17 iulie 2012

Toni Greblă, gând la gând cu Toader Paleologu



Convergența eurocartelului PSD-PDL-PnL-PC-UNPR-UDMR și disprețul comun față de cetățean.

Recomandările unui organism transnațional (Comisia de la Veneția) sunt invocate pentru a nu respecta o decizie a unui organism național (Curtea Constituțională a României). Este vorba despre eliminarea cvorumului de validare a referendumurilor.

Toni Greblă: "Plenul este suveran. Decizia CCR trebuie respectată, cred că plenul Senatului și al Camerei vor găsi cea mai bună soluție pentru a respecta și dorința CCR și recomandările Comisiei de la Veneția, care sunt biblia în materie de referendum în Europa. Dacă mă întrebați pe mine, nicio țară membră a Uniunii Europene nu are prag electoral, pentru că pragul electoral înseamnă, de fapt, anularea rezultatului oricărui referendum. În Elveția, care este țara cu cele mai multe referendumuri, locale, cantonale, confederative, prezența la vot, la referendum, este în medie de 20%, astfel încât prag electoral, numai două țări ale Consiliului Europei, din 47 de tari, Lituania și Rusia, au acest prag. Ca părere personală, eu cred că la referendum, avand în vedere că nu vine populația la vot, ar trebui eliminat pragul, pentru că, altfel, referendumul nu își are sens".

Toader Paleologu: "Cred că, într-adevăr, e necesară integrarea în Constituție a acelor prevederi privind deficitul. Constituția noastră e rigidă, nu e ca alte Constituții care pot fi amendate de către Parlament sau de către un congres mai larg. În Franța se convoacă congresul constituțional și se face o reformă. Nu e necesar referendumul. La noi, din păcate, din câte înțeleg, va fi nevoie și de un vot în Parlament și de un referendum. Frica mea e că un referendum cu o întrebare atât de tehnică nu poate suscita mare interes din partea publicului. E o chestiune tehnică, pe care nu o înțelege toată lumea sau pentru care nu se pasionează toată lumea".

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: