16 ianuarie 2014

... şi javrele astea ne cer votul peste patru luni !


Fiindcă nu-i numai europarlamentarul Sebastian Bodu (PDL/PPE), el doar a comis imprudenţa de a scrie la fel cum gândeşte.


Ioan Enciu, europarlamentar PSD/S&D, vorbind despre proiectul de mecanism al UE de monitorizare a respectării "statului de drept şi a valorilor europene". Mecanism lăudat şi de Băsescu, deşi PPE şi PDL nu manifestă acelaşi entuziasm faţă de o eventuală înfiinţare a acestuia. Un fel de "curte constituţională a UE".
"Obiectivul esenţial şi concret este obţinerea garanţiei că statele membre, la cererea instituțiilor UE, suspendă adoptarea oricăror legi care ar putea să nu țină seama de cadrul juridic european ori să încalce drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

Rezultatul votului din Comisia LIBE, exprimat luni, 13 ianuarie, a fost: 31 de voturi pentru, 18 împotrivă și 5 abțineri. Noi, europarlamentarii Grupului Socialiștilor și Democraților, am votat în favoarea textului, astfel cum a fost modificat prin amendamentele finale propuse. Cei mai mulţi membri ai grupului Popularilor Europeni, alături de Conservatori, Eurosceptici și deputatii neafiliați au votat împotrivă."

12 comentarii :

Riddick spunea...

Ilie Serbanescu:

- Cine-i de vina? Ala care-i atat de BOU incat le da terenul! In virtutea cui? In virtutea “Europei”! Asta inseamna Europa, domnule? - Nu se poate sa-ti vinzi terenurile cand mai esti si un sarantoc. - Bulgaria a obtinut totusi inca putin timp, o amanare, un moratoriu (de 5 ani), neputand sa obtina regimul preferential ca Ungaria. – Ungaria si-a pazit pielea. - Cine a facut legea si negocierea asta cu UE, cine a permis sa se vanda tuturor – aceasta este o idiotenie antinationala. - Daca fura un roman pamantul, e o chestiune reversibila, daca am justitie, daca statul functioneaza, dar daca am vandut unui strain e IREVERSIBIL. – Ati vazut vreun strain sau vreo companie straina care sa fie luata la intrebari pentru ceea ce face in tara noastra?

Riddick spunea...

In tratatul de aderare la UE incheiat de Romania se precizeaza ca terenul arabil este un “capital”, in vreme ce tari precum Ungaria, de exemplu, au precizat in taratul de aderare ca terenurile sunt “bun national”.

Tratatul de aderare a fost “negociat” cu UE in anul 2004, in timpul mandatului premierului Adrian Nastase.
Negocierile au fost purtate de o delegatie condusa de ministrul de Finante de atunci, Mihai Tanasescu. Din echipa de negociere a facut parte si actualul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.

Riddick spunea...

ROMANIA: Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu a facut nicio notificare cu privire la vanzarea terenurilor catre straini, in vreme ce toate celelalte tari au notificat UE cu privire la interdictiile aplicate.
In Romania, persoanele juridice straine nu au niciul fel de restrictie la cumpararea de teren arabil si paduri, iar singura restrictie aplicata persoanelor fizice este preeptiunea vecinilor de lot la cumpararea terenului scos la vanzare. De asemenea, pot cumpara teren in Romania si apatrizii sau cetatenii non-UE daca au domiciul la momentul achizitiei intr-unul din statele UE.
Pana in prezent strainii detin cu acte, potrivit datelor APIA, 800.000 de hectare de teren arabil. In total, strainii detin cu acte sau neintabulate aproximativ 4 milioane de hectare de teren arabil, respectiv 40% din suprafata arabila a tarii. La acesta suprafata se adauga mai multe milioane de hectare de paduri aflate in proprietatea strainilor.
Daca polonezii au stabilit distanta de la granite pana la care se poate face cumpararea de teren de catre straini la 150 de km, la noi aceasta cu greu s-a majorat de la 10 km la 20 km doar la presiunile Ministerului Apararii Nationale.

Riddick spunea...

POLONIA: trebuie sa faci dovada ca ai rezidenta timp de 12 ani in tara pentru a putea cumpara teren arabil. Polonia a limitat cumpărarea terenurilor la 150 de kilometri de graniţă.
BULGARIA: Parlamentul a votat pentru extinderea până în 2020 a interdicţiei de vânzare de terenuri agricole către străini. Comisia Europeană a avertizat că aceasta reprezintă o încălcare a angajamentelor internaţionale ale Bulgariei şi că Sofia ar putea fi pasibilă de sancţiuni financiare. În perspectiva aderării la UE în 2007, Bulgaria a modificat Constituţia, ridicând interdicţia impusă străinilor de a achiziţiona terenuri agricole. Un moratoriu care expiră la 1 ianuarie 2014 a fost totuşi introdus şi parlamentarii au decis să-l prelungească până la 1 ianuarie 2020.
UCRAINA: Parlamentul ucrainean a decis, în noiembrie 2012, prelungirea interdicţiei asupra vânzării terenurilor agricole până la 1 ianuarie 2016. Ucraina are o suprafaţă agricolă de 41,6 milioane de hectare, din care terenul arabil reprezintă 32,48 milioane de hectare. Aproximativ şapte milioane de loturi sunt deţinute de persoane fizice. Interdicţia asupra vânzării de terenuri agricole în Ucraina există din 1996 şi urma să expire la 1 ianuarie 2013.
UNGARIA: noile norme europene privind vânzarea fără restricţii a terenurilor agricole ar trebui să fie aplicate începând cu data de 15 iunie 2014, însă Guvernul ungar încearcă să-şi protejeze terenurile agricole prin câteva măsuri drastice. Astfel, persoanele din Ungaria despre care se constată că sunt implicate în vânzarea de teren agricol ungar către străini vor fi pasibile de până la cinci ani de închisoare. “Terenurile agricole ungare vor fi deţinute de unguri”, a afirmat şi primul ministru Viktor Orban, după semnarea unui acord, la Budapesta, cu şeful Camerei agricole ungare. Guvernul ungar a decis, încă din luna aprilie, să ofere spre concesionare 200 de mii de hectare de teren arabil către agricultori, în cadrul unui nou program care se aplică parcelelor de teren care sunt în prezent închiriate prin contracte ce expiră până la 31 mai 2017. Scopul programului este consolidarea fermelor de familie, precum şi a celor mici şi mijlocii. Ungaria intenţionează să reducă ponderea fermelor mari la 20 la sută din terenul arabil total, faţă de 50 la sută în prezent. Prin aceste măsuri, legislaţia ungară încearcă să apere agricultura de speculaţii şi de “capital străin”. Se consideră că până la un milion de hectare de teren agricol din Ungaria au fost vândute deja în mod disimulat unor străini, menţionează publicaţia MTI.
ESTONIA: Guvernul Estonian a facut notificare catre UE, iar acum a scos un draft de lege care prevede ca nu poti cumpara teren decat daca esti cetatean estonian.
GERMANIA: nu poti cumpara teren decat daca faci parte din economia Germaniei, adica, daca faci dovada ca platesti taxe acolo. Germania face apel la un instrumentar sofisticat de protectie a propriilor agricultori si a resurselor funciare nationale – instrumente juridice de preemptiune a colectivitatii locale in favoarea interesului public, legislatie nationala, dublata de regulamente locale, instrumente fiscale, instrumente structurale de amenajare funciara publica, instrumente financiare.
FRANTA: legislatia prevede că proprietarul nu poate face ce vrea pe terenul aflat in proprietatea sa, pentru că acesta face parte din patrimoniul naţional. Franta face apel la un instrumentar sofisticat de protectie a propriilor agricultori si a resurselor funciare nationale – instrumente juridice de preemptiune a colectivitatii locale in favoarea interesului public, instrumente fiscale, instrumente structurale de amenajare funciara publica, instrumente financiare. In Franta, nu mai putin de cinci ministere trebuie sa-si dea acordul pentru incheierea unei tranzactii funciare. Dupa obtinearea acordului de la autoritatile central urmeaza aceeasi procedura pentru obtinerea acordului autoritatilor locale. Practic, toate aceste masuri fac imposibila vanzarea terenurilor catre straini.

Riddick spunea...


Norica Nicolai:

"Încă din urmă cu câteva luni am atras atenția că nu trebuie să existe la nivelul Uniunii Europene o justiție selectivă prin care numai anumite state să se afle sub o monitorizare strictă în ceea ce privește respectarea valorilor Uniunii Europene și a normelor impuse de tratatele europene. Principiile Uniunii sunt obligatorii pentru toate statele membre, iar supremația statului de drept nu trebuie să fie monitorizată și verificată doar în cazul României și Bulgariei, existând în acest fel posibilitatea omiterii unor abateri în alte zone ale Europei."

http://noricanicolai.ro/index.php/yet-another-article-archive/123-comunicat-prin-decizia-comisiei-de-libertati-civile-din-parlamentul-european-se-face-dreptate-romaniei-si-bulgariei

Sebastian Bodu, 2011:

"Probabil că acest mecanism de adoptare semi-automată a unor decizii, prin creşterea fortei executivului comunitar şi transferarea de atribuţiuni de la Consiliu (care s-a opus iniţial acestui mecanism), reprezintă cea mai mare realizare a acestui pachet legislativ, reprezintă un pas înainte către o uniune politică, cel puţin în ceea ce priveşte politica bugetară."

http://www.contributors.ro/dezbatere/atuurile-pachetului-celor-6-legi-ale-guvernatei-economice/

Anonim spunea...

Degeava va zbateti, poporul roman e handicapat, genetic !!!
Daca nu ma credeti cititi-l pe TITAN si veti amuti !!!
Daca de la 1880 si pina la 2014, AICA 134 DE ANI, POPORUL ROMAN NU A EVOLUAT, DELOC, CE SANSE DE EXISTENTA SA MAI AIBA !??!

Riddick spunea...

A fost o evoluţie, dar oprită şi încetinită de evenimente istorice, "externe". Handicaparea, dacă este, este una psihologică, nu genetică.

Problema este ca "elitele" vor să menţină masele în ignoranţă şi mizerie.

O lectură utilă:

Români în oglindă

http://taranulamar.blogspot.com/2014/01/romani-in-oglinda.html

Crystal Clear spunea...

STATUL vinde teritoiul Romaniei ?

http://www.realitatea.net/statul-vrea-sa-vanda-65-000-de-hectare-de-teren-stam-pe-o-mina-de-bani_1360096.html

Crystal Clear spunea...

Pentru "anonim"- cu Google Translate, daca nu poate altfel...

http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/08/education-romania?spc=scode&spv=xm&ah=9d7f7ab945510a56fa6d37c30b6f1709

Crystal Clear spunea...

Deviza aşa ziselor "elite"- de fapt fabieni-nazişti:
"Educaţia e un privilegiu şi nu un drept"

Din pacate educţia a început sa coste enorm.
Un an la Gradiniţa Cambrige din Bucuresti costă peste 7000 eur

Crystal Clear spunea...

Tarife exacte ( am gresit mai inante)

http://www.cambridgeschool.ro/fees

Riddick spunea...


Este vorba despre terenurile întreprinderilor vândute (parţial, altele s-au vândut cu terenuri). Pe vremea lui Ceauşescu, dacă vindeai o casă, terenul ţi-l lua gratis statul. Legea funciară din 1991 a dat gratis aceste terenuri proprietarului actual de atunci, fără despăgubiri pentru vânzătorul iniţial. Familia mea este păgubită cu nişte zeci de mii de euro din acest motiv. Nu-l putem da pe ăla în judecată, a obţinut legal terenul.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: