17 iulie 2012

Toni Greblă, gând la gând cu Toader PaleologuConvergența eurocartelului PSD-PDL-PnL-PC-UNPR-UDMR și disprețul comun față de cetățean.

Recomandările unui organism transnațional (Comisia de la Veneția) sunt invocate pentru a nu respecta o decizie a unui organism național (Curtea Constituțională a României). Este vorba despre eliminarea cvorumului de validare a referendumurilor.

Toni Greblă: "Plenul este suveran. Decizia CCR trebuie respectată, cred că plenul Senatului și al Camerei vor găsi cea mai bună soluție pentru a respecta și dorința CCR și recomandările Comisiei de la Veneția, care sunt biblia în materie de referendum în Europa. Dacă mă întrebați pe mine, nicio țară membră a Uniunii Europene nu are prag electoral, pentru că pragul electoral înseamnă, de fapt, anularea rezultatului oricărui referendum. În Elveția, care este țara cu cele mai multe referendumuri, locale, cantonale, confederative, prezența la vot, la referendum, este în medie de 20%, astfel încât prag electoral, numai două țări ale Consiliului Europei, din 47 de tari, Lituania și Rusia, au acest prag. Ca părere personală, eu cred că la referendum, avand în vedere că nu vine populația la vot, ar trebui eliminat pragul, pentru că, altfel, referendumul nu își are sens".

Toader Paleologu: "Cred că, într-adevăr, e necesară integrarea în Constituție a acelor prevederi privind deficitul. Constituția noastră e rigidă, nu e ca alte Constituții care pot fi amendate de către Parlament sau de către un congres mai larg. În Franța se convoacă congresul constituțional și se face o reformă. Nu e necesar referendumul. La noi, din păcate, din câte înțeleg, va fi nevoie și de un vot în Parlament și de un referendum. Frica mea e că un referendum cu o întrebare atât de tehnică nu poate suscita mare interes din partea publicului. E o chestiune tehnică, pe care nu o înțelege toată lumea sau pentru care nu se pasionează toată lumea".

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Vlad Nistor, 2023 (cerând introducerea "anulării legale" a dreptului de veto al statelor-membre UE neconforme cu "linia"): "Consider că pentru a ajunge la maturitate ca actor geopolitic autentic, Uniunea Europeană trebuie să-și extindă instrumentarul de politică externă și să consolideze structura sa instituțională pe direcția relațiilor externe. Votul în unanimitate, de exemplu, limitează în mod clar capacitatea UE de reacție rapidă."

 

Postări populare: