28 februarie 2013

Ilie Şerbănescu : Nu vreun sacrificiu pentru foloase viitoare, ci doar un jaf halucinant !


Nu este greu a sesiza ca, prin aceasta liberalizare impusa din afara, romanului in calitate de consumator i se interzice de fapt sa beneficieze cu ceva din imprejurarea ca Dumnezeu le-a lasat romanilor si nu altcuiva niscai resurse. Romanul este condamnat sa plateasca pe gazele proprii acelasi pret ca si cum le-ar importa din Rusia, si asta numai pentru ca alde Germania, careia nu i-a lasat Dumnezeu niste gaze in subsol, le ia din Rusia. Scarboasa solidaritate cere Germania Romaniei! De ce nu generalizeaza Germania salariile sale in Romania, punand firmele germane sa plateasca si in Romania salariile de acasa, ci doar preturile sale?! Si toate acestea, dl Ponta le preia cu zambetul pe buze!


FMI si Comisia de la Bruxelles au folosit acordul de imprumut cu Romania nu numai pentru a infeuda financiar poate pe vecie tara, dar si pentru a-i baga pe gat asa-numita pompos liberalizare a pietei si preturilor in energie, de fapt, la o analiza atenta, o banala, dar distructiva crestere a preturilor in acest sector vital, cu consecinte absolut dramatice: letale pur si simplu pentru bruma de economie romaneasca ce mai exista in Romania; letale pur si simplu pentru ramasitele clasei mijlocii, care au supravietuit crizei; letale pur si simplu pentru controlul national ce se mai mentinea ca un firicel de ata intr-un segment al economiei!

Prin aceste consecinte este vorba poate de cea mai neagra pata din istoria economica a Romaniei postdecembriste. Este, prin consecinta, la concurenta cu asa-zisa privatizare a Petrom de catre guvernul Nastase (privatizare un fel de a spune, pentru ca Petrom a fost transferata de sub controlul statului roman sub controlul statului austriac!) si cu scoaterea de catre dl Isarescu din detinere nationala a practic intregului sistem bancar. Desi mai concureaza si dl Tariceanu, care, dupa ce a incasat banii pe BCR si i-a fituit, a mai vandut si viitorul, instrainand perimetrele de exploatare petroliera din Marea Neagra inainte ca acestea sa fie atribuite Romaniei de Curtea Internationala de la Haga!

Noua tragedie este asumata cu zambetu-i zeflemitor pe buze de dl Ponta! Implicit de alianta politica ce il sprijina parlamentar ca prim-ministru! Intr-un fel bizar si sfidator! Acest lucru si-l putea asuma, precum a si facut-o, PDL, un partid fara trecut si ramas fara electorat, deci cu nicio responsabilitate. Dar nu o alianta politica formata, pe de o parte, dintr-un partid istoric care a pus umarul la edificarea tarii sub deviza "prin noi insine", iar, pe de alta parte, dintr-un partid - altfel cel mai mare din Romania - care se autoprezinta ca apartinand celor multi si necajiti. Pe cine o tot lua-o in zeflemea dl Ponta, caci celor de la Bruxelles apare ca nu mai stie ce sa faca sa le intre in voie?!

In Romania, liberalizarea este "out of question"

Liberalizarea este posibila si are sens daca exista mai multi producatori si acestia sunt in concurenta. Nu este deloc situatia de pe piata energiei! Caci aici, peste tot in lume, exista doar cativa producatori, cu pozitii monopoliste care, indiferent daca se recunoaste sau nu, se inteleg asupra preturilor si politicilor urmate. In energie, peste tot in lume, este nu concurenta libera, ci politica si infruntari de putere! In Romania, liberalizarea este "out of question"! Pe piata petrolului exista un singur producator (care este strain), pe piata gazelor sunt doi (unul roman si altul strain), iar pe piata electricitatii este practic tot unul singur (statul), care produce in gama termo, hidro si nucleara; aceste productii difera si din punctul de vedere al tehnologiilor si din punctul de vedere al costurilor, neputandu-se in mod obiectiv afla in concurenta in masura in care de toate este nevoie pentru acoperirea consumului.

Despre ce fel de liberalizare poate fi vorba in asemenea conditii? De nici o liberalizare. A inventat insa una Comisia de la Bruxelles si au sustinut-o cei de la FMI. Liberalizare care nu porneste, cum ar fi firesc, de la preturile de productie (caci nici n-ar fi posibil), ci de la ultima veriga a lantului, respectiv de la preturile de consum. Mai concret, se pretind, asa nitam-nisam, preturi mai mari consumatorilor! Si anume cu cat mai mari?

Iata, de pilda, la gaze: consumatoriilor li se cere sa nu mai plateasca un pret legat de costurile de exploatare pe plan intern, ci pretul in caz de import, in speta pretul gazelor importate din Rusia. Mai precis, un pret de trei ori mai mare! In folosul cui? In folosul celor ce incaseaza banii de la consumatori. Respectiv, distribuitorii! Cum dracu' se face dar toti distribuitorii, precum capusele, sunt straini: austriecii de la OMV si Petrom, ungurii de la MOL, kazahii de la Rompetrol, italienii de la Agip in distributia de carburanti; francezii de la GDF si nemtii de la E.On in distributia de gaze; italienii de la Enel, din nou nemtii de la E.On, cehii de la CEZ in distributia de electricitate!

Si cum se face ca mai toti sunt nu privati, ci companii de stat: OMV, GDF, E.On, Enel, CEZ! Evident, daca liberalizarea s-ar face incepand cu veriga productiei, banii din cresterea preturilor ar fi luati de producatori si, vai!, ar reiesi - blasfemie! - ca statul este rentabil si profitabil. Daca insa liberalizarea este impusa invers, banii sunt incasati de capitalul strain si statului roman i se probeaza inca o data ineficienta si lipsa de performanta. Si, toate acestea sunt acceptate si girate de guvernul USL cu dl Ponta zambitor!

Nu este greu a sesiza ca, prin aceasta liberalizare impusa din afara, romanului in calitate de consumator i se interzice de fapt sa beneficieze cu ceva din imprejurarea ca Dumnezeu le-a lasat romanilor si nu altcuiva niscai resurse. Romanul este condamnat sa plateasca pe gazele proprii acelasi pret ca si cum le-ar importa din Rusia, si asta numai pentru ca alde Germania, careia nu i-a lasat Dumnezeu niste gaze in subsol, le ia din Rusia. Scarboasa solidaritate cere Germania Romaniei! De ce nu generalizeaza Germania salariile sale in Romania, punand firmele germane sa plateasca si in Romania salariile de acasa, ci doar preturile sale?! Si toate acestea, dl Ponta le preia cu zambetul pe buze! Romanii vor saraci si mai mult, iar cateva companii straine, bine tintite, isi vor umple buzunarele complet pe nedrept si fara absolut vreun merit. Ceva halucinant! Fara precedent in istoria moderna. O japca integralista de tip colonial, din cea mai neagra perioada a colonialismului oficializat! O jefuire fara perdea!

Intelegem bine de ce FMI si Comisia de la Bruxelles au putut sustine asa ceva. Pentru ca, in mod jenant, au ajuns agenti de vanzari, brokeri cum se spune astazi, ai unor companii private din Occident, ale caror sambete le poarta pe aici si pe aiurea si ale caror interese le promoveaza pe spinarea unor nenorociti. Romanii, in mod evident, nu se aleg nici pe termen lung cu ceva din aceasta falsa liberalizare. Nu este vreun sacrificiu pentru foloase viitoare, ci doar un simplu jaf. Jaf acum, jaf pe vecie!

4 comentarii :

Gogu spunea...

Nenea sata ma turbeaza ! Pai de ''recapitulari'' sinistre avem noi nevoie sau de REACTII !!! Sau vrea sa ridice temperatura ?! Oricum, sa ne spuna CE E DE FACUT nu ca ne-am luat-o pe vecie, ca asta stim, stim si responsabilii, stim tot !
Ce e de facut,maestre, ca trebuie sa stiti de vreme ce ati fost revolutionar ! Si daca ati fost, sinteti si raspunzator, impreuna cu altii, desigur ! Ca pina acum 1 - 2 ani(sau putin mai mult) nu prea vorbeati asa !!! Ce ati zice de o noua revolutie !!!

Riddick spunea...

Da, am sesizat şi eu că nu dă soluţii. Ba chiar uneori pare că vrea să inducă ideea că dezastrul va fi permanent.

Anonim spunea...

ANRE doarme somnul de veci. A verificat vreun furnizor sa constate modul fraudulos si abuziv de reflectare a consumrilor de gaz in facturile romanilor? EON tg.mures, de pilda, considera consumul ultimei luni din trimestru ca si consum al intregii perioade de regularizat (90 zile). Regularizarea pe care o face EON o face in baza unui regulament intern, regulament intern de care nu a auzit nici dracu, nici macar titularul contractului de furnizare.

Riddick spunea...

Mai mult - s-a legiferat posibilitatea de exportare a gazelor naturale din producţia internă, în condiţiile în care necesarul de gaze al României este asigurat parţial din import, iar zăcămintele pierd treptat presiune (se epuizează).


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Traian Băsescu, 2011: "Am făcut o trecere în revistă legată de problemele Uniunii Europene şi eu am susţinut nevoia unei mult mai puternice integrări şi nu mă jenez să reiau teza nevoii de a crea Statele Unite ale Europei. Mai mult, am subliniat faptul că nu avem timp de tergiversări şi calendarul unor decizii importante trebuie să fie foarte strâns".

Traian Băsescu, 2011: "Clasa politică este incorectă în Europa de la căderea comunismului, de 20 de ani. Oamenii politici europeni nu au ştiut când să se oprească şi şi-au îndatorat statele pentru a creşte pensiile, salariile, programele sociale. Soluţia în momentul de faţă în Europa este o integrare - Statele Unite ale Europei. Nu poţi să faci politică fiscală când politicile fiecărui stat sunt diferite".

Traian Băsescu, 2011: "Din păcate, întârzierea nu va folosi nimănui. Nu putem lăsa această misiune următoarei generaţii de politicieni. Trebuie să avem curaj s-o facem acum şi să începem să vorbim despre Statele Unite ale Europei. Dar nu numai să vorbim. Trebuie să le proiectăm şi să avem forţa politică, fiecare la noi acasă, să convingem cetăţenii că aceasta este soluţia".

Postări populare (nu P.P.E. !):