Ponta, în 2011, la conferinţa PES de la Atena:
Ponta, în noiembrie 2012:
"Problema nu este moneda euro, ci dacă în Europa există, în continuare, voinţa continuării proiectului european. România îşi păstrează ca obiectiv fundamental intrarea în zona euro, dar trebuie să fie pregătită din toate punctele de vedere pentru a nu întâmpina dificultăţi, aşa cum au întâmpinat alte state. Cred că România trebuie să intre în zona euro cât mai curând, la momentul la care suntem pregătiţi."
Ponta, azi:
"Vom continua păstrarea măsurilor de reparare a inechităţilor sociale. Mă refer la faptul că avem alocaţi banii pentru salarii şi pentru pensii. În acelaşi timp vreau să spun adevărul: anul 2013 nu permite şi noi creşteri de salarii sau de pensii. Am reparat ceea ce s-a tăiat în 2010, dar ar fi nesustenabil, ar fi neserios din partea noastră să vorbim în 2013 de creşteri suplimentare de salarii în zona bugetară şi de pensii.''
"Pentru prima dată după 2007 ne-am încadrat într-o limită de deficit de 3% din PIB, creându-se premisele de ieşire a României din procedura de deficit excesiv."
Un comentariu :
Poate nu toată lumea înţelege : deficitul mic împiedică dezvoltarea, nefiind bani de investiţii ("creşterea pe datorie"). Asta nu înseamnă că orice deficit poate fi alocat dezvoltării, există guverne care toacă banii inutil.
Franţa şi Germania (şi alţii) au încălcat deliberat până prin 2007 "criteriile de la Maastricht" (limita de deficit), asigurându-şi dezvoltarea. Cu noul tratat de uniune fiscală (ratificat de România), un stat care ar intenţiona acest lucru ar primi sancţiuni din partea UE.
Trimiteți un comentariu