09 august 2013

Lămuriri date de Remus Cernea. "Dreapta" tace.Comunicat al lui Remus Cernea, în legătură cu "vizita neautorizată" a unor parlamentari români în Republica China ("Taiwan"):


România recunoaşte oficial Taiwanul ca entitate economică şi comercială în baza apartenenţei ţării noastre la Uniunea Europeană

Întrucât se pare că persistă încă o serie de confuzii, iar reacţiile unor oficialităţi române de ieri privind vizita efectuată de patru deputaţi în Taiwan ignoră realităţi importante care ţin de statutul ţării noastre de membru al Uniunii Europene, voi face o serie de precizări suplimentare, necesare în contextul de faţă:

1. România recunoaşte Taiwanul ca entitate economică şi comercială în baza statutului ţării noastre de membru al Uniunii Europene. În documentul pe care îl citez mai jos, Uniunea Europeană afirmă, printer altele, şi faptul că: 'The EU does recognise Taiwan as an economic and commercial entity: Taiwan is the EU's 4th largest trading partner in Asia and the EU is both Taiwan's 4th largest market and its largest source of foreign investment.

Exchanges also take place in sectors such as research and technology, information society, education and culture, fisheries, environment, climate change, intellectual property rights and standards and norms.

Bilateral consultations are held every year to ensure coordination and coherence of these activities and to discuss issues of concern for both sides.'

Poziţia Uniunii Europene în această privinţă poate fi consultată pe site-ul official, aici: http://eeas.europa.eu/taiwan/

Aşadar, ca deputaţi în Parlamentul unei ţări membre a entităţii politice Uniunea Europeană care recunoaşte o altă identitate economică şi comercială, Taiwanul, am avut deplina îndreptăţire de a efectua o vizită de informare la Taipei.

De asemenea, indiferent de ceea ce ar spune reprezentanţi ai autorităţilor române sau ai altor state, avem deplina îndreptăţire politică de a efectua şi alte noi vizite în Taiwan pentru a ne întâlni acolo cu oricine dorim.

Este o atitudine nepotrivită, de oriunde ar veni ea, aceea de a sugera în vreun fel restricţionarea drepturilor noastre cetăţeneşti de a vizita Taiwanul şi drepturile noastre politice de a avea opinii şi iniţiative şi a deschide un dialog, în calitate de deputaţi, pe orice temă şi cu oricine considerăm de cuviinţă. Personal îmi voi apăra aceste drepturi în orice fel de circumstanţe.

2. Atunci când Ministerul de Externe afirmă că 'MAE dezavuează deplasările unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezintă aparenţa unor misiuni oficiale, în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român. În continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor instituţiilor româneşti, în mod oficial, de către Ministerul Afacerilor Externe în perioada următoare.', el lasă impresia că nu cunoaşte poziţia oficială a Uniunii Europene de recunoaştere a Taiwanului ca entitate economică şi comercială sau că o ignoră.

Voi solicita săptămâna viitoare, printr-o scrisoare oficială către Comisia Europeană, reiterarea poziţiei oficiale a UE cu privire la raporturile UE cu Taiwanul şi voi transmite, ulterior, răspunsul către MAE şi Camera Deputaţilor. De asemenea, alături de ceilalţi colegi cu care am vizitat Taiwanul, voi elabora un raport în care vom preciza concluziile discuţiilor avute în Taiwan şi vom propune o serie de forme de colaborare între România şi Taiwan în plan economic, comercial, turistic, ştiinţific, cultural dar şi pe alte planuri.

3. Vizita noastră în Taiwan a vizat exclusiv realizarea unei informări şi stabilirea unui dialog care să deschidă calea unor posibile forme de cooperare economică, culturală, ştiinţifică, turistică, de securitate aeriană şi pe alte planuri. Nu a fost pus în nici un fel în discuţie principiul 'o singură Chină', şi nici deschiderea unei ambasade.

România trebuie să dezvolte relaţii foarte bune cu China. Dar dezvoltarea unor relaţii economice cu Taiwanul reprezintă o temă complementară, nu antagonică.

19 ţări membre ale Uniunii Europene au deja reprezentanţe economice ale Taiwanului. Germania are chiar 4 astfel de reprezentanţe, la Berlin, Hamburg, Frankfurt şi Munchen. Relaţiile dintre China şi Germania nu au fost nicicum afectate din cauza acestui lucru... Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia au deschis acum câţiva ani reprezentanţe economice ale Taiwanului, beneficiind între timp, fiecare, de investiţii de sute de milioane de euro.

http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_China_diplomatic_missions

Mai mult, China a semnat un acord economic cu Taiwanul în 2010:

http://en.wikipedia.org/wiki/Economic_Cooperation_Framework_Agreement

În plus există numeroase alte acorduri între China şi Taiwan care acoperă o plajă foarte largă de teme. China, Hong-Kong şi Macao au reprezentanţe economice în Taiwan. Rusia, de asemenea...

Consider însă că este în interesul României să fie deschisă o reprezentanţă economică şi culturală care să faciliteze inclusiv schimburile comerciale şi investiţiile între România şi Taiwan.

Sunt de părere că tema va trebui tratată cu responsabilitate, înţelepciune politică şi pragmatism, iar reacţiile publice ale autorităţilor române ar trebui să denote rafinament diplomatic şi privire în perspectivă. Or, o astfel de atitudine presupune lăsarea unei porţi deschise pentru dialog şi cooperare ulterioară. Reflexul de a reprima un deputat, pentru simplul fapt că a vizitat Taiwanul, sper să fie înlocuit de o abordare care să urmărească interesul ţării noastre de a dezvolta relaţii bune atât cu China, cât şi cu Taiwanul, pe modelul deja funcţional al majorităţii partenerilor noştri din UE şi NATO.

Remus Cernea

Deputat

Partidul Verde

12 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Uite asa castiga Remus Cernea, ca imagine ,in timp ce "dreapta" inca isi pune intrebari existentiale

Riddick spunea...

"Dreapta" se bate pentru un segment electoral deja alocat PSD-ului, dacă utilizează clișee tip "prietenia româno-chineză".

Anonim spunea...

Tare redusi mai sintem ??? Ne mai poate cineva considera ca fiind normali la cap daca sintem cu izmenele rupte in cur si, pe linga scuipatii aruncati de peste 20 de ani catre Moscova,acum ne scarpinam unde nu ne maninca si fata de China !
Nu ignora China mari puteri ale Lumii si noi ii dam cu tifla Beijingului !!!
Sintem dementi si ne meritam soarta care, fata de cit de nepricopsiti sintem, e prea buna !

Crystal Clear spunea...

Situatia asta arata ce bine se confunda "dreapta de PPE " cu stanga...
Penibil

Riddick spunea...

Cine "dă cu tifla Chinei (populare)", şi de ce ar trebui să ne îngrijoreze chestia asta ? Ce mama dracului o mai fi şi China asta, de ar trebui ţinut cont de ce vrea ea şi ce nu ?! Din ăia "20 de ani" scade măcar mandatele lui Ilici (11 ani).

PPE este complicele eurosocialiştilor:

The Marxist-Masonic cabal who control Europe would seem to be extremely confident that their plan to create a ‘New World Order’ is progressing very nicely.

http://riddick2.blogspot.ro/2013/08/wagner-siegfried-marx-and-new-world.html

Crystal Clear spunea...

Foarte bun linkul de mai sus !

Trebuie neaparat tradus articolul
( poate gasesc ceva timp )

Anonim spunea...

Pai , eu nu am zis sa nu dam cu tifla Chinei ! Dimpotriva, fiindca in curind , dind cu tifla Chinei vom da cu tifla licuriciului pe care prima il va cumpara la kilogram, metro patrat, picior patrat si ce or mai vrea muschii lor. Atunci vom vedea pe pro-licuricii actuali cum schimba macazul si vor linge in alta parte !

Riddick spunea...

Aiurea. Ce, Obama va sta pe veci la Casa Albă ?! Stai să vezi alegerile parţiale pentru Congres, de la anul (noiembrie), că vor pierde Democraţii majoritatea. Se-nvârte roata, e posibilă chiar demiterea lui Obama (aproape de asta ajunsese şi Nixon, dar a demisionat).

Riddick spunea...

Aiurea. Ce, Obama va sta pe veci la Casa Albă ?! Stai să vezi alegerile parţiale pentru Congres, de la anul (noiembrie), că vor pierde Democraţii majoritatea. Se-nvârte roata, e posibilă chiar demiterea lui Obama (aproape de asta ajunsese şi Nixon, dar a demisionat).

Anonim spunea...

Voi nu v-ati prins. Cernea nu a plecat de capu lui. Dar cum telefoanele nu prea merg bine la VICTORIA noi trebuie sa deducem initiativele TONTEI(fan MAO ZEDONG). Voi ati uitat de lobby-ul facut de pastaie cu haremul lui de analfabete. Cind sustinea sus si tare ca ar fi bine ca soldatii chinezi sa poposeasca pe la CAZINOUL lui. Cinei fetita de servici la spalat putina? CERNEA. Asa ca du acuzati si voi ca alti. Asa e cind nu se pune mana pe par ca "domnisoarele" din parlament.

Anonim spunea...

Erata 1 Asa ca de ... si 2 ... mana pe par pe "domnisoarele"...
Nota
Creieru uman gindeste mai repede decit poate scrie(corect).

Riddick spunea...

:)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alianţa România Dreaptă /A.R.D., alegeri 2012 (punct din programul de guvernare ): “Sprijinirea ideii întăririi unității politice a Uniunii Europene, inclusiv în punerea bazelor creării Statelor Unite ale Europei (SUE)”

Postări populare (nu P.P.E. !):