25 iunie 2012

Blănculescu: Uniunea Europeană încă nu-și deconspiră intențiile reale



Ziare.com: Ionel Blănculescu: UE, la răscruce de drumuri și interese

28 si 29 iunie, un nou summit la Bruxelles, al catelea Consiliu European al neputintei si dezamagirii?

Uniunea Europeana, o constructie artizanala de state, nefunctionala, se afla la rascruce de drumuri, nestiind daca va continua sa se deplaseze in sens giratoriu, cum o face de cel putin 3 ani incoace, sau va intra pe un drum cu sens unic, spre o uniune functionala, insa restransa, la un alt numar de state, obligatoriu dintr-o cifra.

Ar mai exista si posibilitatea intrarii, in mod eronat, pe un drum cu acces interzis, aceasta in situatia in care Banca Central Europeana exceleaza in continuare, in interventiile ei, de a arunca cu miile de miliarde de euro in bancile sufocate de datoriile suverane ale statelor membre, pentru a crea aparenta rezolvarii unei situatii financiare aproape fara solutie astazi.

Aflandu-ne la rascruce de drumuri, insa si de interese, Uniunea Europeana inca nu-si deconspira intentiile reale. Ceea ce putem afirma este ca, atunci cand pierderile statelor lider ale UE vor depasi castigurile generate de actuala constructie institutionala, vom asista la actiuni concrete si concertate de repozitionare si poate chiar reconfigurare, toate acestea urmand sa se petreaca intr-un timp extrem de redus, pentru a nu lasa loc unor reactii nedorite.

Cum ar trebui sa se pozitioneze Romania, in actualul context european? As spune, in mod inteligent si eficient, pentru a nu cadea victima a procesului de restructurare europeana. Suntem contributori net la bugetul UE si aceasta ar trebui sa constituie prioritatea actiunilor Romaniei, cum sa procedeze la compensarea miliardelor de euro platite pana in prezent drept cotizatie si alte obligatii asociate.

Unii eurooptimisti vor spune ca nu mai suntem contributori net, acesta este adevarul lor, bazat pe teoria firimiturilor, adunate si pre si post aderare.

Adevarul adevarat este ca nu ne-am ales mai cu nimic de pe urma integrarii, cel putin in acesti 5 ani, de cand ne plimbam constant la Bruxelles. Nu sunt nici eurooptimist, nici europesimist, ci numai realist.

Se vorbeste prin birourile de la Bruxelles ca s-ar putea sa pierdem si miliardele de euro repartizate Romaniei, sub forma fondurilor structurale, necheltuite in timpul alocat tarii noastre, pentru a putea fi indreptate spre statele Uniunii aflate in dificultati financiare. Nu stim inca, insa ceea ce stim este ca aceste miliarde trebuie aduse la Bucuresti cat mai repede si AM-urile si OI-urile nu vor reusi aceasta performanta, in niciun fel, pe baza proiectelor de investitii gestionate.

Guvernul Romaniei va trebui sa instituie o ofensiva generalizata asupra Bruxelles-ului, pentru a reusi schimbarea regulilor in timpul jocului si bazat pe situatia de criza cu care ne confruntam, sa solicitam creditarea intr-o singura transa a acestuia, cu sumele ramase de tras, adica cu aproape intreaga valoare repartizata Romaniei, astfel incat acesta, in numele statului, sa-si asume responsabilitatea de a investi direct respectivele miliarde de euro in economia tarii, in necesitatile acesteia.

Asa cum Spania a primit 100 de miliarde de euro peste noapte, asa cum Irlanda isi renegociaza conditiile in care a primit alte miliarde de euro sau asa cum Grecia doreste amanarea planului de austeritate cu 2 ani, cred ca, lasand timiditatea la o parte si chiar lipsa de incisivitate caracteristica neamului nostru, sa ne cerem drepturile, adica sub 20% din suma alocata statului spaniol, intr-un weekend.

Daca nu vom reactiona foarte repede, in acest an, exista o mare probabilitate sa fim prinsi pe picior gresit si sa pierdem din nou, pentru a nu stiu cata oara, in istoria noastra economica.

Este momentul actiunii romanesti la Bruxelles, iar Consiliul European din aceasta saptamana ar putea constitui prilejul pentru ca Romania sa puna piciorul in prag, poate pentru prima data in existenta ei unional-europeana.

Sa ne revendicam miliardele de euro, repartizate tarii noastre, cu mult curaj si determinare!

Astazi, nu maine!

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Cel mai bine zis este sa ne cerem banii nostri inapoi.

Riddick spunea...

Sunt înnebuniți că nu iese propaganda, să poată arăta că "de fapt primim bani de la UE".

Riddick spunea...

Se scot de la buget prefinanțări ca să se raporteze fonduri absorbite (de fapt, fonduri angajate/promise), banii tot nu se încasează, și cifra tot mică rămâne.

Crystal Clear spunea...

Panic mode..


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: