29 decembrie 2013

Ce a "contestat" Băsescu la CCR ?!


Memorandumul prin care Rompetrol/KazMunaiGaz urma să primească o scutire de nişte datorii mai vechi a fost contestat pe fond la CCR de către PDL şi UDMR, fiind declarat constituţional. Mai apoi, acelaşi memorandum, aprobat prin votul parlamentului, este contestat de Băsescu sub aspectul inadmisibilităţii trecerii lui prin vot parlamentar (deci, contestare pe formă, nu pe fond).

Blatul USL-Băsescu-KazMunaiGaz (încheiat pe cârca noastră) nu a fost blocat. Echipa Băsescu de la CCR a respins contestaţia pe fond depusă de PDL privind memorandumul Rompetrol. Iar el a retrimis - de chichi - legea de aprobare înapoi la parlament, apoi - tot de chichi - a contestat doar "câteva observaţii tehnice pe conţinutul memorandumului". 
Băsescu: "Preşedinţia, neatacând pe fond conţinutul memorandumului, el rămâne valabil. Numai că domnul prim-ministru va trebui să şi-l asume cu toţi cei 400 de milioane de dolari care i-a făcut cadou companiei Rompetrol, va trebui să şi-l asume prin Hotărâre de Guvern dacă simte nevoia. Dacă nu, rămâne cu memorandumul şi-l pune în aplicare."
Şi iată motivarea CCR (publicată pe 21 decembrie), prin care i se dau indicaţii guvernului cum să mai piardă aiurea nişte sute de milioane de dolari:
„Decizia Curţii Constituţionale nu va produce niciun efect asupra existenţei, conţinutului şi efectelor juriduce pe care contractul de stat le produce între părţile semnatare”, arată Curtea, dându-i premierului şi soluţia rapidă pentru a-şi pune în practică ceea ce a negociat cu kazahii: hotărârea de Guvern. 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: