Pe măsură ce se apropie "inaugurarea" lui Trump, şobolănimea propagandei RO este tot mai plouată şi îşi ascunde tot mai greu ostilitatea faţă de el. Asta arată ceva foarte important: "centrul lor de comandă" nu este în zona guvernamentală SUA (acum, acolo "se întâmplă ceva").

27 decembrie 2012

Democraţia post-naţională, ca lozincă tembelă, dar periculoasăGuy Verhofstadt este liderul grupului europarlamentar ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, la care este afiliat PnL - "mare" partid "naţionalist", n'aşa ?), şi fondator al Grupului Spinelli (un grup de lobby eurofederalist).

Dintre declaraţiile sale mai recente se pot remarca unele precum "Identitatea naţională este un concept criminal care poate duce în cele din urmă către camerele de gazare" sau "Este un eveniment fondator la fel de important precum faimoasele scrieri ale lui Marx și Engels" (despre cartea-manifest al cărei coautor este, împreună cu eurocomunistul Daniel Cohn-Bendit).  

Un interviu al lui Verhofstadt pentru Libération a fost tradus la cotidianul.ro. Iată pasajele cele mai relevante (comentariile mele cu roşu):
ne imaginăm un moment că nu exista Parlamentul European care să decidă politicile Uniunii, ci avem 27 de parlamente naţionale, pentru că aşa ar fi mai democratic. Dacă acestea nu sunt de acord, ce facem ? Putem să ne închipuim că SUA ar fi conduse de 50 de parlamente ale statelor ? [SUA este un stat federal ! care are la bază o naţiune ! UE nu este aşa ceva !] Dacă “small is beautiful”, atunci nu ar trebui să ne oprim doar la nivelul naţional, ar trebui să întrebăm regiunile, comunele, cartierele… Or nu o democraţie de cartier va conduce Europa. [dar oare va fi totuşi o democraţie, aceea care ar conduce "Europa" ?] 
În sistemele noastre politice [încă democratice ! măcar formal], aceste elite sunt principalele obstacole în calea împlinirii Europei. Ele se ascund în spatele opiniei publice pentru a refuza federalismul. [pe care îl refuză opinia publică ! iată : ai recunoscut !] Dacă este cazul, ele trebuie să-şi convingă cetăţenii: dacă cedăm elemente de suveranitate la nivel european, este în beneficiul poporului, pentru apărarea modelului nostru social şi al intereselor noastre într-o lume globalizată, pentru a reechilibra balanţa de putere la nivel mondial. [dar "ar putea fi cazul" şi să nu-i convingă, ci să le impună, n'aşa ?! de fapt, asta susţii !] Ascunzându-se în spatele zidului opiniei publice, elitele încearcă să nu cedeze ceea ce nu le place să cedeze.
Criza în care ne aflăm ar putea să dureze zece ani şi este singurul mod de a convinge că avem nevoie de un salt federal. Realităţile vor obliga guvernele să se mişte: Germania trebuie să accepte solidaritatea, iar Franţa trebuie să-şi cedeze suveranitatea. Cu Daniel Cohn-Bendit, în cartea noastră “Pentru Europa. Manifest pentru o Europă postanaţională”, am reuşit să propagăm ideea că la nivel naţional suveranitatea nu mai poate însemna mare lucru. [s-o credeţi voi ca aţi "reuşit"...]

Am răspuns suveraniştilor care pretind că-şi pot apăra cetăţenii la nivel vocal. Credeţi că Franţa îi va convinge pe chinezi sau pe indieni să adopte reguli de protecţia mediului şi sociale sau că îi va convinge pe americani să regularizeze finanţele mondiale ? [te pomeneşti că-i va convinge "SUE"...] Vă rog să observaţi că puterile care vor domina secolul XXI sunt multiculturale şi deja structurate la nivel continental. Provocarea pentru Europa este de a se organiza la acest nivel, pentru a face presiuni asupra lumii globalizate şi pentru a relua modelul multiculturalist pe care l-am distrus în secolul XX.

Trebuie să medităm la trecutul oraşelor antice greceşti, care nu au fost naţiuni, ci oraşe divizate şi care se credeau eterne. Ele nu au rezistat Imperiului Roman. [a, şi Imperiul Roman a rezistat ceva mai mult, da-da-da...] Federalismul este un spaţiu public care va crea condiţii ce vor permite comunităţilor europene să se amestece din nou. [dacă vor; n'aşa ?! că poate nu vor !]

5 comentarii :

Riddick spunea...

Să însemne oare apariţia unui astfel de articol o schimbare de linie a mass-mediei pro-USL ? (care era critică la UE, deşi critica se limita la relaţia UE-Băsescu). De văzut în continuare...

Crystal Clear spunea...

Înfricoşător.

Riddick spunea...

E bine de ţinut sub observaţie acest tip de delir.

Crystal Clear spunea...

Ai citit asta?
Majuru scrie tot la Cotidianul

http://www.ziaristionline.ro/2012/12/27/adrian-majuru-si-adrian-barbulescu-despre-agentii-tismaneanu-si-patapievici-si-concurenta-dintre-basescu-si-tokes-in-fereastra-serviciilor-secrete/

Riddick spunea...

"Ziarişti Online" face jocul USL. Îi promovează ca "patrioţi" pe Dinu Giurescu (de la Asociaţia Română pentru Clubul de la Roma) şi pe alţi afiliaţi de-ai USL-ului.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Teodor Baconschi, 2011: "România nu a ajuns târziu și din întâmplare în construcția Europei unite, ci a participat încă de la început, prin voci precum Gafencu și Ciorănescu, la gândirea acestui proiect.Totodată, îmi permit să evoc în acest ilustru sediu ideea federalismului european, concept creștin-democrat căzut în desuetudine. Consider că a reînvia astăzi ideea Statelor Unite ale Europei nu este lipsit de importanță, ba chiar de o anumită urgență. Asistăm cu toții nu doar la o criză de creștere sau la o reticenţă a lărgirii Uniunii (enlargement fatigue), ci la o adevărată criză a spiritului european. Criza actuală nu e pur economică sau financiară, ci e o criză a valorilor fondatoare, a viziunii și a identității europene. Mai mult ca oricând, trebuie să evităm riscul revenirii, pe fondul crizei, a discursurilor naționaliste, xenofobe, rasiste. Tentația închiderii în sine e mare. O Europă care se îndoiește de beneficiile euro sau ale spațiului Schengen este deja o Europă în devoluție. Tocmai fiindcă știm că alternativa la partidele populare riscă să fie partidele populiste, dorim să creăm în România o Mișcare Populară cu vocație majoritară, asemănătoare cu UMP în Franța sau PDL în Italia. Europa are nevoie să mențină în guvernele naționale partide populare capabile să răspundă întreitului imperativ al momentului: să reformeze în spiritul responsabilității, să se opună populismului crescând al stângii și al extremei drepte, și să continue construcția europeană. În fine, criza Europei nu are ca soluţie resurgența discursului naționalist și redescoperirea frontierelor, ci determinarea creștin-democraților, a tuturor guvernelor și partidelor afiliate PPE, de a continua până la capăt proiectul Statelor Unite ale Europei, oricât de extrem ar părea acest lucru."


Postări populare (nu P.P.E. !):