03 ianuarie 2014

S-a creat precedentul: UE, invitată ca mediator în procesul de secesiune


Totul a plecat de la regionalizarea aprobată de guvernul spaniol anterior, socialist. Deci, atenţie mare cu regionalizarea propusă de "PDUSL" !

AGERPRES: 

Şeful guvernului local din Catalonia, Artur Mas, le-a cerut celor 27 de lideri ai statelor Uniunii Europene (cu excepţia premierului spaniol Mariano Rajoy, n.r.), precum şi altora, ai unor state care nu fac parte din aceasta, să sprijine organizarea referendumului privitor la autodeterminarea regiunii, stabilit pentru 9 noiembrie, transmit joi agenţiile spaniole de presă.

Sprijinul le-a fost cerut acestor şefi de state şi de guverne prin intermediul unei scrisori redactate în special în engleză, dar şi în franceză, după cum indică postul public de televiziune din Catalonia, TV3. "Am încredere că pot conta pe dumneavoastră pentru a continua acest proces democratic şi paşnic", declară Mas în scrisoare. Aceasta a fost însoţită de un memorandum cu detalii asupra procesului de autodeterminare, data referendumului sau modul în care a fost acesta decis (şi cu sprijinul unor forţe politice din opoziţia de la nivel regional din Catalonia).

Această nouă iniţiativă a şefului guvernului local din Catalonia face parte dintr-o serie de măsuri luate pentru a acorda o perspectivă internaţională dezbaterii privitoare la declararea independenţei acestei comunităţi autonome spaniole. Recent, Artur Mas a acordat mai multe interviuri unor media internaţionale.

Şeful guvernului regional din Catalonia susţine, în scrisoarea menţionată, faptul că organizarea referendumului este sprijinită de cetăţeni şi va avea loc în cadrul legal din Catalonia şi Spania, indicând astfel că "nu există motive" pentru care aceasta ar putea să nu fie permisă. De asemenea, în scrisoare este subliniat şi faptul că au fost epuizate căile de dialog cu guvernul Spaniei, motiv pentru care şefului acestuia, Mariano Rajoy, nu i-a fost trimisă scrisoarea.

În plus, Mas mai arată şi faptul că voinţa Cataloniei este să rămână în Uniunea Europeană dacă şi-ar dobândi independenţa - iar această decizie de a rămâne în Uniune le va reveni guvernelor tuturor statelor membre. Mai mult, documentul arată că "nu este adevărat" că independenţa Cataloniei ar aduce după sine imediata excludere din Uniune şi aminteşte că această chestiune nu este prevăzută în mod special de tratate.

Filialele conservatorilor şi socialiştilor din Catalonia, precum şi formaţiunea minoritară Ciutadans au criticat scrisoarea transmisă de Artur Mas liderilor UE. În schimb, restul formaţiunilor politice din regiune au lăudat iniţiativa.

Referendumul programat de guvernul regional din Catalonia în 2014 este anticonstituţional şi nu poate avea loc, astfel că guvernul de la Madrid va depune toate eforturile pentru a evita ca atât catalanii, cât şi ceilalţi spanioli să fie afectaţi de o iniţiativă politică ce provoacă doar instabilitate şi fractură socială, a declarat Mariano Rajoy în ultima conferinţă de presă a anului ce tocmai s-a încheiat.

În pofida faptului că premierul Rajoy repetă astfel poziţia deja anunţată în urmă cu câteva săptămâni, anul 2014 va fi marcat de revendicările secesioniste şi de referendumul asupra statalităţii şi independenţei Cataloniei, convocat de guvernul regional în 9 noiembrie.

Un comentariu :

Riddick spunea...


Un stat normal ar dizolva acele partide care au iniţiat "chemarea" şi i-ar trimite în judecată pentru trădare pe semnatari.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: