09 octombrie 2013

M-au descoperit europeiştii :)


(Citatul din Klaus apare pe coloana din stânga a blogului meu, îl reproduce mot-à-mot; de asemenea, referirea la „Reînnoire sau întoarcere?”, text de-al lui Klaus pe care l-am tradus; a aruncat p-acolo un ochi, e clar )

Ora Nouă:

Marius Stoian: Despre „europeism” şi pozitivarea istoriei

În atmosfera generală blurată din Europa, interese complexe fac posibilă reapariţia unui „conservatorism de grotă” înecăcios ca un trabuc la micul dejun, dar în spatele căruia se intuieşte aplombul şi viteza iederei care invadează un edificiu surpat. Virulent, atoate acuzator Vaclav Klaus aruncă dinspre Londra (Conservative Renewal Conference 2013) către Continent, discursul programatic: „Reînnoire sau întoarcere?”.
El indică “soluţia” desfiinţării Uniunii şi revenirea la statul naţional “deplin”, verificat în Istorie. Ar părea un eveniment de serie cu impact de zero virgulă ca atâtea altele. Şi, totuşi, prin structură, argumentaţie şi plasament, atacul fostului premier şi preşedinte ceh la adresa UE şi a filosofiei ei subiacente, poate constitui un catalizator precis al euroscepticismului. Specialiştii EQ vor sesiza potenţialul persuasiv al demersului. Klaus se poziţionează ca reper al “antieuropeismului” pe care-l încearcă să-l fixeze şi în ocazii anterioare celei descrise: “Principiul esenţial al prezentei metaideologii europene este post-democraţia, cu instituţii supranaţionale în locul vechilor instituţii democratice ale unui stat-naţiune bine definit şi suveran, promovarea tuturor “isme”- lor posibile, cum ar fi: multiculturalismul, feminismul, ecologismul, homosexualismul, ONG-ismul, politicile apolitice. Europeiştii cred (…) că proiectul făcut dinainte este întotdeauna mai bun decât un rezultat neprevăzut al interacţiunilor dintre cetăţenii liberi.”(“Ce este europeismul?).
Evident,”europeismul”-sesizaţi rezonanţa ironică a conceptului speculativ – ce pare un soi de dictatură a elitelor, va trebui să dea seama în viziunea politicianului ceh, pentru toate frustrările şi neîmplinirile unei Europe încă instabile economic, dar profund democratice în orice caz. În momente de confuzie, solidaritatea se frânge mai usor. Iluzia soluţiei individuale, autarhice, pare a face cu ochiul. Şi asemenea idei au şansa de a prinde. În acelaşi timp, la Bucureşti, Thierry de Montbrial, gânditor francez, lider Bilderberg încearcă, în sens contrar, înseninarea atmosferei: “Îi rog pe cei care ne ascultă să privim pozitiv construcţia europeană. Dacă fabricăm această Uniune va fi în folosul nostru al europenilor şi a restului lumii.(…)Sunteţi actori ai istoriei! Şi pentru viitor, interesaţi-vă mai puţin de trecut, de istorie. Este voinţa voastră, este în mâinile voastre!” Un îndemn cu sonoritate, nu-i aşa, naivă faţă de scepticismul care, în civilizaţia veştilor proaste, se vinde bine pe toate bursele! Ar părea că ne aşezăm în intriga unei conspiraţii, dar clivajul dintre cele două abordări are raţionale rădăcini culturale. Diferenţa rezidă şi din caracterul diametral opus al gestiunii psihologic-temporale şi a raportării la Istorie. Cu tot riscul, aş afirma că istoria, ca sumă de istorii naţionale, nu face bine construcţiei europene: fundalul este unul al diacroniei discordiei, al bâtei, spadei şi glonţului, nu al cooperării. Istoria Europei este, prin definiţie, o istorie a conflictelor. Perechi de popoare, state şi regiuni trăiesc în coadă de peşte a acestei provocări intelectuale, de a răvăşi arhivele în căutarea mărturiilor care să le aşeze deasupra vecinilor, indiferent ce conţinut ataşăm acelui deasupra. Înclin să cred, laolaltă cu Paul Veyne sau Lucian Boia că istoria nu va fi niciodată o ştiinţă, ci – am mai scris – o proiecţie a imaginarului social, fundamentată pe mituri şi aproape mereu filtrată ideologic. Imposibilitatea definirii istoriei ca ştiinţă face şi mai periculoasă dorinţa sesizabilă în multe arealuri a scrierii unei istorii oficiale naţionale, “legiferată” academic sau politic. Şi atunci, cum putem ajuta la eliberarea emoţiilor din creuzetul de montaj istoric, care duc inevitabil la scăderea entropiei angrenajului european? Eu cred că, un pas important ar fi trecerea de la istoria naţională distinctă, la istoria în contextul germinaţiei Europei: deparazitarea de interpretările exoftalmice, de apologetica fibrei pure şi nemuritoare a naţiunii în sine, clătirea de tonul polemic, anularea ideii de mănuşă aruncată sau de răspuns. O istorie pozitivată, nu pozitivistă. Ranforsarea opţiunilor de tip Klaus ne obligă la o accelerare a procesului. Generaţia Y trebuie să părăsească acest câmp minat.
*   *   *
Detalii aici:

10 comentarii :

Riddick spunea...

"Ranforsarea opţiunilor de tip Klaus ne obligă la o accelerare a procesului. Generaţia Y trebuie să părăsească acest câmp minat."

Your move, bilderbergs...


Ipochimenul dă pe faţă tărăşenia:

În sfârşit, se spune pe faţă: regionalizarea precede dispariţia statului naţional

Ora Nouă:

Marius Stoian: Regionalizarea românească şi marele proiect european

Rătăciţi în marele bazar cu amănunte tactice, în general politicienii nu văd în regionalizare un episod al Marelui Proiect European, care, într-un ciclu de câteva secole va dezmembra pentru a recompune o altă realitate antropo-geografică în termenii, acum futurişti, ai unei naţiuni europene cu “dialecte” naţionale de muzeu etnografic. [...]

http://riddickro.blogspot.ro/2013/10/in-sfarsit-se-spune-pe-fata.html

Crystal Clear spunea...

Domnului sereisto-sectant , nu-i mai plac banii noştri ( daţi la taxe) ca să ne apere .
Merge la un nivel superior, ne trădează, ne vinde ca sclavi ca să fie plătit din "fonduri europene"....

Asta este inaltă trădare şi trebuie pedepsitită ca atare.

Trebuie făcută plângere în instanţă.Asta dacă nu cumva şi instanţa este în aceeaşi sectă mafiotă

Riddick spunea...

Trădare, doar dacă e membru activ (acoperit sau nu) al vreunui serviciu, ori funcţionar de stat. Altfel - liber la lătrat.

Crystal Clear spunea...

Tupeu globalisto-stângisto-mafiot !

Crystal Clear spunea...

Orice cetâţean român care acţionează împotriva statului ( inclusiv prin propagandă scrisă) este vinovat de trădare

Riddick spunea...

E mai greu de obţinut verdict, o bagă la "opinii".

Crystal Clear spunea...

Deta vorbesc de consditia ca cel care judeca sa nu fie "sectant".
"Opinia" intr-un ziar de mare tiraj e deja propaganda anti Romania

Riddick spunea...

Este evident că despre asta e vorba, dar juridic au portiţe. Presupunând c-am avea o Justiţie "care s-ar ocupa"...

Anonim spunea...

Citeste si da mai departe !!!
http://stareanatiunii.com/vezi-manualul-de-autonomie-al-transilvaniei-video.html

Riddick spunea...

Dacă trece regionalizarea cu >= 12 regiuni, avem "Ţinut Secuiesc" în Constituţie, şi

Dacă se menţine legea electorală cu un singur tur, UDMR va controla "ţinutul secuiesc extins" (CV-HR-MS-BV)

http://riddickro.blogspot.ro/2013/09/daca-se-mentine-legea-electorala-cu-un.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: