25 iunie 2012

Țările Visegrad: "Nu ne dați la semnat propuneri făcute noaptea, pe grabă"



Cred că visegrazii nu pot conta pe polșevicii lui Tusk și pe "naționaliștii de stânga" ai lui Fico (cel care a băgat Slovacia în eurozonă la 1 ianuarie 2009). Rămân doar Ungaria și Cehia. A doua nu se știe cât timp, la toamnă sunt alegeri parlamentare (parțiale, la senat) iar la anul alegeri prezidențiale.
 
České Noviny / ČTK  (22 iunie 2012) : Țările V4 sunt reticente în a decide cu privire la integrarea în UE - prim-ministrul ceh Nečas

Praga - Statele Visegrad 4 (V4) nu își pot imagina a fi forţate să accepte la viitorul summit UE propunerile pentru aprofundarea integrării europene, elaborate în grabă, "noaptea, târziu", a declarat azi premierul ceh Petr Nečas. 

Nečas a declarat după o întâlnire a prim-miniştrilor statelor V4 (Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia), că nu era o idee concretă de integrare aprofundată şi că doar s-a vorbit despre ea, sub forma diverselor speculaţii mass-media.

Nečas a spus că este de neconceput că la reuniunea reprezentanţilor UE statele ar trebui să voteze sau să accepte un angajament politic pe baza "unor documente distribuite pe loc, acolo, sau a unora care au fost aduse cu puțin timp înaintea summitului".

Nečas a subliniat că este necesar să se aştepte propuneri concrete, să fie studiate temeinic şi numai apoi să se ia o decizie.

Nečas a declarat că prim-miniştrii V4 nu cred că a rămas un timp atât de scurt încât este necesară luarea unei decizii concrete la viitorul summit.

Reprezentanţii UE se întâlnesc la Bruxelles săptămâna viitoare. Reuniunea se concentrează pe aprofundarea uniunii politice şi crearea unei uniuni bugetare.
 

"Slovacia sprijină propunerile pentru un grad mai mare de integrare, dar diavolul este întotdeauna ascuns în detalii", a spus prim-ministrul slovac Robert Fico.
 

Fico a subliniat problema frecvent discutată, cea a uniunii bancare.

"Cu toate acestea, nu ar trebui să fie definită astfel încât băncile-mamă aflate într-o situaţie financiară dezastruoasă să încerce să-și rezolve problemele lor în detrimentul companiilor fiice sănătoase, cum ar fi cele din Republica Cehă şi din Slovacia", a declarat Fico.

"Vom urmări fiecare propunere. Vom adopta o abordare europeană a lor, dar vom asculta, de asemenea, de propriile noastre interese. Ele, de asemenea, sunt importante pentru noi", a declarat Fico.

Potrivit mass-mediei europene, un grup de zece miniştri de externe din ţările UE, inclusiv cel polonez, a venit recent cu o propunere informală de instituire a unei federaţii europene inspirată după cea americană.

Ministrul de externe ceh Karel Schwarzenberg este de părere că UE nu poate evita în viitor formarea unei federaţii.


Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: