemplu – dintre multe altele, dar extrem de semnificativ – al străduinţei aproape nătângi a autorităţilor române de a face pe plac stăpânilor străini, fără vreun gând la interesul ţării şi la implicaţiile pe termen lung. Este un exemplu al aceleiaşi manifestări idioate de „internaţionalism capitalist” – totul pentru străini, nimic pentru noi, românii! – care a ajuns să ghideze întregul comportament al politicienilor dâmboviţeni şi din care face parte şi promovarea oficială a salariilor mici în România spre a se asigura chipurile atractivitatea ţării pentru investitorii străini. S-au dat investitorilor în energia verde facilităţi inexistente în altă parte în Europa şi în lume, respectiv nişte certificate verzi supracompensate pe seama consumatorilor. De pildă, artificial stimulate financiar, eolienele din România reprezintă 2% din totalul mondial, dar sunt suportate de o populaţie reprezentând 0,002% din populaţia globului, apăsând de 1000 de ori mai împovărător. Niciun gând la consecinţe: că populaţia preponderent săracă din România nu va putea suporta scumpirile; că aceste creşteri se asociază nefericit (cronologic şi financiar) cu cele impuse prin aşa-numita liberalizare a preţurilor în energie, dictată tot de la Bruxelles; că subvenţiile pentru energia verde vor bloca orice investiţii străine în energia convenţională şi că investitorii străini din orice alt domeniu decât cel al energiei verzi vor pleca din România dacă nu mai dispun de energie la costuri rezonabile.

Consecinţele au apărut rapid. S-au bulucit investitori străini în energia verde ca muştele la rahat. Dar au fugit de orice proiect de investiţii în energia convenţională. Si foarte curând facturile încărcate cu costurile energiei verzi incluse în acoperirea consumului au început să crească vertiginos. Numai docilitatea reprobabilă a românilor a făcut ca oamenii să nu iasă în stradă cum s-a întâmplat în Bulgaria. Autorităţile s-au trezit doar când investitorii străini deja implantaţi în România, în loc să se încaiere cu investitorii tot străini din energia verde că le luau bucăţica de la gură, s-au răstit la autorităţile române, ameninţând că pleacă din România pentru că nu le sunt protejate interesele.

Forţat să găsească o soluţie, guvernul Ponta, după ce a aşteptat ca Bruxelles-ul să schimbe eventual regulile jocului dezastruos pe care-l inventase, a luat o decizie tipic românească, ce nu rezolvă de fapt nici una din probleme. În loc să recunoască absurditatea schemei de sprijin şi s-o taie la nivelul a cât poate duce România, doar a amânat în parte implementarea ei, subvenţiile pentru partea amânată urmând a fi acordate după 2017-2018. (va urma) 

3 comentarii :

Riddick spunea...

Încă o dată se vede "comuniunea de valori" între eurosocialişti (PSD/S&D), liberali (PnL/ALDE) şi populari (PDL/PPE), la "schimbările climatice". PPE militează ceva mai moderat, dar n-a abandonat dogma falsă a "încălzismului global" produs de activităţile umane. Teza serveşte dezindustrializarii şi slăbirii Occidentului şi transferului de resurse către Lumea a Treia (majoritatea, dictaturi susţinute de Rusia şi China).

Eolienele sunt de fapt mai poluante, cel puţin în cazul României: datorită neuniformităţii vânturilor, anumite hidrocentrale, dar mai ales termocentrale, sunt nevoite să preia perioadele de consum când nu-i vânt. Iar pentru asta, cazanele termocentralelor trebuie ţinute sub presiune (nu poţi crea imediat presiune, să produci curentul pe care nu-l mai dau eolienele fără vânt). Deci, merg în gol unele termocentrale, iar CO2 se emite suplimentar.

Riddick spunea...

Băsescu a returnat la parlament pentru reexaminare legea care reducea schema de subvenţionare a "energiei verzi" (în motivaţie se menţiona că legea ar "încălca tratatele UE ratificate de România"), dar USL a revotat-o identic: nu-şi permite pierderi electorale nici măcar din solidaritate ideologică cu "cauza". Subvenţiile sunt plătite de consumatori - o taxă pentru un serviciu inexistent, colectată de stat şi vărsată unor "investitori" privaţi, ca... fonduri pentru investiţii. Populaţia, deci, "susţine" privaţii din furtul legal la facturi, făptuit de stat.

Riddick spunea...

Partea a doua a subiectului:

Schema de compensare a energiei verzi aruncă România în aer!

http://riddickro.blogspot.ro/2014/02/schema-de-compensare-energiei-verzi.html


Răscoala Energiei

Sindicatele şi patronatele cer refacerea politicilor privind energia electrică şi gazele naturale

Mai multe organizaţii sindicale şi patronale solicită, printr-o scrisoare deschisă, refacerea politicilor privind energia electrică şi gazele naturale, atenţionând că în caz contrar pot apărea consecinţe ireparabile asupra economiei naţionale, inclusiv dispariţia companiilor industriale din România.

http://riddickro.blogspot.ro/2014/02/rascoala-energiei.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Ştefan Vlaston, 2013: "Pentru România, Grecia, Spania, Portugalia, Italia, ţări cu un comportament economic iraţional, în care pomenile electorale sunt principalul mod de a câştiga alegerile, nu calitatea oamenilor, programelor şi proiectelor, este categoric util un jandarm european, care să evite ca ţări din UE să intre în capcana în care a intrat Grecia, ca urmare a acţiunilor unor conducători iresponsabili sau criminali de-a dreptul. Chiar evoluţia spre SUE, Statele Unite ale Europei, cu cedări de suveranitate, este benefică pentru România."

Ştefan Vlaston, 2015: "Toate astea s-au întâmplat pentru că n-au existat reguli clare şi pentru împrumuturi, şi pentru limita până la care merg suveranitatea şi independenţa economică. Este momentul adevărului. Avem nevoie de un nou proiect, un nou tratat, pentru constituirea Statelor Unite ale Europei (SUE). Cu reguli clare, cu avantaje clare pentru cei care aderă la proiect, cu responsabilităţi clare ale guvernelor, cu limitări de suveranitate pntru cei care aderă la Uniune. Fără independenţă economică, dacă independenţa înseamnă să iei bani împrumut, după care să nu-i mai restitui. Un guvern SUE unic, cu prerogative clar delimitate. Un buget al SUE comun, folosit după nevoi, de fiecare ţară, sub control SUE. Ponderea în instituţiile de control să fie dată de nivelul contribuţiei la bugetul comun, altfel ne întoarcem la evenimente precum cele de azi din Grecia."

Postări populare (nu P.P.E. !):