23 octombrie 2013

O strategie stranie


Un site al unor ţambalagii de-ai lui Ponta (Obiectiv.info) îl atacă (?) pe Căcărău. Mutarea asta va fi imitată şi de alţii.

O avanpremieră a "ruperii USL" ? O făcătură spre a-l arăta pe Căcărău-candidat-USL mai "patriot" ? ("tărăgănează revizuirea Constituţiei, deci - şi regionalizarea"), sau o lovitură preventivă contra unei posibile strategii PnL de a torpila revizuirea ? Fiindcă după ce ar trece revizuirea (cu minim 2/3 din voturi), PSD n-ar mai avea nevoie de PnL şi nici de o majoritate de 2/3 în parlament. Varianta a doua ar indica o prioritizare de către USL a alegerilor prezidenţiale, în detrimentul revizuirii, şi ar fi un semn al declinului său electoral.

Strategia este bazată pe presupunerea - falsă, cred eu - că electoratul vede ca pe ceva normal avizarea proiectului de revizuire de către Comisia de la Veneţia, care mai şi dă termene parlamentului când să încheie dezbaterile şi să-i trimită proiectul final.
Comisia de la Veneția îl avertizează pe Crin Antonescu 

Crin Antonescu a primit în aceste zile un avertisment cât se poate de serios din partea Comisiei de la Veneția.

Comisia de la Veneția a transmis prin vocea președintelui său, Gianni Buquicchio, că România trebuie să trimită Comisiei de la Veneţia ultima variantă de revizuire a Constituţiei în ianuarie 2014, dacă doreşte ca aceasta să poată fi adoptată pe parcursul anului viitor. Avertismentul președintelui Comisiei de la Veneția vine în contextul în care termenul inițial până la care partea română se angajase să transmită varianta finală a proiectului de modificare al Constituției către forul condus de Gianni Buquicchio a fost depășit.

După decizia CCR privind legea referendumului, procesul de modificare a Constituției a fost tras pe linie moartă, principalul responsabil fiind, bineînțeles, chiar președintele Comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu. Absorbit cu totul de campania electorală prematură în care a intrat în ultima perioadă, președintele PNL a abandonat cu totul proiectul de revizuire.

Mai mult, au existat chiar voci care au speculat că dezinteresul lui Crin Antonescu pentru continuarea acestui proces ar fi motivat în realitate de dorința de a păstra neschimbate pârghiile prezidențiale de putere, în perspectiva în care va câștiga în 2014 dreptul de a ocupa fotoliul de la Palatul Cotroceni. Iar această opinie pare să fie împărtășită inclusiv de către președintele Comisiei de la Veneția. [...]

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Béla Markó, 2009: "România trebuie regionalizată, fostele regiuni trebuie restructurate şi să li se dea competenţe teritoriale. Nu este suficient să acordăm competenţe mai largi autorităţilor locale, trebuie făcută o nouă regionalizare în care Ardealul să fie o entitate distinctă, la fel şi celelalte regiuni istorice: Moldova, Muntenia, Dobrogea. Este posibil un al treilea pas, dacă vom ajunge la descentralizare şi regionalizare, împreună cu formarea autonomiilor. Un alt subiect de dezbatere este şi federalizarea, care pentru unii este ca un postav roşu, dar trebuie să vorbim despre asta şi vedeţi că eu vorbesc cu mare precauţie".

Béla Markó, 2015: "În urma refugiaților mă tem că se va întări nu Europa Unită, ci se vor întări statele naționale, pe care de-acum câțiva ani am sperat să le demolăm".

 

Postări populare: