Memorandumul prin care Rompetrol/KazMunaiGaz urma să primească o scutire de nişte datorii mai vechi a fost contestat pe fond la CCR de către PDL şi UDMR, fiind declarat constituţional. Mai apoi, acelaşi memorandum, aprobat prin votul parlamentului, este contestat de Băsescu sub aspectul inadmisibilităţii trecerii lui prin vot parlamentar (deci, contestare pe formă, nu pe fond).
Blatul USL-Băsescu-KazMunaiGaz (încheiat pe cârca noastră) nu a fost blocat. Echipa Băsescu de la CCR a respins contestaţia pe fond depusă de PDL privind memorandumul Rompetrol. Iar el a retrimis - de chichi - legea de aprobare înapoi la parlament, apoi - tot de chichi - a contestat doar "câteva observaţii tehnice pe conţinutul memorandumului".
Băsescu: "Preşedinţia, neatacând pe fond conţinutul memorandumului, el rămâne valabil. Numai că domnul prim-ministru va trebui să şi-l asume cu toţi cei 400 de milioane de dolari care i-a făcut cadou companiei Rompetrol, va trebui să şi-l asume prin Hotărâre de Guvern dacă simte nevoia. Dacă nu, rămâne cu memorandumul şi-l pune în aplicare."Şi iată motivarea CCR (publicată pe 21 decembrie), prin care i se dau indicaţii guvernului cum să mai piardă aiurea nişte sute de milioane de dolari:
„Decizia Curţii Constituţionale nu va produce niciun efect asupra existenţei, conţinutului şi efectelor juriduce pe care contractul de stat le produce între părţile semnatare”, arată Curtea, dându-i premierului şi soluţia rapidă pentru a-şi pune în practică ceea ce a negociat cu kazahii: hotărârea de Guvern.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu