03 ianuarie 2014

S-a creat precedentul: UE, invitată ca mediator în procesul de secesiune


Totul a plecat de la regionalizarea aprobată de guvernul spaniol anterior, socialist. Deci, atenţie mare cu regionalizarea propusă de "PDUSL" !

AGERPRES: 

Şeful guvernului local din Catalonia, Artur Mas, le-a cerut celor 27 de lideri ai statelor Uniunii Europene (cu excepţia premierului spaniol Mariano Rajoy, n.r.), precum şi altora, ai unor state care nu fac parte din aceasta, să sprijine organizarea referendumului privitor la autodeterminarea regiunii, stabilit pentru 9 noiembrie, transmit joi agenţiile spaniole de presă.

Sprijinul le-a fost cerut acestor şefi de state şi de guverne prin intermediul unei scrisori redactate în special în engleză, dar şi în franceză, după cum indică postul public de televiziune din Catalonia, TV3. "Am încredere că pot conta pe dumneavoastră pentru a continua acest proces democratic şi paşnic", declară Mas în scrisoare. Aceasta a fost însoţită de un memorandum cu detalii asupra procesului de autodeterminare, data referendumului sau modul în care a fost acesta decis (şi cu sprijinul unor forţe politice din opoziţia de la nivel regional din Catalonia).

Această nouă iniţiativă a şefului guvernului local din Catalonia face parte dintr-o serie de măsuri luate pentru a acorda o perspectivă internaţională dezbaterii privitoare la declararea independenţei acestei comunităţi autonome spaniole. Recent, Artur Mas a acordat mai multe interviuri unor media internaţionale.

Şeful guvernului regional din Catalonia susţine, în scrisoarea menţionată, faptul că organizarea referendumului este sprijinită de cetăţeni şi va avea loc în cadrul legal din Catalonia şi Spania, indicând astfel că "nu există motive" pentru care aceasta ar putea să nu fie permisă. De asemenea, în scrisoare este subliniat şi faptul că au fost epuizate căile de dialog cu guvernul Spaniei, motiv pentru care şefului acestuia, Mariano Rajoy, nu i-a fost trimisă scrisoarea.

În plus, Mas mai arată şi faptul că voinţa Cataloniei este să rămână în Uniunea Europeană dacă şi-ar dobândi independenţa - iar această decizie de a rămâne în Uniune le va reveni guvernelor tuturor statelor membre. Mai mult, documentul arată că "nu este adevărat" că independenţa Cataloniei ar aduce după sine imediata excludere din Uniune şi aminteşte că această chestiune nu este prevăzută în mod special de tratate.

Filialele conservatorilor şi socialiştilor din Catalonia, precum şi formaţiunea minoritară Ciutadans au criticat scrisoarea transmisă de Artur Mas liderilor UE. În schimb, restul formaţiunilor politice din regiune au lăudat iniţiativa.

Referendumul programat de guvernul regional din Catalonia în 2014 este anticonstituţional şi nu poate avea loc, astfel că guvernul de la Madrid va depune toate eforturile pentru a evita ca atât catalanii, cât şi ceilalţi spanioli să fie afectaţi de o iniţiativă politică ce provoacă doar instabilitate şi fractură socială, a declarat Mariano Rajoy în ultima conferinţă de presă a anului ce tocmai s-a încheiat.

În pofida faptului că premierul Rajoy repetă astfel poziţia deja anunţată în urmă cu câteva săptămâni, anul 2014 va fi marcat de revendicările secesioniste şi de referendumul asupra statalităţii şi independenţei Cataloniei, convocat de guvernul regional în 9 noiembrie.

Un comentariu :

Riddick spunea...


Un stat normal ar dizolva acele partide care au iniţiat "chemarea" şi i-ar trimite în judecată pentru trădare pe semnatari.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Béla Markó, 2009: "România trebuie regionalizată, fostele regiuni trebuie restructurate şi să li se dea competenţe teritoriale. Nu este suficient să acordăm competenţe mai largi autorităţilor locale, trebuie făcută o nouă regionalizare în care Ardealul să fie o entitate distinctă, la fel şi celelalte regiuni istorice: Moldova, Muntenia, Dobrogea. Este posibil un al treilea pas, dacă vom ajunge la descentralizare şi regionalizare, împreună cu formarea autonomiilor. Un alt subiect de dezbatere este şi federalizarea, care pentru unii este ca un postav roşu, dar trebuie să vorbim despre asta şi vedeţi că eu vorbesc cu mare precauţie".

Béla Markó, 2015: "În urma refugiaților mă tem că se va întări nu Europa Unită, ci se vor întări statele naționale, pe care de-acum câțiva ani am sperat să le demolăm".

 

Postări populare: