30 decembrie 2012

"Piaţa internă" a împrumutat statul în 2012 cu circa 15 miliarde de euro (în echivalent)


Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a împrumutat în anul 2012, de pe piaţa internă, peste 58 de miliarde de lei, prin licitaţii de titluri de stat - certificate de trezorerie cu discount şi obligaţiuni benchmark, cu 13% peste totalul împrumuturilor de acest tip din anul 2011.

În 2012, Trezoreria Statului a reuşit să atragă tot de pe piaţa internă peste 763 milioane euro, mai puţin faţă de suma împrumutată în 2011, de 1,4 miliarde euro. De pe piaţa externă, MFP a atras anul acesta 2,25 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari.

În 2013, titlurile de stat scadente, care trebuie refinanţate, însumează 46,8 miliarde lei, denominate în lei şi în euro. MFP a anunţat deja că în ianuarie 2013 vrea să împrumute de pe piaţa internă 4,6 miliarde lei, iar pe ansamblul primului trimestru din 2013 volumul indicativ al împrumuturilor prin titluri de stat este de 18-20 miliarde lei.


Ce nu se spune clar e că "piaţa internă" înseamnă bănci (străine !) şi nu persoane fizice, care au fost EXCLUSE prin lege de la cumpărarea de titluri de stat. Cum să aibă acces "prostimea" la plasamente financiare peste nivelul dobânzii bancare ?


Nici 3% din titlurile de stat in lei nu se afla in detinerea unor persoane fizice romane. Si aceste detineri sunt de fapt la marginea legii, prin intermediere bancara, pentru ca nu exista posibilitatea legala de a se cumpara titluri de stat de catre persoane fizice.

De ce?! Simplu: in Romania, in scopul aservirii grotesti fata de bancile straine, posesorii de bani nu pot imprumuta direct statul, ci trebuie s-o faca doar prin intermediul bancilor (bineinteles straine), astfel incat acestea sa prospere pe seama tuturor. Eventualii posesori isi depun banii in banci si acestea imprumuta guvernul in contul unor titluri de stat, ingrasandu-se fara riscuri, caci acorda dobanzi derizorii la depozite, dar percep dobanzi exorbitante la credite.

De trei ani de cand, in contextul crizei, bancile straine au incetat sa aduca bani de afara pentru finantare locala, acestea prospera in continuare pe seama insidiosului mecanism respectiv, fara grija de a mai credita economia reala, care nu are nimic altceva de facut decat sa se prabuseasca.

Atata doar ca in hora au intrat si banii imprumutati de la FMI, care, in cea mai mare parte, au mers la BNR si BNR i-a pasat bancilor straine din Romania pentru ca acestea sa imprumute statul. Nu exista ungher din biata economie din Romania - si titlurile de stat in lei sunt doar unul dintre unghere - in care tragedia aservirii fata de capitalul strain sa nu faca ravagii!

Un comentariu :

Riddick spunea...

2009 (!): Cum pot cumpara persoanele fizice titluri de stat

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/cum-pot-cumpara-persoanele-fizice-titluri-de-stat-4641372/


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Petru Dumitriu, 2002,(interviu: "Eu propun federalizarea României"):
- Domnule Petru Dumitriu, am auzit o teză a dv. privind "federalizarea" României (teză care v-a atras şi o anume răceală din partea unei importante redacţii literare bucureştene). În ce constă această idee?
- E simplu. Eu propun să se facă un parlament la Iaşi, unul la Cluj, unul la Craiova, unul la Timişoara şi unul (al Munteniei) la Bucureşti sau Tîrgovişte, plus cel naţional la Bucureşti. Ăsta e sistemul american, sistemul elveţian, sistemul german. Şi eu văd că America e ţara conducătoare a omenirii azi!
- Adică să facem "landuri"...?
- Sau cantoane, ca-n Elveţia. Dar de ce "landuri"? "Ţări": Ţara Ardealului, Ţara Moldovei...

- Riscante opinii.
- De ce riscante? Ce, o să se rupă-n bucăţi? Ce, sînt tîmpiţi?

Postări populare (nu P.P.E. !):