12 august 2013

Ar putea funcţiona un plan UE de discreditare a lui Viktor Orbán şi a Fidesz ? Tip "Haider - FPÖ"


La ideea asta mă duce vorba lui EuroBăse, "Ungaria a devenit un focar de instabilitate, România îşi va asuma [foarte rapid, alături de alte state] leadership-ul punerii la punct a Budapestei", apărută în contextul declaraţiilor liderului Jobbik şi al reacţiei MAE ungar.

Se face o confuzie voită între declaraţiile unor reprezentanţi ai guvernului ungar (care, în esenţă, au cerut pentru minoritatea ungară cam ceea ce cere şi guvernul român pentru cea română - mai puţin chestiuni precum autonomia şi drepturile colective), şi declaraţiile unora din opoziţie, precum şeful Jobbik, Gabor Vona. Jobbik a votat împotriva investirii guvernului Fidesz condus de Viktor Orbán şi împotriva noii constituţii a Ungariei, nu se poate afirma nici măcar că ar asigura majoritatea parlamentară, în condiţiile în care Fidesz împreună cu un alt partid mai mic (creştin-democrat) au peste 68% din mandate.

Nu pot să nu remarc oportunitatea de a folosi declaraţiile lui Vona pentru a se dezvălui un posibil "plan de acţiune" (= de discreditare) de acelaşi tip ca acela folosit contra politicianului austriac Jörg Haider (unii susţin că acolo ar mai fi fost şi "un alt fel de plan").

Cum scriam aici:
Viktor Orbán din Ungaria este o problemă pentru ei, dar nu mai poate fi atacat cu tacticile cu care era atacat acum 10 ani Jörg Haider în Austria. În schimb, trece drept normalitate coabitarea socialisto-PPEistă, după cum vedem în cazul Greciei, unde și-au asigurat o falsă majoritate prin legea electorală trucată.

Uniunea Europeană încerca să preseze în mod inutil Austria pentru că, atunci când ai economia Austriei, discursurile devin formale. Problema a fost rezolvată de preşedintele Austriei de la acea vreme, care era o persoană ce nu prea apărea la televizor. În acel moment, el l-a chemat pe Jörg Haider, liderul extremei drepte, şi a avut loc o discuţie în care i-a spus că pentru binele Austriei „dumneata nu trebuie să formezi guvernul". El trebuia să formeze guvernul pentru că avea majoritatea. I-a cerut să se retragă şi Haider s-a retras. Astea sunt momentele în care preşedintele intervine! El intervine în momente de criză. - Emil Constantinescu, justificând stereotipurile utilizate de UE în cazul partidelor şi politicienilor neconvenabili (non-europeişti).

5 comentarii :

Riddick spunea...

Viktor Orbán a refuzat propunerile guvernului Boc de a se organiza şedinţe de guvern comune româno-ungare (a refuzat de mai multe ori, că idioţii insistau !), cum mai erau pe vremea lui Tăriceanu şi a guvernului socialist Gyurcsany.

Ponta n-ar zice ba, dacă ar mai fi socialiştii la putere în Ungaria, dovadă că a fost de acord cu şedinţe comune de guvern cu socialiştii bulgari.

Crystal Clear spunea...

In ce joc murdar se baga Basescu !
N-as fi crezut ca accepta chiar asa ceva .
Mereu descoperim ca e mai rau decat ne asteptam

Vin vremuri foarte ,foarte grele ..

Riddick spunea...

Eu zic că dacă nu era ceva convenit "de sus" nu folosea expresia "alături de alte state". A şi ieşit "MRU" cu declaraţie că "aşteaptă iniţiativele anunţate".

Dacă Orban scoate Ungaria din UE (mă aştept s-o facă după alegerile de la anul), dispare continuitatea teritorială între estul şi vestul UIE - adio Schengen, Cerul Unic European şi alte asemenea aberaţii.

Riddick spunea...

"Nu folosea expresia" - e şi prost, i-o ia gura pe dinainte, deşi se dă mare şmecher.

Crystal Clear spunea...

Da, se vede de la o posta ca e lucratura cusuta cu aţa alba...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: